Ting du bør vurdere før du oppgraderer en eldre stasjonær PC

Den gjennomsnittlige stasjonære datamaskinen har en funksjonell levetid på omtrent tre til åtte år. Varigheten avhenger av hvilken type system du har kjøpt, fremskritt innen maskinvarekomponenter og endringer i programvarekravene over tid.

Mange sakte datamaskiner vil ha en betydelig hastighetsforbedring hvis du avinstallerer gamle programmer. Moderne apper starter noen ganger stille i bakgrunnen og bruker systemressurser selv når du ikke bruker dem.

Bruk Tilbakestill dette PC-verktøyet i Windows 10 for å delta i enda mer rengjøring under panseret før du konkluderer med at du må oppgradere eller bytte ut datamaskinen.

 Jupiterimages / Getty Images


Oppgradere eller erstatte?

Det er ingen hard og rask regel om når du skal oppgradere en datamaskin kontra å erstatte den direkte. En vurdering er om det er praktisk eller enkelt å oppgradere datamaskinen. De fleste stasjonære Windows-datamaskiner har porter du enkelt kan komme til, men noen bærbare datamaskiner og alt-i-ett-datamaskindesign gjør sluttbrukeroppgraderinger til en betydelig mer komplisert jobb.

Forutsatt at oppgraderingsveien din er solid, bør du vurdere å bytte ut en datamaskin når kostnaden for delene for å oppgradere den er mer enn halvparten av prisen for en passende erstatning.

Når du tar hensyn til kostnadene ved oppgraderinger, kan du tenke på de fem viktigste utskiftbare komponentene: minne, harddisker, optiske stasjoner, skjermkort og prosessorer.


Minne

Minnet på en stasjonær datamaskin er den enkleste og mest kostnadseffektive oppgraderingen. Jo mer minne en PC har, jo mer data kan den behandle uten å måtte bruke virtuelt minne. Virtuelt minne overskrider systemets RAM og går til og fra harddisken for å holde systemet i gang. De fleste stasjonære systemer leveres med minne som var tilstrekkelig på kjøpstidspunktet, men ettersom dataprogrammer blir mer komplekse, bruker de mer system-RAM.

Minneoppgraderinger varierer i pris, avhengig av faktorer som minnetypen datasystemet bruker og hvor mye du kjøper. I de fleste tilfeller er bytte av minnebrikker en av de enkleste maskinvareoppdateringene du kan gjøre.

Sjekk først om datamaskinen din påvirkes av 4 GB minnegrense i 32-biters operativsystemer. Hvis datamaskinen din ikke kan kjøre et 64-biters operativsystem, kan den ikke få tilgang til mer enn 4 GB RAM ombord, uansett hvor mye RAM du installerer.


Harddisker / hybridstasjoner / Solid State-stasjoner

Den nest enkleste oppgraderingen for en stasjonær PC er lagringsstasjonene. Harddiskplass dobles omtrent hvert annet år, og datamengden vi lagrer vokser like raskt takket være digital lyd, video og bilder. Hvis en datamaskin går tom for plass, er en rask løsning å kjøpe en ny intern eller ekstern harddisk.

En pro-level oppgradering innebærer tillegg av en solid state-stasjon. SSD-er gir en betydelig økning i lagringshastighet, men har ulempen med mye mindre lagringsplass for prisen - men å bruke en SSD for Windows, med dataene dine på en separat fysisk stasjon, vil gi betydelige ytelsesforbedringer.

Et alternativ er å bruke en ny solid state hybrid-stasjon som bruker en konvensjonell harddisk pluss et lite solid state-minne som cache. I begge tilfeller vil du bare se en ytelsesforbedring når disse blir den primære eller oppstartsharddisken.

Markedet støtter flere gode solid-state og konvensjonelle stasjoner. Uansett hvilken du velger, er installering av en stasjon vanligvis en grei prosess.


CD / DVD / Blu-ray-stasjoner

Optiske stasjoner viser seg å bli sjeldnere i moderne datamaskiner, gitt den generelle overgangen til streamingmedier og USB-flashstasjoner, men de er ikke foreldede ennå. Du kan vanligvis finne en DVD-brenner fra rundt $ 25 for de nyeste modellene. De er like enkle å installere som harddisker, og den ekstra hastigheten og funksjonaliteten gjør dem til en flott oppgradering for alle datamaskiner som har en eldre CD-brenner eller vanlig CD-ROM eller DVD-ROM-stasjon. Mange nyere datamaskiner inkluderer ikke engang disse stasjonene.

Velg fra en av de beste interne eller eksterne DVD-brennere eller en Blu-Ray-stasjon for datamaskinen.


Videokort

De fleste trenger ikke å oppgradere skjermkortet på skrivebordet med mindre de leter etter ekstra ytelse eller funksjonalitet med avanserte spill eller beregningskomplekse programmer for statistikk og datautvinning.

Mengden ytelse du trenger fra et grafikkort, vil variere sterkt avhengig av oppgavene dine. Grafikkort kan koste så lite som $ 100 til nesten $ 1000. De fleste krever strøm om bord, så sjekk hva din eksisterende strømforsyning kan støtte før du søker etter et kort.

CPUer

Selv om det er mulig å oppgradere en prosessor på de fleste stasjonære PC-er, er prosessen komplisert og vanskelig for de fleste brukere å utføre. Selv da kan datamaskinens hovedkort begrense deg med hensyn til hvilke prosessorer du kan installere i systemet. Hvis hovedkortet ditt er for gammelt, kan en prosessorutskiftning også kreve at hovedkortet og minnet oppgraderes, noe som kan komme inn i samme rike som å kjøpe en helt ny datamaskin.


Legg igjen en kommentar