Bilinteriørlys fungerer ikke? Prøv disse fire løsningene

Bilinteriørlys kan deles inn i forskjellige kategorier som dashbordlys, kuppellamper, kartlys og andre, og de kan svikte på en gang eller ett om gangen. Siden det er så mange forskjellige typer interiørlys i bilen, kan en feil enten være en irritasjon eller et reelt sikkerhetsproblem. Uansett er det å finne ut hva du skal gjøre når bilens interiørlys slutter å fungere, en ganske grei diagnostisk prosess som kan oppnås med noen veldig grunnleggende diagnostiske verktøy som skrutrekkere og et testlys.

Melissa Ling / Web 


Hva er bilinteriørlys?

Innvendig belysning er en av to ganske brede paraplyer som omfatter alle de forskjellige typer lys i og rundt bilen din. Den andre kategorien er utvendig belysning, som dekker alt fra frontlysene til baklysene og alt imellom.

Bilens interiørlys kan brytes ned etter deres spesifikke formål. Kuppellys er vanligvis plassert overhead og belyser det indre av bilen din om natten, mens kartlys, plassert på eller i nærheten av solskjermene, opprinnelig ble designet for å bokstavelig talt lette lesing av fysiske kart (lenker til PDF) om natten. Dashboardlys kan hjelpe deg med å se instrumentene dine, som speedometer, om natten, og er ofte justerbare for å forhindre nattblindhet.

Noen biler har også andre spesialiserte interiørbelysningskategorier, som stepwell-lys som hjelper deg å komme inn i bilen om natten uten å snuble, og noen har til og med "velkomstmatte" -lys som projiserer en logo eller vanlig lyspytt på bakken når du åpner dør.

Avhengig av kjøretøyet, kan alle interiørlysene være på en krets, eller det kan være flere kretser. Ett interiørlys kan også styres av flere brytere, så det er en rekke forskjellige mulige måter for dem å mislykkes. For eksempel kan et kuppellampe ha en manuell bryter på lyset, selv om det også kan slås på og av, eller dempes, av en bryter på dashbordet.


Start med Dome Light eller Dimmer Switch

Når bilens interiørlys slutter å virke, er det beste stedet å starte også den enkleste løsningen. Den vanligste årsaken til dette problemet er når noen andre enn sjåføren bruker kuppellampen eller dimmerbryteren. Dette kan gi innvendige lys i en tilstand der de ikke lenger tennes når du åpner døren.

Avhengig av hvordan interiørlysene dine er koblet til, og hvilke typer brytere du har, må du kanskje trykke på en annen kombinasjon av knapper for å få interiørlysene til å komme på. Generelt sett vil du prøve å rotere dimmeren (hvis det er en) og prøve den i forskjellige posisjoner. I noen tilfeller vil rotasjon av dimmeren hele veien i en retning føre til at den klikker, noe som enten kan indikere at den er i på- eller av-posisjon.

Med dimmeren i forskjellige posisjoner eller den dashbordmonterte innvendige lysknappen i forskjellige posisjoner, kan du prøve å betjene kuppellampen, kartlyset eller andre innvendige lys med deres individuelle brytere.

Hvis du ikke klarer å få innvendige lys til å tennes ved å prøve forskjellige kombinasjoner av dimmer- eller dome-lysbryteren, har du sannsynligvis å gjøre med en faktisk feil et sted langs linjen.


Blåste sikringer og bilinteriørlys

Når alle bilens interiørlys slutter å fungere samtidig, men andre ting som radio fortsatt fungerer, er det et godt hint om at årsaken er noe som alle lysene har til felles. I de fleste tilfeller vil det være en sikring, så det er den neste tingen å sjekke.

Avhengig av hvordan bilen din er satt opp, kan sikringsskapet være plassert i eller i nærheten av hanskerommet, under dashbordet eller i motorrommet. Noen biler har til og med mer enn en sikringsboks, så brukerhåndboken din kan være veldig nyttig når du finner den rette. Hvis ikke, kan du vanligvis søke på Internett for å finne et bilde av plasseringen til den nøyaktige sikringsboksen.

Sikringen du leter etter vil vanligvis være "lys" -sikringen, selv om den kan variere fra bil til kjøretøy. Den eneste måten å vite sikkert er å finne et koblingsskjema for det spesifikke merket, modellen og året for bilen din, men å sjekke ut alle sikringene merket "lys" eller lignende er vanligvis god nok.


Forteller om en sikring er sprengt

Mens du vanligvis kan se om det er en sikring ved å se på den, er det ikke alltid tilfelle. Sikringer kan blåse og fremdeles se bra ut, så den eneste måten å faktisk kontrollere dem på er med et verktøy som et multimeter eller et testlys. Hvis du har et multimeter, og du ikke finner noen kontinuitet mellom terminalene på en sikring, betyr det at den er sprengt.

Den enkleste måten å sjekke sikringer på er med et testlys. Alt du trenger å gjøre er å feste den ene enden til bare metall et sted på bilen din og deretter berøre probeenden til hver side av en sikring. Med tenningsnøkkelen i på-posisjon, skal testlyset ditt lyse når du berører begge sider av hver sikring.

