Forstå hvordan et mobilnett Works

Mobile nettverk er også kjent som mobilnettverk. De består av "celler", som er områder av landet som vanligvis er sekskantede, som har minst ett transceiver-celletårn i sitt område, og bruker forskjellige radiofrekvenser. Disse cellene kobles til hverandre og til telefonbrytere eller sentraler. Celletårn kobles til hverandre for å overlevere pakker med signaler - data-, tale- og tekstmeldinger - til slutt å bringe disse signalene til mobile enheter som telefoner og nettbrett som fungerer som mottakere.

Leverandører bruker hverandres tårn på mange områder, og skaper et komplekst nett som tilbyr bredest mulig nettverksdekning til abonnenter. 

Corbis / Getty Images 


Frekvenser

Mange nettabonnenter bruker mobilnettets frekvenser samtidig. Nettsteder for mobiltårn og mobile enheter manipulerer frekvensene slik at de kan bruke laveffektsendere til å levere sine tjenester med minst mulig interferens.

3G, 4G, og 5G nettverk

Mobilnettverk har utviklet seg gjennom en rekke generasjoner, som hver representerer betydelige teknologiske forbedringer i forhold til tidligere generasjoner. De to første generasjonene av mobilnett introduserte først analog stemme (1G) og deretter digital stemme (2G). Påfølgende generasjoner støttet spredningen av smarttelefoner ved å innføre dataforbindelser (3G) og gi tilgang til internett. 4G-tjenestenettverk forbedret datatilkoblingene, noe som gjør dem raskere og bedre i stand til å gi større båndbredde for bruk som streaming.

Den nyeste teknologien er 5G-nettverket, som lover enda raskere hastigheter og større båndbredde sammenlignet med 4G, samtidig som interferens med andre trådløse enheter i nærheten reduseres. Der 4G bruker frekvenser under 6 GHz, bruker nyere 5G-nettverk kortere bølgelengdesignaler med mye høyere frekvenser, i området 30 GHz til 300 GHz. Disse frekvensene gir høyere båndbredde og tillater at signalene blir mer retningsbestemte, og reduserer dermed interferens.

Løftet om veldig høye 5G trådløse hastigheter åpner muligheten for å erstatte tradisjonelle kabelforbindelser til hjemmet ditt, for eksempel kabel, med en trådløs, og utvider dermed tilgjengeligheten av høyhastighets internettilgang kraftig.


Ledende mobilnettleverandører

Mobilleverandører i USA varierer i størrelse fra små, regionale selskaper til store, kjente selskaper innen telekommunikasjonsfelt, som Verizon Wireless, AT&T, T-Mobile, US Cellular og Sprint.

Typer mobilnett

Mobilteknologiene som store mobiltjenesteleverandører bruker varierer, og mobile enheter er bygget for å bruke teknologien til den tiltenkte operatøren og regionen. De to viktigste mobile teknologiene i bruk er Global System for Mobile communication, som er en internasjonal standard, og Code Division Multiple Access, eid av Qualcomm. GSM-telefoner fungerer ikke på CDMA-nettverk, og omvendt. Long-Term Evolution er basert på GSM og gir større nettverkskapasitet og hastighet.

Verizon, Sprint og US Cellular bruker CDMA-teknologi, mens AT&T, T-Mobile og de fleste andre leverandører over hele verden bruker GSM. GSM er verdens mest brukte mobilnettteknologi.

GSM vs. CDMA mobilnettverk

Signalmottak, samtalekvalitet og hastighet avhenger av mange faktorer. Brukerens beliggenhet, tjenesteleverandør og utstyr spiller alle en rolle. GSM og CDMA skiller seg ikke mye ut med hensyn til kvalitet, men måten de jobber på gjør.

Fra et forbrukerperspektiv er GSM mer praktisk fordi en GSM-telefon bærer alle kundens data på et flyttbart SIM-kort; For å bytte telefon bytter kunden ganske enkelt SIM-kortet inn i den nye GSM-telefonen, og det kobles til leverandørens GSM-nettverk. Et GSM-nettverk må akseptere en hvilken som helst GSM-kompatibel telefon, noe som gir forbrukerne ganske mye frihet over valg av utstyr.

CDMA-telefoner blir derimot ikke like lett overført mellom operatører. CDMA-operatører identifiserer abonnenter basert på safelister, ikke SIM-kort, og bare godkjente telefoner er tillatt i deres nettverk. Noen CDMA-telefoner bruker SIM-kort, men disse er ment for å koble til LTE-nettverk eller for fleksibilitet når telefonen brukes utenfor USA.

GSM var ikke tilgjengelig på midten av 1990-tallet da noen nettverk byttet fra analog til digital, så de låste seg inn i CDMA — på den tiden den mest avanserte mobilnettteknologien.


Legg igjen en kommentar