Forstå makroer i Microsoft Word

En makro er en rekke kommandoer som blir tatt opp slik at den kan spilles av (utføres) på et senere tidspunkt. Makroer er gode for å redusere mengden arbeid du må gjøre på en serie trinn du utfører ofte. Slik oppretter og tester du en makro i Microsoft Word.

Instruksjonene i denne artikkelen gjelder for Word for Microsoft 365, Word 2019, Word 2016, Word 2013 og Word 2010.


Hvorfor bruke en makro

Med en makro kan du få de samme resultatene ved å klikke på en kommando i stedet for å gå gjennom alle trinnene. Noen måter å bruke makroer for å øke produktiviteten din inkluderer:

  • Sett inn firmalogoen og navnet i et bestemt skrift.
  • Sett inn en tabell som du trenger å lage regelmessig.
  • Formater et dokument med visse egenskaper, for eksempel sidetall og avsnitt med to mellomrom.

Å lage og bruke makroer er en lærd ferdighet, men den resulterende effektiviteten er vel verdt innsatsen.


Lag en makro

Det er mer enn 950 kommandoer i Word, hvorav de fleste er i menyer og verktøylinjer og har hurtigtaster tilordnet dem. Noen av disse kommandoene er imidlertid ikke tilordnet til menyer eller verktøylinjer som standard. Før du oppretter din egen Word-makro, må du sjekke om den eksisterer og kan tilordnes en verktøylinje.

Følg disse trinnene for å se kommandoene som er tilgjengelige i Word:

  1. Velg Utsikt fanen.

  2. Velg Makroer.

  3. Plukke ut Vis makroer.

    Eller trykk på Alt + F8 hurtigtast for å få tilgang til Makroer dialogboks.

  4. Velg Makroer i rullegardinpilen og velg Ordkommandoer.

  5. I den alfabetiske listen over kommandonavn, markerer du et navn for å vise en beskrivelse av kommandoen nederst på Makroer dialogboksen under Beskrivelse merkelapp.

Hvis kommandoen du ønsker å opprette eksisterer, må du ikke duplisere den med din egen Word-makro. Hvis den ikke eksisterer, fortsett med å opprette Word-makroen.


Planlegg effektive Word-makroer

Det viktigste trinnet i å lage effektive Word-makroer er nøye planlegging. Denne planleggingen inkluderer å ha en klar ide om hva du vil at Word-makroen skal utføre, hvordan det vil gjøre ditt fremtidige arbeid enklere, og omstendighetene du vil bruke den under.

Når du har disse tingene i bakhodet, planlegg de faktiske trinnene. Dette er viktig fordi opptakeren vil huske alt du gjør og inkludere det i makroen. For eksempel, hvis du skriver inn noe og deretter sletter det, hver gang du kjører den makroen, vil Word gjøre den samme oppføringen og deretter slette den, noe som gjør en slurvet og ineffektiv makro.

Når du planlegger makroene dine, er det noen ting du bør vurdere:

  • Planlegg kommandoene og rekkefølgen du vil at makroen skal utføre kommandoene.
  • Kjenn snarveitastene for kommandoene du planlegger å bruke. Dette er spesielt viktig for navigering, ettersom du ikke kan bruke musen til navigering innenfor dokumentområdet når du kjører opptakeren. Videre vil du lage en slankere makro hvis du bruker en hurtigtast i stedet for piltastene.
  • Planlegg for meldinger som Word kan vise, og som vil stoppe makroen.
  • Bruk så få trinn som mulig for å holde makroen effektiv.
  • Gjør minst en prøvekjøring før du begynner å spille inn.

Etter at du har planlagt Word-makroen og gjort en gjennomkjøring, er du klar til å registrere den. Hvis du har planlagt makroen nøye, vil opptak av den til senere bruk være den enkleste delen av prosessen. Den eneste forskjellen mellom å lage en makro og å jobbe med dokumentet er at du må trykke på noen ekstra knapper og gjøre et par valg i dialogbokser.


