Slik endrer du iPad-tastaturinnstillingene

Du kan ta litt kontroll over standardtastaturet på iPad. Blant innstillingene du kan endre er tastaturoppsettet, tastaturtypen, prediktiv tekst og funksjonen for automatisk korrigering.

Slik får du iPad-tastaturet til å fungere akkurat slik du vil ha det.

Disse instruksjonene gjelder for enheter som kjører iOS 11 og nyere.


Slik tilpasser du iPad-tastaturet

For å justere innstillingene for tastaturet ditt, går du til Innstillinger-appen. Slik gjør du:

  1. Åpne iPad-innstillinger-appen.

  2. Velg på menyen til venstre general for å vise generelle enhetsinnstillinger på høyre side av skjermen.

  3. Rull ned på høyre side av skjermen til du ser det Tastatur, og trykk deretter på elementet for å åpne menyen for tastaturinnstillinger.

  4. Du har nå flere alternativer for å endre tastaturets språk, layout og funksjoner.


Tilpassbare innstillinger for iPad-tastaturet

IPad-tastaturinnstillingene hjelper deg med å tilpasse iPad. De fleste av dem er brytere du slår av og på. Her er et raskt sammendrag av noen av endringene du kan gjøre:

  • Tastaturer: IPad har innebygde tastaturer på dusinvis av språk. Du kan også installere tredjeparts som Swype eller Hanx Writer-tastaturet. Trykk på dette alternativet og deretter Legg til nytt tastatur vil vise deg alle tilgjengelige valg. Du kan også endre tastaturets layout fra QWERTY til et annet layout ved å trykke på Tastaturer og deretter English for å komme til de engelske tastaturalternativene. 
  • Tekst erstatning: Dette elementet er den gamle "hurtigtasten" gitt et nytt navn som bedre beskriver funksjonen. Tekstutskiftning legger til oppføringer i det autokorrigerte biblioteket, så hvis du ofte stave et ord og iPad ikke fanger det, vil denne overstyringen fikse det for deg.
  • Auto-kapitalisering: Som standard bokstaver iPad første bokstav i en ny setning. Denne innstillingen skifter atferd.
  • Autokorrigering: Dette elementet bytter automatisk korrigering av verktøy. Når funksjonen er aktiv, vil iPad automatisk rette vanlige feilstavinger på dine vegne.
  • Sjekk stavemåten: Stavekontrollen avslører stavefeil gjennom røde understrekninger under skrivefeilene dine. Det er en nyttig bryter hvis du foretrekker å holde autokorrigering deaktivert.
  • Aktiver Caps Lock: Som standard vil iPad slå av Caps-tasten etter at du har skrevet inn neste bokstav, nummer eller symbol. Men hvis du dobbeltklikker på Caps-tasten, slår den på Caps Lock, som lar deg skrive inn store bokstaver til du slår av funksjonen.
  • Snarveier: Denne innstillingen lar deg slå tekstutskifting av eller på uten å tørke ut all erstatningsteksten du har skrevet inn.
  • Forutsigende: Mens du skriver, vil iPad prøve å forutsi ordet du skriver og vise det rett over skjermtastaturet. Hvis du trykker på disse ordene, blir skrivingen ferdig for deg. 
  • Delt tastatur: Denne innstillingen deler tastaturet i to, med den ene siden av tastaturet på den ene siden av skjermen og den andre siden av tastaturet på den andre siden av skjermen. Det er flott for tommeltyping.
  • Aktiver nøkkelflikker: I iOS 11 fikk iPad-tastaturet en ny funksjonalitet som lar deg raskt skrive spesialtegn over tastene ved å "bla" dem ned. Denne bryteren slår denne funksjonen på og av.
  • "." Snarvei: Hvis du trykker på mellomromstasten to ganger på rad, vil iPad sette inn en periode i stedet for første mellomrom.
  • Aktiver diktat: Voice Dictation lar deg snakke til iPad og få ordene dine konvertert til tekst. Denne funksjonen sender det du snakker til Apple som skal oversettes, så det er veldig nøyaktig, men hvis du er opptatt av personvern, kan det være lurt å slå av denne funksjonen.

Hvordan lage en iPad hurtigtast

En snarvei lar deg skrive en forkortelse som "idk" og få den erstattet av en lengre setning som "Jeg vet ikke." Hurtigtaster på iPad fungerer på samme måte som den autokorrigerende funksjonen. Du skriver ut snarveien, og iPad erstatter den automatisk med hele setningen.

Slik setter du opp en:

  1. I delen Tastatur i Innstillinger (innstillinger > general > Tastaturer), trykk på Tekst erstatning.

  2. Trykk på pluss tegn øverst til høyre for å legge til en ny snarvei.

  3. Skriv lengre Uttrykk du vil bruke og snarvei som vil aktivere den i tekstboksene.

  4. Pek Spar for å lagre snarveien din.

  5. Nå, når du skriver inn snarveien du angir, vil iPad automatisk erstatte den med frasen du knyttet den til.


Slik installerer du et tilpasset tastatur

For å sette opp et tilpasset tastatur, må du først laste ned et av de alternative tastaturene som er tilgjengelige i App Store. Noen få flotte alternativer er SwiftKey-tastaturet og Googles Gboard-tastatur. Det er til og med et tastatur fra Grammarly som vil sjekke grammatikken din mens du skriver.

  1. Last ned tastaturet du vil legge til fra App Store.


  2. Trykk på tastaturinnstillingene Tastaturer overskrift.

  3. Pek Legg til nytt tastatur.

  4. Du får en liste over tilgjengelige tastaturer som du har installert på iPad. Trykk på tastaturet du vil aktivere.

Du kan fjerne et tastatur ved å trykke på Rediger på den tilpassede tastatursiden. Kranen avslører en rød sirkel med et minustegn ved siden av de tilgjengelige tastaturene. Ved å trykke på denne knappen fjernes tastaturet fra den aktiverte listen. 

Deaktivering av tastatur avinstalleres ikke. Du må avinstallere appen for å slette tastaturet helt.


Hvordan endre iPad-tastaturet til QWERTZ eller AZERTY

Det kjente QWERTY-tastaturet får navnet sitt med de fem bokstavene over toppen av bokstavtastene, og to populære variasjoner (QWERTZ og AZERTY) får navnet sitt på samme måte. Endre iPad-tastaturoppsettet til en av disse variantene i tastaturinnstillingene.

Få tilgang til disse alternative oppsettene ved å velge Legg til et tastatur og deretter finne dem i listen over tilgjengelige oppsett. De er begge varianter av den amerikanske engelske versjonen. I tillegg til QWERTZ og AZERTY, kan du velge mellom andre layouter som US Extended eller British.

  • QWERTZ-oppsettet brukes i Sentral-Europa, og det er noen ganger kjent som et tysk oppsett. Den største forskjellen er utvekslet plassering av Y- og Z-tastene.
  • AZERTY-oppsettet brukes ofte av fransktalere i Europa. Hovedforskjellen er utvekslet plassering av Q- og A-tastene.

Legg igjen en kommentar