Hva er en ODT-fil (og hvordan åpne en)

Hva å vite

  • En ODT-fil er en OpenDocument Text Document-fil.
  • Åpne en med Word, OpenOffice Writer eller Google Docs.
  • Konverter til et lignende format som PDF eller DOCX med et av disse programmene eller en dokumentkonverterer.

Denne artikkelen beskriver hva en ODT-fil er, hvordan du åpner en på hvilken som helst enhet, og hvordan du konverterer en til DOCX og andre mer vanlige dokumentformater.


Hva er en ODT-fil?

En ODT-fil er en OpenDocument Text Document-fil. Disse filene blir ofte opprettet av det gratis OpenOffice Writer tekstbehandlingsprogrammet.

ODT-filer ligner på det populære DOCX-filformatet som brukes med Microsoft Word. De er begge dokumentfiltyper som kan inneholde ting som tekst, bilder, objekter og stiler, og er kompatible med mange programmer.

ODT-filer.

Hvis filen din ikke er et dokument, kan det i stedet være en Origin Dialog Theme-fil som brukes med Origin-dataanalyse og grafisk programvare. Disse filene er formatert i XML og brukes til å endre hvordan forskjellige dialogvinduer i programmet vises.


Hvordan åpne en ODT-fil

ODT-filen er bygget med OpenOffice Writer, slik at det samme programmet er den beste måten å åpne en på. Imidlertid kan LibreOffice Writer, AbiSource AbiWord (få en Windows-versjon her), Doxillion og flere andre gratis dokumentredaktører også åpne ODT-filer.

Google Docs og Microsoft Word Online kan åpne ODT-filer online, og du kan også redigere dem der.

Hvis du bruker Google Dokumenter for å redigere ODT-filen, må du først laste den opp til Google Disk-kontoen din via Ny > Filopplasting Meny. ODT-filer åpnet med Microsoft Word Online lagres på OneDrive, men du kan starte opplastingen fra Word Online-siden, i motsetning til det du kan med Google Docs.

ODT Viewer er en annen gratis ODT-visning for Windows, men den er bare nyttig for visning av ODT-filer; du kan ikke redigere filen med det programmet.

Hvis du har Microsoft Word eller Corel WordPerfect installert, er det to andre måter å bruke ODT-filer på; de er bare ikke gratis å laste ned. MS Word kan både åpne og lagre i ODT-format.

Noen av programmene som nettopp er nevnt, fungerer også på macOS og Linux, men NeoOffice (for Mac) og Calligra Suite (Linux) er noen alternativer. Husk også at Google Docs og Word Online er to online ODT-seere og redaktører, noe som betyr at de ikke bare fungerer på Windows, men også på ethvert annet operativsystem som kan kjøre en nettleser.

For å åpne en ODT-fil på en Android-enhet, kan du installere OpenDocument Reader-appen. iPhone og andre iOS-brukere kan bruke ODT-filer med OOReader eller ikuDocs Documents, og sannsynligvis noen andre dokumentredigerere.

Origin Dialog Theme-filer brukes av Origin, men du kan ikke åpne temafilen i programmet som du kan gjøre andre Origin-filtyper som OPJU, OPJ, etc. I stedet lagres en ODT-fil i programmets "dialog" -mappe, vanligvis i "C: Program Files OriginLab Origin Themes", hvor Origin kan lese innstillingene og bruke utseendet som er beskrevet av temafilen.

Hvis ODT-filen din åpnes i et program som du ikke vil bruke den med, kan du se Slik endrer du standardprogrammet for en bestemt filtype i Windows. For eksempel vil det være nyttig å gjøre den endringen hvis du vil redigere ODT-filen din i OpenOffice Writer, men den i stedet åpnes i MS Word.


Hvordan konvertere en ODT-fil

For å konvertere en ODT-fil uten å ha en av disse ODT-redaktørene / seerne nevnt ovenfor, er de beste alternativene å bruke Zamzar eller FileZigZag. Zamzar kan lagre en ODT-fil i DOC, HTML, PNG, PS og TXT, mens FileZigZag støtter noen av disse formatene, så vel som PDF, RTF, STW, OTT og andre.

Imidlertid, hvis du allerede har MS Word, OpenOffice Writer eller noen av de andre ODT-åpnerne installert, kan du bare åpne filen der og deretter velge et annet dokumentformat når du lagrer den. De fleste av disse programmene støtter andre formater i tillegg til formatene de online ODT-omformerne støtter, som DOCX.

Dette gjelder også for online ODT-redaktører. For å konvertere ODT-filen ved hjelp av Google Drive, for eksempel, høyreklikker du den (fra listen over filer i kontoen din) og velger Åpne med > Google Docs. Bruk deretter Google Dokumenter filet > Last ned som menyen for å lagre ODT-filen i DOCX, RTF, PDF, TXT eller EPUB.

Et annet alternativ er å laste ned en dedikert gratis dokumentfilkonverterer.

Hvis du leter etter en metode for å lagre en DOCX-fil til ODT, er bruk av Microsoft Word en enkel måte å gjøre det på. Se hva er en DOCX-fil? for mer informasjon om konvertering av DOCX-filer.


Mer informasjon om ODT-format

ODT-formatet er ikke nøyaktig det samme som MS Words DOCX-format. Du kan se forskjellene deres forklart på Microsofts nettsted.

ODT-filer lagres i en ZIP-beholder, men kan også bruke XML, noe som gjør det lettere for filen å opprettes automatisk uten behov for redaktør. Disse filtypene bruker .FODT-filtypen.

Du kan lage en FODT-fil fra en ODT-fil med denne kommandoen:

oowriter --convert-to fodt myfile.odt

Denne kommandoen er tilgjengelig via den gratis OpenOffice-pakken.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Hvis filen din ikke åpnes med noen av de flere foreslåtte programmene ovenfor, er det en god sjanse for at du ikke egentlig har en ODT-fil. Noen filtyper deler lignende filendelsesbokstaver som gjør det enkelt å forveksle dem med hverandre.

For eksempel deler en ADT-fil to av de tre filtypenes bokstaver, men disse filene kan ikke åpnes i et OpenOffice-program. I stedet er ADT-filer ACT! Dokumentmalfiler brukt med loven! programvare.

På samme måte kan ODM-filer se relatert til OpenOffice Writer, men det er OverDrive-mediefiler som brukes i sammenheng med OverDrive-appen.

Noen OpenDocument-formater bruker en lignende filtypen, men kan ikke åpnes med de samme programmene som er nevnt på denne siden. Dette inkluderer ODS-, ODP-, ODG- og ODF-filer som henholdsvis brukes med OpenOffices Calc-, Impress-, Draw- og Math-programmer. Alle disse programmene kan lastes ned via OpenOffice-pakken.


Legg igjen en kommentar