BAT-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med .BAT-filtypen er en batchbehandlingsfil. Det er en ren tekstfil som inneholder forskjellige kommandoer som brukes til repeterende oppgaver eller for å kjøre grupper av skript etter hverandre.

Programvare av alle typer bruker .BAT-filer til forskjellige formål - for eksempel for å kopiere eller slette filer, kjøre applikasjoner og avslutte prosesser.

BAT-filer kalles også batchfiler, skript, batchprogrammer, kommandofiler og skallskript, og kan i stedet bruke .CMD-utvidelsen.

Arbeid med .BAT-filer kan være veldig farlig for ikke bare dine personlige filer, men også viktige systemfiler. Ta ekstrem forsiktighet før du åpner en.


Hvordan åpne en .BAT-fil

Selv om .BAT-utvidelsen umiddelbart gjør at Windows gjenkjenner en slik fil som kjørbar, er .BAT-filer fortsatt sammensatt utelukkende av tekstkommandoer. Dette betyr at en hvilken som helst tekstredigerer, for eksempel Notisblokk (som er inkludert i alle versjoner av Windows), kan åpne en .BAT-fil for redigering.

For å åpne .BAT-filen i Notisblokk, høyreklikker du den og velger Rediger fra menyen. Du kan finne mer avanserte tekstredigerere som støtter syntaksfremheving, nyttige når du redigerer en .BAT-fil.

Åpne .BAT-filen i et tekstredigeringsprogram vil vise koden som utgjør filen. For eksempel er dette teksten i en .BAT-fil som brukes til å tømme utklippstavlen:

cmd / c "ekko av | klipp"

Her er et annet eksempel på en .BAT-fil som bruker ping-kommandoen for å se om datamaskinen kan nå en ruter med denne IP-adressen:

ping 192.168.1.1
pause

Igjen, vær forsiktig når du åpner kjørbare filformater som .BAT-filer du har mottatt via e-post, lastet ned fra nettsteder du ikke er kjent med, eller til og med opprettet selv. Det er andre kjørbare filutvidelser du bør unngå.

Å bruke en .BAT-fil i Windows er så enkelt som å dobbeltklikke eller dobbeltklikke på den. Du trenger ikke å laste ned noe spesielt program eller verktøy.

For å bruke det første eksemplet ovenfra, vil du legge inn teksten i en tekstfil med et tekstredigeringsprogram og deretter lagre filen med .BAT-utvidelsen, og gjøre filen til en kjørbar fil som du kan åpne for å umiddelbart slette alt som er lagret på utklippstavlen.

Det andre eksemplet, som bruker ping-kommandoen, vil pinge den IP-adressen; pausekommandoen holder kommandoprompt-vinduet åpent når prosessen er ferdig, slik at du kan se resultatene.

Hvis filen ikke ser ut til å være en tekstfil, har du sannsynligvis ikke å gjøre med en .BAT-fil. Sjekk filtypen for å forsikre deg om at du ikke forveksler en .BAK- eller .BAR (Age of Empires 3-data) -fil med en .BAT-fil.


Hvordan konvertere en .BAT-fil

Som vist er koden til en .BAT-fil ikke skjult på noen måte, noe som betyr at den er veldig enkel å redigere. Fordi visse instruksjoner i en .BAT-fil (for eksempel del-kommandoen) kan ødelegge dataene dine, kan det være lurt å konvertere BAT-filen til et format som EXE for å gjøre det mer som en applikasjonsfil.

Du kan konvertere en .BAT-fil til en .EXE-fil ved hjelp av noen få kommandolinjeverktøy. Du kan lese hvordan du gjør dette på How-To Geek.

  • Windows innebygde IExpress-verktøy gir en annen måte å bygge en .EXE-fil fra en .BAT-fil.
  • Selv om den gratis versjonen bare er en prøveversjon, kan EXE til MSI Converter Pro konvertere den resulterende EXE-filen til en MSI-fil (Windows Installer Package).
  • Du kan bruke det gratis NSSM kommandolinjeverktøyet hvis du vil kjøre en .BAT-fil som en Windows-tjeneste.
  • PowerShell Scriptomatic kan hjelpe deg med å konvertere koden i en .BAT-fil til et PowerShell-skript.

I stedet for å søke etter en .BAT til SH (bash shell script) -omformer for å bruke .BAT-kommandoene i programmer som Bourne Shell og Korn Shell, kan du bare skrive om skriptet ved hjelp av Bash-språket. Strukturen til de to formatene er ganske annerledes fordi filene brukes i forskjellige operativsystemer. Det er en Stack Overflow-tråd og denne Unix Shell Scripting-opplæringen for informasjon som kan hjelpe deg med å oversette kommandoene manuelt.

Vanligvis kan du ikke endre en filtype (som .BAT) til en som datamaskinen din gjenkjenner, og forventer at den nylig omdøpte filen skal være brukbar. En faktisk filformatkonvertering ved hjelp av en av metodene beskrevet ovenfor må i de fleste tilfeller finne sted. Gitt at .BAT-filene bare er tekstfiler med .BAT-utvidelse, kan du imidlertid endre navn på den til .TXT for å åpne den med en tekstredigerer. Husk at å gjøre en .BAT-til-.TXT-konvertering vil forhindre at batchfilen utfører kommandoene.

I stedet for å endre filtypen manuelt fra .BAT til .TXT, kan du også åpne batchfilen i Notisblokk for redigering og deretter lagre den i en ny fil ved å velge .TXT som filtypen før du lagrer i stedet for .BAT.

Dette er også hva du trenger å gjøre når du lager en ny .BAT-fil i Notisblokk, men omvendt: lagre standardtekstdokumentet som .BAT i stedet for .TXT. I noen programmer må du kanskje lagre det i Alle filer filtype, og legg deretter .BAT-utvidelsen på den selv.


Legg igjen en kommentar