Hva er en DLL-fil? (Dynamic Link Library)

En DLL-fil, en forkortelse for Dynamic Link Library, er en type fil som inneholder instruksjoner som andre programmer kan påkalle for å gjøre visse ting. På denne måten kan flere programmer dele evnene som er programmert i en enkelt fil, og til og med gjøre det samtidig.

For eksempel kan flere forskjellige programmer påkalle den veryuseful.dll-filen (jeg laget selvfølgelig) for å finne ledig plass på en harddisk, finne en fil i en bestemt katalog og skrive ut en testside til standard skriver.

I motsetning til kjørbare programmer, som de med EXE-filtypen, kan ikke DLL-filer kjøres direkte, men må i stedet påkalles av annen kode som allerede kjører. Imidlertid er DLL-filer i samme format som EXE-er, og noen kan til og med bruke .EXE-filtypen. Mens de fleste Dynamic Link Libraries ender i filtypen .DLL, kan andre bruke .OCX, .CPL eller .DRV.

DLL-filer.


Å fikse DLL-feil

DLL-filer, på grunn av hvor mange det er og hvor ofte de brukes, har en tendens til å være fokus for en stor prosentandel av feilene som sees når du starter, bruker og lukker Windows.

Selv om det kan være enkelt å bare laste ned den manglende eller ikke funnet DLL-filen, er det sjelden den beste måten å gå. Se vår artikkel Viktige grunner til ikke å laste ned DLL-filer for mer om det.

Hvis du får en DLL-feil, er det best å finne informasjon om feilsøking som er spesifikk for det DLL-problemet, så du er sikker på å løse det på riktig måte og for godt. Vi kan til og med ha en spesifikk fix-it guide for den du har. Vi har en liste over de vanligste DLL-feilene og hvordan du løser dem.

Ellers kan du se hvordan vi løser DLL-feil for generelle råd.


Mer om DLL-filer

Ordet "dynamisk" i Dynamic Link Library brukes fordi dataene bare blir brukt i et program når programmet aktivt etterlyser det i stedet for å ha dataene alltid tilgjengelig i minnet.

Mange DLL-filer er tilgjengelige fra Windows som standard, men tredjepartsprogrammer kan også installere dem. Det er imidlertid uvanlig å åpne en DLL-fil fordi det aldri er behov for å redigere en, pluss at det sannsynligvis vil forårsake problemer med programmer og andre DLLer.

DLL-filer er nyttige fordi de kan la et program skille de forskjellige komponentene i unike moduler som deretter kan legges til eller fjernes for å inkludere eller ekskludere visse funksjoner. Når programvaren fungerer på denne måten med DLLer, kan programmet bruke mindre minne fordi det ikke trenger å laste inn alt på en gang.

Dessuten gir DLLer en måte for deler av et program å bli oppdatert uten å måtte bygge om eller installere hele programmet på nytt. Fordelen forsterkes til og med når mer når et program bruker DLL fordi alle applikasjonene kan dra nytte av oppdateringen fra den eneste DLL-filen.

ActiveX-kontroller, kontrollpanelfiler og enhetsdrivere er noen av filene som Windows bruker som Dynamic Link Libraries. Disse filene bruker henholdsvis filtypen OCX, CPL og DRV.

Når en DLL bruker instruksjoner fra en annen DLL, er den første DLL nå avhengig av den andre. Dette gjør det lettere for DLL-funksjonene å bryte fordi i stedet for at det er en sjanse for bare den første DLL til å fungere, avhenger det nå av den andre også, noe som vil påvirke den første hvis den skulle oppleve problemer.

Hvis en avhengig DLL oppgraderes til en nyere versjon, overskrives med en eldre versjon eller fjernes fra datamaskinen, kan det hende at programmet som stoler på DLL-filen, ikke lenger fungerer som det skal.

Ressurs-DLLer er datafiler som har samme filformat som DLL-filer, men bruker filtypene ICL, FON og FOT. ICL-filer er ikonbiblioteker mens FONT- og FOT-filer er fontfiler.


Legg igjen en kommentar