EXE-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med EXE-filtypen er en kjørbar fil som brukes i operativsystemer som Windows, MS-DOS, OpenVMS og ReactOS for å åpne programmer.

Programvareinstallatører heter vanligvis noe som setup.exe eller install.exe, men applikasjonsfiler har unike navn, vanligvis i forhold til programvarens navn. For eksempel, når du laster ned Firefox-nettleseren, heter installasjonsprogrammet noe som Firefox Setup.exe, men når det er installert, åpnes programmet med firefox.exe-filen i programmets installasjonskatalog.

Noen EXE-filer kan i stedet være selvutpakkende filer som trekker ut innholdet til en bestemt mappe når de åpnes, for eksempel for å raskt pakke ut en samling filer eller for å installere et bærbart program.

EXE-filer refererer ofte til tilknyttede DLL-filer. EXE-filer som er komprimert, bruker i stedet filutvidelsen EX_.


EXE-filer kan være farlige

Mye skadelig programvare blir transportert ved hjelp av EXE-filer, vanligvis i bakgrunnen til et program som ser ut til å være trygt. Denne infeksjonen oppstår når et program du synes er autentisk, starter skadelig datakode som kjører uten din viten. Programmet kan faktisk være ekte, men vil også inneholde et virus, ellers kan programvaren være helt falsk og bare ha et kjent, ikke-truende navn.

Derfor, som andre kjørbare filutvidelser, vær forsiktig når du åpner EXE-filer du laster ned fra internett eller mottar via e-post. EXE-filer har et slikt potensiale for å være destruktive at de fleste e-postleverandører ikke tillater dem å bli sendt, og noen lar deg ikke engang legge filen i et ZIP-arkiv og sende den. Sørg alltid for at du stoler på avsenderen av EXE-filen før du åpner den.

Noe annet å huske på EXE-filer: de brukes alltid til å starte et program. Så hvis du for eksempel har lastet ned det du trodde er en videofil, men den har filtypen .EXE, bør du umiddelbart slette den. Videoer du laster ned fra internett er vanligvis i filformatet MP4, MKV eller AVI, men aldri EXE. Den samme regelen gjelder for bilder, dokumenter og alle andre filtyper - hver av dem bruker sitt eget sett med filtyper.

Et viktig skritt for å redusere skader forårsaket av ondsinnede EXE-filer er å holde antivirusprogramvaren i gang og oppdatert. 


Hvordan åpne en EXE-fil

EXE filer krever ikke at et program skal åpnes fordi Windows vet hvordan de skal håndtere dem. Imidlertid blir EXE-filer noen ganger ubrukelige på grunn av en registerfeil eller virusinfeksjon. Når dette skjer, blir Windows lurt til å bruke et annet program, som Notepad, for å åpne EXE-filen, som selvfølgelig ikke vil fungere.

Å fikse denne feilen innebærer å gjenopprette registerets korrekte tilknytning til EXE-filer.

Se Winhelponlines enkle løsning på dette problemet.

Noen EXE-filer er selvutpakkende arkiver. Disse EXE-filene kan automatisk trekkes ut til et bestemt sted eller til og med samme mappe som EXE-filen åpnes fra. Andre kan spørre deg hvor du vil dekomprimere innholdet.

Hvis du vil åpne en selvutpakkende EXE-fil uten å dumpe filene, bruker du en filåpning som 7-Zip, PeaZip eller jZip. Hvis du for eksempel bruker 7-Zip, høyreklikker du bare EXE-filen og velger å åpne den med det programmet for å se EXE-filen som et arkiv.

Et program som 7-Zip kan også lage selvutpakkende arkiver i EXE-format. Dette kan gjøres ved å velge 7z som arkivformat og aktivere Opprett SFX-arkiv alternativet.


Hvordan åpne EXE filer på en Mac

Det beste alternativet når du har et program du vil bruke på din Mac, og som bare er tilgjengelig som et EXE-installasjonsprogram / program, er å se om det er en Mac-innfødt versjon av programmet.

Forutsatt at det ikke er tilgjengelig, noe som ofte er tilfelle, er et annet populært alternativ å kjøre Windows selv fra macOS-datamaskinen din ved å bruke noe som kalles en emulator eller virtuell maskin.

Disse programmene etterligner (altså navnet) en Windows-PC - maskinvare og alt - som gjør det mulig å installere EXE Windows-baserte programmer.

Noen populære Windows-emulatorer inkluderer Parallels Desktop og VMware Fusion, men det er flere andre. Apples Boot Camp er et annet alternativ.

Det gratis WineBottler-programmet er enda en måte å takle dette problemet med Windows-programmer på en Mac. Ingen emulatorer eller virtuelle maskiner kreves med dette verktøyet.


Hvordan konvertere en EXE-fil

EXE-filer er bygget med et bestemt operativsystem i tankene. Å dekompilere en som brukes i Windows vil resultere i mange Windows-kompatible filer, så å konvertere en EXE-fil til et format som gjør den brukbar på en annen plattform som en Mac, ville være en kjedelig oppgave.

I stedet for å lete etter en EXE-omformer, kan du se etter en annen versjon av programvaren som er tilgjengelig for operativsystemet du vil bruke den på. CCleaner er et eksempel på et program som du kan laste ned for Windows som en EXE eller på en Mac som en DMG-fil.

Legg igjen en kommentar