BAK-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

Hva å vite

  • En BAK-fil er en sikkerhetskopifil.
  • Åpne en med programmet som opprettet den (de er litt forskjellige).

Denne artikkelen beskriver hva BAK-filer er, hvordan du identifiserer programmet som opprettet det du jobber med, og noen tips om konvertering.


Hva er en BAK-fil?

En fil med BAK-filtypen er en sikkerhetskopifil som brukes av mange forskjellige applikasjoner, alle til samme formål: å lagre en kopi av en eller flere filer for sikkerhetskopieringsformål.

De fleste BAK-filer opprettes automatisk av et program som trenger å lagre en sikkerhetskopi. Dette kan gjøres av alt fra en nettleser for å lagre sikkerhetskopierte bokmerker, til et dedikert sikkerhetskopiprogram som arkiverer en eller flere filer.

Noen ganger opprettes også BAK-filer manuelt av brukerne av et program. Du kan opprette en selv hvis du vil redigere filen, men ikke gjøre endringer i originalen. Så i stedet for å flytte filen ut av den opprinnelige mappen, skrive over den med nye data eller slette den helt, kan du bare legge til ".BAK" til slutten av filen for oppbevaring.

erhui1979 / Getty Images

Enhver fil som har en unik utvidelse for å indikere at den er til lagring, som fil ~, file.old, file.orig, etc., gjøres av samme grunn som en BAK-utvidelse kan brukes.


Hvordan åpne en BAK-fil

Med .BAK-filer er konteksten spesielt viktig. Hvor fant du BAK-filen? Ble BAK-filen det samme som et annet program? Å svare på disse spørsmålene kan hjelpe deg med å finne programmet som åpner BAK-filen.

Det er viktig å innse at det ikke er noe program som kan åpne alle BAK-filer, som om det kan være ett program som kan åpne alle JPG-bildefiler eller alle TXT-filer. BAK-filer fungerer ikke på samme måte som disse filtypene.

For eksempel bruker alle Autodesk-programmer, inkludert AutoCAD, BAK-filer regelmessig som sikkerhetskopifiler. Andre programmer kan like godt, som programvaren for økonomiplanlegging, skatteforberedelsesprogrammet osv. Imidlertid kan du ikke forvente å åpne en AutoCAD .BAK-fil i regnskapsprogrammet ditt og få den til å gjengi AutoCAD-tegningene dine.

Uansett programvare som oppretter den, er hvert program ansvarlig for å bruke sine egne BAK-filer når de trenger å gjenopprette data.

Hvis du for eksempel har funnet en .BAK-fil i Musikk-mappen din, er det sannsynlig at filen er en slags mediefil. Den raskeste måten å bekrefte dette eksemplet på, er å åpne BAK-filen i en populær mediaspiller som VLC for å se om den spiller. Du kan i stedet gi nytt navn til filen til formater du mistenker at filen er i, som .MP3, .WAV, etc., og deretter prøve å åpne filen under den nye utvidelsen.

Brukeropprettede BAK-filer

Som vi nevnte ovenfor, blir noen BAK-filer i stedet bare omdøpt til filer som brukes til å bevare den opprinnelige filen. Dette gjøres vanligvis ikke bare for å beholde en sikkerhetskopi av filen, men for å deaktivere at filen blir brukt.

For eksempel, når du gjør endringer i Windows-registeret, anbefales det vanligvis å legge til ".BAK" på slutten av en registernøkkel eller registerverdi. Ved å gjøre dette kan du lage din egen nøkkel eller verdi med samme navn på samme sted, men uten at navnet ditt kolliderer med originalen. Det deaktiverer også Windows fra å bruke dataene, siden de ikke lenger er passende navngitt (som er hele grunnen til at du gjør en registerredigering i utgangspunktet).

Dette gjelder selvfølgelig ikke bare Windows-registret, men alle filer som bruker en annen utvidelse enn den som programmet eller operativsystemet er satt opp for å lete etter og lese fra.

Så, hvis det oppstår et problem, kan du bare slette (eller gi nytt navn) den nye nøkkelen / filen / redigere, og deretter gi den tilbake til originalen ved å slette .BAK-utvidelsen. Ved å gjøre dette vil Windows gjøre det mulig å bruke nøkkelen eller verdien riktig igjen.

Et annet eksempel kan sees i en faktisk fil på datamaskinen din, som en som heter registrybackup.reg.bak. Denne typen filer er egentlig en REG-fil som brukeren ikke ønsket å endre, så de lagde i stedet en kopi av den og navngav originalen med en BAK-utvidelse slik at de kunne gjøre alle endringene de ønsket i kopien, men aldri endre originalen (den med .BAK-utvidelsen).

I dette eksemplet, hvis noe skulle gå galt med kopien av REG-filen, kan du alltid fjerne .BAK-utvidelsen til originalen og ikke trenger å bekymre deg for at den er borte for alltid.

Denne navnepraksis gjøres også noen ganger med mapper. Igjen er dette gjort for å skille mellom originalen som skal være uendret, og den du redigerer.


Hvordan konvertere en BAK-fil

En filkonverter kan ikke konvertere til eller fra filtypen BAK fordi det egentlig ikke er et filformat i tradisjonell forstand, men mer et navneskjema. Dette gjelder uansett hvilket format du har å gjøre med, som om du trenger å konvertere BAK til PDF, DWG, et Excel-format osv.

Hvis du ikke ser ut til å finne ut hvordan du bruker en .BAK-fil, kan du prøve å bruke et program som kan åpne filen som et tekstdokument, som et fra vår liste over beste gratis tekstredigeringsprogrammer. Det kan være tekst i filen som kan indikere programmet som opprettet den, eller hvilken type fil det er. 

For eksempel gir en fil som heter file.bak ingen indikasjon på hvilken type fil det er, så det er neppe en enkel beslutning å vite hvilket program som kan åpne den. Bruk av Notepad ++ eller en annen tekstredigerer fra listen, kan være nyttig hvis du for eksempel ser "ID3" øverst i filens innhold. Å lete opp dette på nettet forteller deg at det er en metadatakontainer som brukes sammen med MP3-filer. Så å endre navn på filen til file.mp3 kan være løsningen på å åpne den aktuelle BAK-filen.

En MP3-fil åpen i Notepad ++.

På samme måte, i stedet for å konvertere BAK til CSV, kan du oppdage at å åpne filen i et tekstredigeringsprogram viser at det er en mengde tekst eller tabellignende elementer som peker deg på å innse at BAK-filen din virkelig er en CSV-fil, i så fall du kan bare gi filen.bak nytt navn til file.csv og åpne den med Excel eller en annen CSV-editor.

De fleste gratis zip / pakke-programmer kan åpne et bredt spekter av filtyper, uansett om de er en arkivfil. Du kan prøve å bruke en av dem som et ekstra trinn for å finne ut hvilken type fil BAK-filen er. Våre favoritter er 7-Zip og PeaZip.


Legg igjen en kommentar