XLSM-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med XLSM-filtypen er en Excel Macro-Enabled Workbook-fil opprettet i Excel 2007 eller nyere.

Disse filene er identiske med Microsoft Excel Open XML Format Spreadsheet-filer (XLSX), med den eneste forskjellen at XLSM-filer vil kjøre innebygde makroer som er programmert i Visual Basic for Applications (VBA) -språket.

Akkurat som med XLSX-filer, bruker dette formatet XML og ZIP til å lagre ting som tekst og formler i celler som er organisert i rader og kolonner. Dataene kan katalogiseres i separate ark, alt lagret i en enkelt arbeidsbokfil.


Hvordan åpne en XLSM-fil

XLSM-filer har potensial til å lagre og utføre ødeleggende, ondsinnet kode gjennom makroer. Vær forsiktig når du åpner kjørbare filformater som dette du mottok via e-post eller lastet ned fra nettsteder du ikke er kjent med. Se vår liste over kjørbare filutvidelser for en liste over filutvidelser som skal unngås og hvorfor.

Microsoft Excel (versjon 2007 og nyere) er det primære programvaren som brukes til å åpne og redigere XLSM-filer. De kan også brukes i eldre versjoner av Excel, men bare hvis du installerer den gratis Microsoft Office Compatibility Pack.

Du kan bruke XLSM-filer uten Excel med gratis programmer som OpenOffice Calc og WPS Office-regneark. Et annet eksempel på et gratis Office-alternativ som lar deg redigere og lagre tilbake til dette formatet er Microsoft Excel Online.

Google Sheets er en annen måte å åpne og redigere en XLSM-fil på nettet. Detaljer for hvordan du gjør det er nedenfor.

Quattro Pro, en del av WordPerfect Office, støtter også dette formatet, men det er ikke gratis. OfficeSuite Professional for Android og iOS fungerer også.


Hvordan konvertere en XLSM-fil

Den beste måten å konvertere en XLSM-fil på er å åpne den i en av redaktørene ovenfor, og deretter lagre den åpne filen i et annet format. Hvis filen for eksempel åpnes i Excel, kan den lagres i XLSX, XLS, PDF, HTM, CSV og andre lignende formater.

En annen måte å konvertere en på er å bruke en gratis filkonverterer. Et eksempel er FileZigZag, som kan lagre filen i mange av de samme formatene som støttes av Excel, samt ODS, XLT, TXT, XHTML, og noen mindre vanlige som OTS, VOR, STC og UOS.

Hvis du ikke ønsker å laste ned en omformer og vil lagre filen online for å få tilgang til den senere, kan du bruke Google Sheets online regnearkverktøy. Ved å gjøre dette konverteres filen til et spesielt format slik at du kan gjøre endringer i den.

Dette er hvordan:

  1. Last den opp til Google Drive-kontoen din via Ny > Filopplasting alternativ. Velge Mappeopplasting i stedet hvis du trenger å laste opp en hel mappe av dem.

  2. Høyreklikk XLSM-filen i Google Disk og velg Åpne med > Google Sheets.

  3. Den konverteres automatisk til et format som lar deg lese og bruke filen med Google Sheets.

Både den originale filen og den konverterte finnes nå i Google Disk-kontoen din. Den som kan redigeres i Google Sheets identifiseres med et grønt ikon med et offsentrert hvitt kors.

Du kan til og med bruke Google Sheets til å konvertere en XLSM-fil til et annet format. Med filen åpen der, gå til filet > Last ned for å laste den ned som en XLSX-, ODS-, PDF-, HTML-, CSV- eller TSV-fil.


Mer informasjon om XLSM-filer

Makroer i XLSM-filer kjøres ikke som standard fordi Excel deaktiverer dem. Microsoft har en forklaring på hvordan du aktiverer og deaktiverer makroer i Office-filer hvis du trenger hjelp.

En Excel-fil med lignende filtypen er XLSMHTML-filen, som ligner på XLS-filer, men er en arkivert MIME HTML-regnearkfil som brukes med eldre versjoner av Excel for å vise regnearkdataene i HTML. Nyere versjoner av Excel bruker MHTML eller MHT for å publisere Excel-dokumenter til HTML.

XLSX-filer kan også inneholde makroer, men Excel vil ikke bruke dem med mindre filen er i dette XLSM-formatet.

Legg igjen en kommentar