DOCX-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

Hva å vite

  • En DOCX-fil er en Microsoft Word Open XML Format Document-fil.
  • Åpne med Word, Word Online, Google Docs eller annen tekstbehandler.
  • Konverter en til PDF, DOC, JPG, etc. med de samme programmene eller en omformer som FileZigZag.

Denne artikkelen forklarer mer om DOCX-filer, som hvordan du åpner en eller konverterer den til et format som er kompatibelt med annen programvare.


Hva er en DOCX-fil?

En fil med DOCX-filtypen er en Microsoft Word Open XML Format Document-fil.

DOCX-filer brukes til alt fra CV og følgebrev til rapporter, flyers, dokumentasjon, invitasjoner, nyhetsbrev og mer. Disse filene inneholder vanligvis tekst, men kan også omfatte objekter, stiler, rik formatering og bilder.

Web / Alex Dos Diaz

Microsoft begynte å bruke DOCX-filer i Microsoft Word fra og med Word 2007, mens tidligere versjoner av Word bruker DOC-filtypen.

DOCX-filer er mindre og lettere å støtte enn DOC-filer fordi formatet er XML-basert og alt innholdet er lagret som separate filer, og til slutt komprimert i en enkelt ZIP-komprimert fil.

Microsoft Word bruker også DOCM-formatet, men det er andre lignende filutvidelser som ikke har noe å gjøre med disse Microsoft-formatene, som DDOC og ADOC.


Hvordan åpne en DOCX-fil

Microsoft Word (versjon 2007 og nyere) er det primære programvaren som brukes til å åpne og redigere DOCX-filer. Hvis du har en tidligere versjon av Microsoft Word, kan du laste ned gratis Microsoft Office Compatibility Pack for å åpne, redigere og lagre DOCX-filer i din eldre versjon av MS Word.

Egentlig trenger du ikke engang å åpne en DOCX-fil med Word fordi Microsoft har et gratis Word Viewer-program som lar deg åpne Word-dokumenter som DOCX-filer uten å måtte ha MS Office installert. 

I tillegg trenger du ikke engang noe Microsoft Office-relatert program på datamaskinen din for å åpne denne typen filer fordi det er flere helt gratis tekstbehandlingsprogrammer som åpner og redigerer DOCX-filer. WPS, OpenOffice Writer og ONLYOFFICE er noen som vi anbefaler regelmessig.

Det gratis Google Docs-verktøyet er en online tekstbehandler som også kan åpne / redigere DOCX-filer, og er et nettbasert verktøy, og krever ingen nedlasting av programvare. Dette betyr selvfølgelig også at alle DOCX-filer du vil bruke med Google Docs, må lastes opp til verktøyet før de kan vises og redigeres.

For å laste opp DOCX-filen din (eller en hvilken som helst fil for den saks skyld) til Google Dokumenter, må du først laste den opp til Google Disk-kontoen din.

Microsoft Word Online er en annen måte å vise og redigere DOCX-filer online. Den tjenesten er fra Microsoft, så den ser litt ut som desktopversjonen av Microsoft Word, men den er helt gratis.

Google har også en gratis Chrome-utvidelse som lar deg se og redigere DOCX-filer rett i nettleseren din. Den støtter å dra lokale DOCX-filer til Chrome-nettleseren, samt å åpne DOCX-filer direkte fra internett uten å måtte laste dem ned først.

Det nå nedlagte Microsoft Works åpner også DOCX-filer. Selv om det ikke er gratis, er Corel WordPerfect Office et annet alternativ, som du kan hente hos Amazon.


Hvordan konvertere en DOCX-fil

De fleste er interessert i å konvertere en DOCX-fil til PDF eller DOC, men programmene og tjenestene nedenfor støtter også en rekke ekstra filformater.

Den raskeste, enkleste og mest effektive måten å konvertere en DOCX-fil på, er å bare åpne den i et av tekstbehandlingsprogrammene som er nevnt ovenfor, og deretter lagre den på datamaskinen din som det filformatet du vil at den skal være i. De fleste applikasjoner gjør dette gjennom filet > Lagre som meny, eller noe lignende.

Hvis det ikke ser ut til å fungere for deg, kan du bruke en dedikert omformer fra listen over gratis filkonverteringsprogrammer og online-tjenester, som Zamzar eller FileZigZag. Dette er gode eksempler på online DOCX-omformere som kan lagre filen i ikke bare dokumentformater som DOC, PDF, ODT og TXT, men også e-bokformater og bildeformater som MOBI, LIT, JPG og PNG.

For å konvertere DOCX-filen til Google Docs-formatet for å redigere filen der, må du først laste opp filen til Google Drive-kontoen din som vi nevnte ovenfor, gjennom Ny > Filopplasting Meny. Høyreklikk deretter filen i kontoen din og velg Åpne med > Google Docs menyen for å lage en kopi av DOCX-filen og lagre den i et nytt format som Google Docs kan lese og jobbe med.

Caliber er et veldig populært gratisprogram som også konverterer DOCX til eBook-formater, som EPUB, MOBI, AZW3, PDB, PDF og flere andre. Vi anbefaler at du leser instruksjonene for konvertering av Word-dokumenter for å få hjelp til å lage en eBok fra DOCX-filen.


Legg igjen en kommentar