Ta opp makroen

Når du begynner å spille inn en makro, har musepekeren et lite ikon som ser ut som et kassettbånd ved siden av, noe som indikerer at Word tar opp handlingene dine. Deretter kan du følge trinnene du la ut i planleggingsfasen. Når du er ferdig, trykker du på Stopp knappen (det er den blå firkanten til venstre). Når du trykker på Stopp Word-makroen er klar til bruk.

Slik tar du opp en makro.

  1. Gå til Utsikt kategorien, velg Makroer, velg deretter Ta opp makro å åpne Ta opp makro dialogboks.

  2. Makronavn tekstboksen, skriv inn et unikt navn.

    Navn kan inneholde opptil 80 bokstaver eller tall (ingen symboler eller mellomrom) og må begynne med en bokstav. Navnet skal være unikt, slik at du kan bestemme hva det gjør uten å måtte referere til beskrivelsen.

  3. på Beskrivelse tekstboksen, skriv inn en beskrivelse av handlingene makroen utfører.

  4. Velg om makroen skal være tilgjengelig i alle dokumenter eller bare i det gjeldende dokumentet. Hvis du velger å begrense tilgjengeligheten av kommandoen, markerer du dokumentnavnet i Oppbevar makro i nedtrekksmenyen.

    Som standard gjør Word makroen tilgjengelig for alle dokumentene dine, og du vil sannsynligvis oppleve at dette gir mest mening.

  5. Når du har angitt informasjonen for makroen, velger du OK. Record Macro Toolbar vises i øvre venstre hjørne av skjermen.

For å stoppe opptaket midlertidig, velg Pause opptak / gjenoppta opptaker knappen (det er den til høyre). Velg det igjen for å gjenoppta innspillingen.


Test makroen

Hensikten bak å lage makroer i Word er å øke hastigheten på arbeidet ditt ved å sette repeterende oppgaver og komplekse kommandosekvenser innen fingertuppene. Forsikre deg om at makroen din kjører som ment ved å teste makroen.

  1. For å kjøre makroen, trykk på Alt + F8 hurtigtast for å vise Makroer dialogboks.

  2. Marker makroen i listen, og velg deretter Kjør.

Hvis du ikke ser makroen din, må du sørge for at riktig plassering er i Makroer i eske. 

Lag tastatursnarveier for makroer

Hvis du opprettet flere makroer, søker du gjennom Makroer dialogboksen tar tid. Hvis du tilordner makroer en hurtigtast, kan du omgå dialogboksen og få tilgang til makroen direkte fra tastaturet på samme måte som du bruker hurtigtaster for å få tilgang til andre kommandoer i Word.

  1. Plukke ut filet, velg deretter alternativer.

  2. alternativer for Word dialogboksen, går du til venstre rute og velger Egendefinert bånd.

  3. Plukke ut Tilpass.

  4. Kategorier listen, bla ned til Makroer og velg makroen du vil opprette en ny snarvei for.

    Hvis makroen for øyeblikket har en hurtigtast tildelt, vises snarveien i boksen under Nåværende taster merkelapp.

  5. Hvis det ikke er tilordnet noen hurtigtast til makroen, eller hvis du vil opprette en andre hurtigtast for makroen, velger du Trykk på ny hurtigtast tekstboks.

  6. Skriv inn hurtigtasten du vil bruke for å få tilgang til makroen.

    Hvis hurtigtasten er tilordnet en kommando, står det en melding For tiden tildelt etterfulgt av navnet på kommandoen. Enten tilordner du hurtigtasten ved å fortsette, eller velg en ny hurtigtast.

  7. Velg Lagre endringer i rullegardinpilen og velg Normal for å bruke endringen på alle dokumenter opprettet i Word.

    For å bruke hurtigtasten bare i det gjeldende dokumentet, velg dokumentnavnet fra listen.

  8. Plukke ut Tildele.

  9. Plukke ut Lukke for å lagre endringene.


Legg igjen en kommentar