Velg den beste ruterkanalen for å forbedre trådløs

En måte å optimalisere et trådløst nettverk på er å endre ruteren Wi-Fi-kanal for å dra nytte av høyhastighets internettilgang. Når trådløse signaler kjører på samme kanal som ruteren, forstyrrer signalene Wi-Fi-tilkoblingen. Hvis du bor i et leilighetskompleks, er sannsynligvis kanalen som brukes med den trådløse ruteren din den samme som kanalen som brukes på naboens rutere. Dette forårsaker flekkete eller droppede trådløse tilkoblinger eller langsom trådløs tilgang. For å forbedre Wi-Fi-tilkoblingen din, finn en kanal for den trådløse ruteren din som ingen andre bruker.


Om å velge den beste kanalen for ruteren din

CASEZY / Getty Images

For den beste trådløse opplevelsen, velg en trådløs kanal som ikke brukes av naboene dine. Mange rutere bruker samme kanal som standard. Med mindre du tester for og endrer Wi-Fi-kanalen når du installerer ruteren, kan ruteren bruke samme kanal som noen i nærheten. Når flere rutere bruker samme kanal, reduseres ytelsen.

Sannsynligheten for at du vil støte på kanalforstyrrelser øker hvis ruteren er eldre og av 2.4 GHz-båndtypen.

Noen kanaler overlapper hverandre, mens andre er tydeligere. På rutere som opererer på 2.4 GHz-båndet, er kanal 1, 6 og 11 forskjellige kanaler som ikke overlapper hverandre. Personer i kunnskapen velger en av disse tre kanalene for ruterne sine. Men hvis du er omgitt av teknisk kunnskapsrike mennesker, kan du fremdeles støte på en overfylt kanal. Selv om en nabo ikke bruker en av disse forskjellige kanalene, kan alle som bruker en kanal i nærheten forårsake forstyrrelser. For eksempel kan en nabo som bruker kanal 2 forårsake forstyrrelser på kanal 1.

Rutere som opererer på 5 GHz-båndet tilbyr 23 kanaler som ikke overlapper hverandre, så det er mer ledig plass på høyere frekvens. Alle rutere støtter 2.4 GHz-båndet, men hvis du kjøpte en ruter de siste årene, var det sannsynligvis en 802.11n- eller 802.11ac-standardruter, som begge er dual-band-rutere. De støtter både 2.4 GHz og 5 GHz. 2.4 GHz-båndet er overfylt; 5 GHz-båndet er ikke. Hvis dette er tilfelle, still inn ruteren til å bruke 5 GHz-kanalen.


Hvordan finne Wi-Fi-kanalnummer

Wi-Fi-kanalskannere er verktøy som viser hvilke kanaler som brukes i nærheten av trådløse nettverk og nettverket ditt. Når du har denne informasjonen, velger du en annen kanal for å unngå kanaler som brukes for øyeblikket. De inkluderer:

  • NetSpot: Et gratis program for Windows 10, 8 og 7, og for Mac OS X 10.10 og nyere.
  • Akryl WiFi: En gratis applikasjon for Windows 10, 8 og 7.
  • WiFi Scanner: En kommersiell applikasjon for Mac.
  • linSSID: En gratis grafisk Wi-Fi-analysator for Linux.
  • WiFi Analyzer: En gratis Android-app som får Wi-Fi-informasjon.

Disse programmene gir informasjon om nærliggende kanaler og informasjon om det trådløse nettverket.

Hvis du har en Mac som kjører en nylig versjon av macOS og OS X, kan du få informasjon om datamaskinen din ved å holde nede Alternativ og klikke på Wi-Fi ikonet på menylinjen. Velg deretter Åpne trådløs diagnose for å generere en rapport som inkluderer kanaler som er i bruk i nærheten.

Hvis du vil ha flere kanalalternativer, kan du prøve tilpasset ruterfastvare som DD-WRT eller Advanced Tomato. Begge tilbyr et bredere utvalg av tilgjengelige kanaler enn de fleste fast rutere. Tomato har innebygd funksjonalitet for å skanne kanaler i ditt område og automatisk velge den minst overbelastede kanalen.

Uansett hvilken metode du bruker, se etter kanalen som er minst brukt for å finne den beste Wi-Fi-kanalen for nettverket ditt.


Hvordan endre Wi-Fi-kanalen

Etter at du kjenner til den trådløse kanalen som er minst overbelastet i nærheten, kan du gå til ruteadministrasjonssiden ved å skrive IP-adressen i en nettleseradresselinje. Avhengig av ruteren, vil dette sannsynligvis være noe som 192.168.2.1, 192.168.1.1 eller 10.0.0.1. Sjekk ruteren manual eller bunnen av ruteren for detaljer. Gå til ruteren trådløse innstillinger for å endre Wi-Fi-kanalen og bruke den nye kanalen.

Du trenger ikke gjøre noe på den bærbare datamaskinen eller andre nettverksenheter. Denne endringen kan gjøre hele forskjellen for ytelsen til det trådløse nettverket.

Legg igjen en kommentar