Hvis testlyset ditt forblir mørkt på den ene siden av sikringen, betyr det at den er blåst, og du bør erstatte den med nøyaktig samme type sikring. Bruk aldri en sikring med et større nummer, da dette kan føre til katastrofale skader på ledningene i bilen.


Ledningsproblemer, shorts og innvendige lys

Selv om det er teknisk mulig for en sikring å blåse uten et annet underliggende problem, er det ikke veldig vanlig. I de fleste tilfeller betyr en blåst innvendig sikring at det er en slags kort et sted i systemet. Det kan være en permanent feil, eller det kan være midlertidig, men den eneste måten å vite sikkert er å bytte ut sikringen og se hva som skjer.

Hvis du bytter ut en blåst innvendig sikring og den blåser igjen, betyr det at du har å gjøre med en kortslutning. Det kan fremdeles være noe du kan takle selv, men noen shorts vil kreve oppmerksomhet fra en profesjonell tekniker.

De fleste shorts kan spores til steder der ledninger rutinemessig bøyes og krympes, så det er det beste stedet å starte. Hvis bilen din har kartlys i solskjermene eller lysene som er plassert i dørene, er det vanligvis et trygt valg at du finner kortslutningen i en av disse kretsene.

Hvis du sjekker alle ledningene der de går gjennom dørene dine, eller inn i solskjerm, og ikke finner den korte, er det best å ringe en profesjonell.

Dørbrytere og innvendige lys

Det siste feilpunktet som kan påvirke alle interiørlysene dine samtidig, er en dårlig dørbryter. Disse bryterne finnes i dørkarmene til de fleste biler, så de blir ofte referert til som dørknappbrytere.

Når innvendige lys i en bil fungerer som de skal, vil de vanligvis lyse når du åpner døren og deretter slår av en stund etter at du har lukket døren. Denne prosessen er avhengig av en bryter i dørkarmen som åpnes når du åpner døren og lukkes når du lukker døren.

Disse bryterne er ofte dekket av en gummistøvel som du kan lirke av med en flat skrutrekker. Bryteren kan da skrus ut eller skrus ut. Hvis du har et multimeter, kan du teste bryteren ved å koble til begge terminalene og se etter kontinuitet. Deretter kan du aktivere bryteren og sjekke igjen. Hvis lesingen ikke endres, er bryteren dårlig.

Interiør lysmoduler

Hvis interiørlysene dine holdt på en stund etter at du hadde lukket dørene, er det sannsynligvis en slags tidsmodul i kretsen. Så hvis sikringene dine er gode, sjekker bryteren til døren, og alt annet ser ut til å være i orden, kan det hende du har å gjøre med et mer komplekst problem.

Selv om det ofte ikke er så vanskelig å bytte ut denne typen komponenter, er det sjelden å kaste deler på et problem den beste eller mest effektive løsningen. Med det i tankene vil en profesjonell tekniker kunne hjelpe deg hvis du kommer så langt uten å finne noen åpenbare problemer.

Utbrente pærer

Når ett eller flere innvendige lys slutter å virke, og de andre fortsatt fungerer helt fint, er problemet vanligvis bare en utbrent pære. Dette er veldig enkelt å sjekke og fikse. Det første trinnet er å fjerne lokket på interiørlyset som sluttet å virke. Dette kan kreve at du løsner noen skruer, selv om mange av disse dekslene bokstavelig talt er festet på plass av skjulte låser. Disse kan vanligvis poppes ut med forsiktig bruk av en tynn skrutrekker.

Testing av utbrente interiørpærer

Med lokket av, er neste trinn å fjerne pæren. Noen pærer fjernes ved å bruke lett trykk og vri, mens andre skrus ut som en vanlig lyspære, og andre blir slått fast i holdere.

Uansett, når pæren er fjernet, vil du slå på innvendige lys og koble testlampen mellom bakken og hver terminal i kontakten, og vær veldig forsiktig så du ikke kortere terminalene. Hvis testlampen lyser, betyr det at pæren er dårlig.

Hvis du ikke har et testlys, kan det fortsatt være mulig for deg å teste om pæren er utbrent. I mange tilfeller vil du oppdage at samme type pære brukes forskjellige steder i bilen din. For eksempel kan du ha flere kuppellamper som alle bruker samme type pære, eller pærene kan være de samme i de dørmonterte kontaktene.

Hvis du finner en pære som samsvarer med den som ikke fungerer, er det enkelt å teste det å bytte arbeidslampen med den ikke-fungerende. Hvis du ikke finner en fungerende, kan du bruke en online passingsguide for å finne riktig delenummer.

I begge tilfeller skal den velkjente pæren lyse når du bytter ut den ikke-fungerende pæren. Hvis den ikke gjør det, har du faktisk å gjøre med en dårlig stikkontakt, et ledningsproblem eller til og med en sikring.


Legg igjen en kommentar