Hvordan bruke multitasking på iPhone

Multitasking, når det gjelder stasjonære datamaskiner, betyr at du kjører mer enn ett program samtidig. Multitasking på iPhone fungerer annerledes. IPhone lar noen få typer apper kjøre i bakgrunnen mens andre apper fungerer i forgrunnen. For det meste er iPhone-apper midlertidig stoppet når du ikke bruker dem, og kommer deretter raskt tilbake til livet når du velger dem.

Instruksjonene i denne artikkelen dekker alle versjoner av iOS.


Multitasking, iPhone-stil

I stedet for å tilby konvensjonell multitasking, bruker iPhone noe Apple kaller Fast App Switching. Når du klikker på Hjem-knappen for å forlate en app (eller sveipe opp på skjermen til en iPhone X eller nyere) og gå tilbake til startskjermen, fryser appen du la der du var og hva du gjorde. Neste gang du kommer tilbake til den appen, fortsetter du der du slapp i stedet for å starte på nytt.

Multitasking på iPad ligner på iPhone, men mer fleksibel og kraftig. Hvis du vil lære å låse opp kraften til iPad multitasking, kan du lese hvordan du bruker docken i iOS 11 og iOS 12.


Bruker suspenderte apper batteri, minne eller andre systemressurser?

Apper som er frossen i bakgrunnen bruker ikke batterilevetid, minne eller andre systemressurser. Av denne grunn sparer ikke apper som ikke er i bruk, ikke batterilevetid. Å avslutte suspenderte apper kan faktisk skade batterilevetiden. Det er ett unntak fra regelen om at suspenderte apper ikke bruker ressurser: apper som støtter Oppdatering av bakgrunnsapp.

I iOS 7 og oppover er apper som kan kjøres i bakgrunnen enda mer sofistikerte. Det er fordi iOS lærer hvordan du bruker apper ved hjelp av bakgrunnsoppdatering av bakgrunnen. Hvis du vanligvis sjekker sosiale medier først om morgenen, planlegger iOS den oppførselen og oppdaterer de sosiale medieappene dine noen minutter før du normalt sjekker dem for å sikre at den nyeste informasjonen venter på deg.

Apper som bruker denne funksjonen, kjører i bakgrunnen og laster ned data når de er i bakgrunnen. Gå til for å kontrollere innstillinger for bakgrunnsoppdatering av bakgrunnen innstillinger > general > Bakgrunn App-oppdatering


Noen iPhone-apper kjører i bakgrunnen

Mens de fleste apper er frossne når du ikke bruker dem, støtter noen få appkategorier konvensjonell multitasking og kjører i bakgrunnen (for eksempel mens andre apper også kjører). Typene apper som kan kjøres i bakgrunnen er:

  • musikk: Lytt til Musikk-appen, Pandora, radio og andre musikkapper mens du gjør andre ting.
  • Plassering: Både Apple Maps og Google Maps lar deg få veibeskrivelse og bruke andre apper samtidig.
  • AirPlay: Apples teknologi for streaming av lyd og video fra iPhone til kompatible TV-er, stereoanlegg og andre enheter kjører i bakgrunnen.
  • VoIP (Voice Over IP): Apper som Skype som ringer via internett i stedet for over et mobilnettverk, fungerer sammen med andre apper.
  • Push Notifications: Disse varslingene gir deg beskjed om at det har skjedd noe i en annen app som du kanskje vil sjekke ut.
  • Apple News: Innholdet i Apple News-appen lastes ned i bakgrunnen for å sikre at de siste nyhetene venter på deg.
  • Bluetooth-tilbehør: Når Bluetooth-tilbehør er paret med iPhone, kan data sendes frem og tilbake.
  • Bakgrunn: Bakgrunnsoppdateringsfunksjonen oppdaterer visse apper mens de ikke kjører.

Bare fordi apper i disse kategoriene kan kjøre i bakgrunnen, betyr ikke det at de vil. Appene må skrives for å dra nytte av multitasking - men muligheten er i operativsystemet, og mange, kanskje til og med de fleste, apper i disse kategoriene kan kjøre i bakgrunnen.


Slik får du tilgang til Fast App Switcher

Fast App Switcher hopper mellom nylig brukte apper. Hvordan du får tilgang til det, avhenger av iPhone-modellen. Dobbeltklikk på iPhone Hjem-knappen på iPhone 8 og tidligere. På iPhone X og nyere sveiper du opp fra bunnen av skjermen (denne bevegelsen har erstattet Hjem-knappen på disse modellene, blant andre gestbaserte snarveier).

  • I iOS 9 og nyere: Skjermen faller litt tilbake for å avsløre en karusell av skjermbilder og appikoner for dine nåværende apper. Sveip mot venstre og høyre for å bla gjennom apper, og trykk deretter på appen du vil bruke.
  • I iOS 7 og 8: Opplevelsen ligner iOS 9, bortsett fra at i stedet for en karusell er det en flat rad med apper. Snarveier til hyppige kontakter vises øverst på dette skjermbildet. Ellers fungerer det på samme måte som i iOS 9.
  • I iOS 4–6: Det meste av skjermen er gråtonet og viser et sett med ikoner nederst. Sveip ikonene til venstre og høyre for å se de siste appene, og trykk deretter på et ikon for å starte appen.

På en iPhone 8-serie, iPhone 7-serie og iPhone 6S tilbyr 3D-berøringsskjermen en snarvei for å få tilgang til Fast App Switcher. Trykk hardt på venstre kant av skjermen for å få tilgang til to alternativer:

  • Sveip fra venstre til høyre for å bytte den siste appen du brukte.
  • Trykk hardt igjen for å gå til Fast App Switcher.

Slik avslutter du iPhone-apper i Fast App Switcher

Fast App Switcher avslutter også apper, noe som er spesielt nyttig hvis en app ikke fungerer som den skal. Hvis du avslutter ikke-innfødte apper som er suspendert i bakgrunnen, hindrer de dem i å fungere til du starter dem på nytt. Når du avslutter Apple-forhåndsinstallerte apper, kan de fortsette med bakgrunnsoppgaver som å sjekke e-post, men tvinger dem til å starte på nytt.

For å avslutte apper, åpne Fast App Switcher og deretter: 

  • I iOS 7–12: Sveip appen du vil avslutte fra den øverste kanten av skjermen. Appen forsvinner og avsluttes. Avslutt opptil tre apper samtidig ved å sveipe dem samtidig.
  • I iOS 4–6: Trykk og hold på et appikon til ikonene begynner å riste og et rødt merke med minustegn vises på appene. Trykk på det røde merket for å avslutte appen. Du kan bare avslutte en app om gangen.

Hvordan apper sorteres i Fast App Switcher

Apper i Fast App Switcher er sortert etter det du nylig brukte. Dette arrangementet grupperer de mest brukte appene dine sammen, slik at du ikke trenger å sveipe for mye for å finne favorittene dine.


Legg igjen en kommentar