Deaktiver Windows Remote Desktop for å forhindre angrep

Windows Remote Desktop lar deg eller andre koble til datamaskinen eksternt via en nettverkstilkobling - og få tilgang til alt på datamaskinen som om du er direkte koblet til den.

Ekstern tilgang er en nyttig funksjon når du trenger tilgang til datamaskinen din fra et annet sted, for eksempel når du trenger å koble til hjemme-datamaskinen din når du er på jobb. En ekstern tilkobling er også nyttig i støttesituasjoner der du hjelper andre ved å koble til datamaskiner eller når du trenger teknisk hjelp og ønsker å la supportpersonell koble til datamaskinen din.

Remote Desktop er kompatibelt med Windows 10 Pro og Enterprise, Windows 8 Enterprise og Professional, og Windows 7 Professional, Enterprise og Ultimate. Det fungerer ikke med Home- eller Starter-utgaver av disse operativsystemene.

Web / Evan Polenghi 


Deaktiver eksternt skrivebord i Windows 10

Når du ikke trenger Windows Remote Desktop-funksjonen, må du slå den av for å beskytte datamaskinen din mot hackere. 

  1. Skriv "fjernkontroll innstillinger "i søkefeltet i Cortana og velg Tillate ekstern tilgang til datamaskinen din. Denne handlingen virker motstridende, men den åpner dialogboksen Kontrollpanel for Eksterne systemegenskaper.

  2. Fjern merkingen Tillat tilkobling til fjernhjelp til denne datamaskinen.


Deaktiver eksternt skrivebord i Windows 8.1 og 8

I Windows 8.1 ble Remote Desktop-delen eliminert fra Remote-fanen. For å gjenvinne denne funksjonaliteten, laster du ned Remote Desktop-appen fra Windows Store og installerer den på Windows 8.1-datamaskinen. Når den er installert og satt opp, kan du deaktivere den:

  1. Press Windows+X og velg system fra listen.

  2. Klikk Advanced Systeminnstillinger i venstre sidefelt.

  3. Velg Remote tab og sjekk Ikke tillat eksterne tilkoblinger til denne datamaskinen.


Deaktiver eksternt skrivebord i Windows 8 og Windows 7

Slik deaktiverer du Remote Desktop i Windows 8 og Windows 7:

  1. Klikk på Start knappen og deretter kontroll Panel.

  2. Åpen System og sikkerhet.

  3. Velg system i høyre panel.

  4. Plukke ut Fjerninnstillinger fra venstre rute for å åpne system~~POS=TRUNC dialogboksen for Remote fanen.

  5. Klikk Ikke tillat tilkoblinger til denne datamaskinen og klikk deretter OK.


Risikoen ved å kjøre eksternt skrivebord

Selv om Windows Remote Desktop er nyttig, kan hackere utnytte det for å få kontroll over systemet ditt for å installere skadelig programvare eller stjele personlig informasjon. Det er lurt å holde funksjonen slått av med mindre du trenger den. Du kan deaktivere det enkelt - og det burde du med mindre du trenger tjenesten. I dette tilfellet må du opprette sterke passord, oppdatere programvaren når det er mulig, begrense brukerne som kan logge på og bruke brannmurer.

Et annet Windows-verktøy, Windows Remote Assistance, fungerer på samme måte som Remote Desktop, men det er spesielt rettet mot ekstern teknisk støtte og er konfigurert annerledes med forskjellige krav. Det kan også være lurt å slå av dette ved å bruke samme dialogboksen Systemegenskaper som Eksternt skrivebord.

Alternativer til Windows Remote Desktop

Windows Remote Desktop er ikke den eneste programvaren for eksterne datamaskintilkoblinger. Andre alternativer for ekstern tilgang er tilgjengelige. Alternativer for eksterne stasjonære tilkoblinger inkluderer følgende:

  • LogMeIn gir deg ekstern tilgang til PC eller Mac fra en stasjonær, mobil enhet eller nettleser. LogMeIn premium-funksjoner inkluderer fildeling, filoverføring og ekstern utskrift. LogMeIn krever et kontoabonnement på datamaskinen din.
  • TeamViewer kontrollerer en annen PC eksternt. Den gratis TeamViewer er designet for samarbeid og informasjonsutveksling, og legger vekt på private data, samtaler og møter. 
  • AnyDesk lar deg opprette en ekstern skrivebordstilkobling for å få tilgang til programmene og filene dine hvor som helst uten å måtte legge dem på en skytjeneste. AnyDesk er gratis for personlig bruk; forretningsbruk krever abonnement.
  • Chrome Remote Desktop er programvare på tvers av plattformer for Windows-, macOS- og Linux-datamaskiner som lar brukere eksternt få tilgang til en annen datamaskin via Chrome-nettleseren eller de fleste enheter, inkludert Chromebooks. Chrome Remote Desktop er gratis.
  • VNC Connect programvare for ekstern tilgang og kontroll lar deg samhandle med en stasjonær eller mobil enhet hvor som helst på internett. De to datamaskinene trenger ikke å være av samme type, slik at du kan bruke VNC Connect til å vise et Windows-skrivebord på kontoret fra en Mac- eller Linux-datamaskin. En begrenset ikke-kommersiell versjon av VNC Connect er gratis. Profesjonelle versjoner er tilgjengelig mot et gebyr.

Legg igjen en kommentar