Hvordan flytte, slette og gi nytt navn til låste filer

En datafil som bare kan brukes av et enkelt program eller en prosess samtidig, betraktes som en låst fil.

Med andre ord er den aktuelle filen "låst" fra å bli brukt av andre programmer på datamaskinen den er på eller til og med over et nettverk.

Alle operativsystemer bruker låste filer. I de fleste tilfeller er formålet med å låse en fil å sørge for at den ikke kan redigeres, flyttes eller slettes mens den blir brukt, enten av deg eller av en datamaskinprosess.

Fotosearch / Getty Images


Hvordan vite om en fil er låst

Du vil normalt ikke gå på jakt etter filer som er låst - det er ikke et filattributt eller en slags ting du kan trekke opp en liste for. Den enkleste måten å fortelle om en fil er låst, er når operativsystemet forteller deg det etter at du har prøvd å endre den eller flytte den fra hvor den er.

Hvis du for eksempel åpner en DOCX-fil for redigering, som i Microsoft Word eller et annet program som støtter DOCX-filer, blir den filen låst av det programmet. Hvis du prøver å slette, gi nytt navn eller flytte DOCX-filen mens programmet bruker den, får du beskjed om at du ikke kan det fordi filen er låst.

Andre programmer vil faktisk generere en låst fil med en bestemt filtype som .LCK, som brukes av programmer fra Autodesk, VMware, Corel, Microsoft og sannsynligvis andre. Andre kan bruke .LOCK filtypen eller noe lignende.

Låste filmeldinger varierer mye, spesielt fra operativsystem til operativsystem, men mesteparten av tiden vil du se noe sånt:

  • Kilden eller destinasjonsfilen kan være i bruk.
  • Handlingen kan ikke fullføres fordi filen er åpen i et annet program.
  • Du må lukke filen før du fortsetter.
  • Prosessen får ikke tilgang til filen fordi en annen prosess har låst en del av filen.
  • Denne virtuelle maskinen ser ut til å være i bruk.

Det ligner på mapper, som ofte viser en Mappe i bruk spør, etterfulgt av en Lukk mappen eller filen og prøv igjen budskap.


Hvordan låse opp en låst fil

Å flytte, gi nytt navn eller slette en låst fil kan noen ganger være vanskelig hvis du ikke er sikker på hvilket program eller hvilken prosess den har åpen ... som du må lukke.

Noen ganger er det veldig enkelt å fortelle hvilket program filen har låst fordi operativsystemet vil fortelle deg det i feilmeldingen. Ofte skjer det imidlertid ikke, noe som kompliserer prosessen.

For eksempel, med noen låste filer, vil du bli møtt med en melding som sier noe veldig generelt som "mappen eller en fil i den er åpen i et annet program." I dette tilfellet kan du ikke være sikker på hvilket program det er. Det kan til og med være fra en prosess som kjører i bakgrunnen som du ikke engang kan se er åpen!

Heldigvis er det en rekke gratis programmer som smarte programvareprodusenter har laget som du kan bruke til å flytte, gi nytt navn eller slette en låst fil når du er usikker på hva som låser den. Vår favoritt er LockHunter. Med den kan du bare høyreklikke på en låst fil eller mappe for å se tydelig hva som holder den, og deretter låse opp filen enkelt ved å slå av programmet som bruker den.

Som vi nevnte i introen ovenfor, kan filer også låses over et nettverk. Med andre ord, hvis en bruker har den filen åpen, kan den forhindre at en annen bruker på en annen datamaskin åpner filen på en måte som lar ham eller henne gjøre endringer.

Når dette skjer, er verktøyet Delt mapper i Computer Management veldig nyttig. Bare trykk og hold eller høyreklikk på den åpne filen eller mappen og velg Lukk Åpne fil. Dette fungerer i alle versjoner av Windows, som Windows 10, Windows 8, etc.

Hvis du har å gjøre med en spesifikk feil som "virtuell maskin" -feilen ovenfra, må du kanskje undersøke hva som skjer. I så fall er det vanligvis et VMware Workstation-problem der LCK-filer ikke lar deg ta eierskap til VM. Du kan bare slette LCK-filene som er tilknyttet den aktuelle virtuelle maskinen.

Når en fil er låst opp, kan den redigeres eller flyttes som alle andre filer.


Hvordan sikkerhetskopiere låste filer

Låste filer kan også være et problem for automatiske sikkerhetskopieringsverktøy. Når en fil er i bruk, kan den ofte ikke nås i den grad et sikkerhetskopiprogram trenger for å sikre at den blir sikkerhetskopiert. Skriv inn Volume Shadow Copy Service eller VSS ...

Volume Shadow Copy Service er en funksjon som først ble introdusert i Windows XP og Windows Server 2003 som gjør det mulig å ta øyeblikksbilder av filer eller volumer selv mens de blir brukt.

VSS gjør det mulig for andre programmer og tjenester som Systemgjenoppretting (i Windows Vista og nyere), sikkerhetskopieringsverktøy (som COMODO Backup) og online sikkerhetskopieringsprogramvare (som Carbonite) for å få tilgang til filklonen uten å berøre den opprinnelige, låste filen.

Se sammenligningstabellen for sikkerhetskopiering online for å se hvilke av våre andre favorittbaserte sikkerhetskopieringstjenester som støtter sikkerhetskopiering av låste filer.

Å bruke Volume Shadow Copy med et sikkerhetskopieringsverktøy er et stort pluss fordi du aldri trenger å bekymre deg for å lukke alle dine åpne programmer bare slik at filene de bruker kan sikkerhetskopieres. Med dette aktivert og i bruk, kan du bruke datamaskinen din som du normalt ville gjort, med VSS i bakgrunnen og ute av syne.

Du bør vite at ikke alle sikkerhetskopiprogrammer eller -tjenester støtter Volume Shadow Copy, og selv for de få som gjør det, må du ofte aktivere funksjonen eksplisitt.


Legg igjen en kommentar