Hva er en arkivfil og hvordan brukes den?

En arkivfil er en hvilken som helst fil med "attributt" -filattributtet slått på. Dette betyr ganske enkelt at det er blitt merket som behov for å bli sikkerhetskopiert eller arkivert.

De fleste av filene vi støter på ved vanlig datamaskinbruk, vil sannsynligvis ha arkivattributtet slått på, for eksempel bildet du lastet ned fra digitalkameraet, PDF-filen du nettopp lastet ned ... kjørefiler på den måten.

Begreper som arkiv, arkivfil og filarkiv brukes også til å beskrive handlingen eller resultatet av komprimering og lagring av en samling filer og mapper til en enkelt fil. Det er mer om det nederst på denne siden.

mstay / Digital Vision Vectors / Getty Images


Hvordan lages en arkivfil?

Når noen sier at en arkivfil er opprettet, betyr det ikke at innholdet i filen ble endret, eller at filen ble konvertert til et slags annet format som kalles arkiv.

Hva dette i stedet betyr er at arkivattributtet slås på når en fil opprettes eller endres, noe som vanligvis skjer automatisk av programmet som oppretter eller endrer filen. Dette betyr også at flytting av en fil fra en mappe til en annen vil slå på arkivattributtet fordi filen i det vesentlige er opprettet i den nye mappen.

Å åpne eller vise en fil uten arkivattributtet på vil ikke slå den på eller "gjøre" den til en arkivfil.

Når arkivattributtet er satt, blir verdien markert som null (0) for å indikere at den allerede er sikkerhetskopiert. En verdi på en (1) betyr at filen er endret siden forrige sikkerhetskopiering, og derfor fortsatt må sikkerhetskopieres.


Slik endrer du arkivattributtet manuelt

En arkivfil kan også settes manuelt for å fortelle et sikkerhetskopiprogram at filen skal eller ikke skal sikkerhetskopieres.

Endring av arkivattributtet kan gjøres via kommandolinjen med attrib-kommandoen. Følg den siste lenken for å lære alt om hvordan du bruker attrib-kommandoen til å vise, angi eller fjerne arkivattributtet gjennom ledeteksten.

En annen måte er gjennom det normale grafiske grensesnittet i Windows. Høyreklikk på filen og velg å gå inn i den Eiendommer. Når du er der, bruk Avansert knapp fra general kategorien for å fjerne eller merke av i boksen ved siden av Filen er klar for arkivering. Når dette er valgt, angis arkivattributtet for den filen.

For mapper, finn det samme Avansert knappen, men se etter alternativet som heter Mappen er klar for arkivering.


Hva brukes en arkivfil til?

Et programvare for sikkerhetskopiering eller programvareverktøyet som din online sikkerhetskopieringstjeneste har installert på datamaskinen din, kan bruke noen forskjellige metoder for å avgjøre om en fil skal sikkerhetskopieres, for eksempel å se på datoen da den ble opprettet eller endret. .

En annen måte er å se på arkivattributtet for å forstå hvilke filer som ble endret siden forrige sikkerhetskopi. Dette bestemmer hvilke filer som skal sikkerhetskopieres igjen for å lagre en ny kopi, samt hvilke filer som ikke ble endret og ikke bør sikkerhetskopieres.

Når et sikkerhetskopiprogram eller en tjeneste utfører en full sikkerhetskopi av hver fil i en mappe, fremover, sparer det tid og båndbredde for å ta inkrementelle sikkerhetskopier eller differensielle sikkerhetskopier, slik at du aldri tar sikkerhetskopi av data som allerede er sikkerhetskopiert.

Fordi arkivattributtet brukes når en fil har endret seg, kan sikkerhetskopieringsprogramvaren ganske enkelt sikkerhetskopiere alle filene med attributtet slått på - med andre ord, bare filene du trenger sikkerhetskopiert, det er de du har endret eller oppdatert.

Så når de har blitt sikkerhetskopiert, vil uansett programvare som tar sikkerhetskopien tømme attributtet. Når den er ryddet, er den aktivert igjen når filen er endret, noe som får sikkerhetskopieringsprogramvaren til å sikkerhetskopiere den igjen. Dette fortsetter igjen og igjen for å sikre at de modifiserte filene alltid blir sikkerhetskopiert.

Noen programmer kan endre en fil, men slår aldri på arkivbiten. Dette betyr at bruk av et sikkerhetskopiprogram som bare er avhengig av å lese arkivattributtstatusen, kanskje ikke er 100% nøyaktig når du sikkerhetskopierer endrede filer. Heldigvis er de fleste sikkerhetskopieringsverktøy ikke bare avhengige av denne indikasjonen.


Hva er arkivarkiv?

Et "arkivarkiv" kan høres ut som en "arkivfil", men det er en betydelig forskjell uavhengig av hvordan du skriver begrepet.

Filkomprimeringsverktøy (ofte kalt filarkiver) som 7-Zip og PeaZip er i stand til å komprimere en eller flere filer og / eller mapper til en enkelt fil med bare en filtype. Dette gjør det mye enklere å lagre alt innholdet på ett sted eller å dele flere filer med noen.

De tre mest vanlige arkivfiltyper er ZIP, RAR og 7Z. Disse og andre som ISO kalles filarkiver eller bare arkiver, uansett om filattributtet er satt.

Det er vanlig at online programvare nedlastinger og sikkerhetskopieringsprogrammer lagrer filer i arkivformat. Nedlastinger kommer vanligvis i et av de tre store formatene, og et arkiv med en plate lagres ofte i ISO-format. Imidlertid kan sikkerhetskopiprogrammer bruke sitt eget proprietære format og legge til en annen filtype til filen enn de nettopp nevnte; andre bruker kanskje ikke engang et suffiks i det hele tatt.


Legg igjen en kommentar