Slik aktiverer du utviklermodus på Android

Android er et fleksibelt mobiloperativsystem som er designet for å fungere ut av esken. De fleste brukere trenger aldri å grave i de mer avanserte alternativene, men hvis du noen gang trenger å tilpasse operativsystemet, eller hvis du vil kjøre en app som krever avanserte tillatelser, kan du aktivere utviklermodus.

Når du aktiverer utviklermodus på Android, får du tilgang til all slags informasjon, innstillinger og alternativer som vanligvis er skjult.

Disse instruksjonene gjelder smarttelefoner som kjører Android 10, Android Pie (9), Android Oreo (8) og Android Nougat (7).


Hva er Android-utviklermodus, og hvem trenger det?

Utviklermodus er primært designet for Android-utviklere. Den avslører alternativer og innstillinger som utviklere trenger tilgang til når de tester nye apper. Gjennomsnittlige brukere har vanligvis ikke noe behov for å få tilgang til disse alternativene, og det er derfor modusen er slått av som standard.

Selv om utviklermodus er designet for utviklere, er den ikke bare for utviklere, og den har bruksområder som strekker seg langt utover appoppretting og testing.

Aktivering av utviklermodus gir deg tilgang til en skjermopptaker, eksponerer innstillinger for å øke animasjonshastigheter og øke high-end spillytelse, og er en forutsetning for å rote telefonen eller installere et tilpasset operativsystem.

Selv noe så enkelt som å forfalske GPS-posisjonen din eller lure apper til å tro at du er et sted du ikke er, krever at du aktiverer utviklermodus. Hvis du for eksempel vil spoof GPS-en din i Pokemon Go, må du aktivere utviklermodus.

Hvis du installerer en app og den ber deg om å aktivere utviklermodus, må du velge mellom å aktivere utviklermodus eller ikke bruke appen. Før du fortsetter, må du sørge for at du har fått appen fra en pålitelig kilde, som Google Play, og at appen ikke er skadelig programvare.


Slik aktiverer du Android-utviklermodus

Aktivering av utviklermodus på Android er en grei prosess. Alt du trenger å gjøre er å finne menyen der telefonens build-nummer vises, og deretter trykke på build-nummeret til utviklermodus aktiveres. Det er også en helt reversibel prosess, slik at du alltid kan deaktivere utviklermodus senere hvis du ombestemmer deg.

Slik slår du på Android-utviklermodus:

  1. naviger til innstillinger > system > Om telefonen.

    Disse instruksjonene er for en telefon som kjører lager Android. Modifiserte Android-versjoner må kanskje navigere til innstillinger > Om enheteller innstillinger > Om > Programvareinformasjon > Flere eller lignende instruksjoner.

  2. Rull ned til du finner Bygg nummer seksjon.

  3. Velg Bygg nummer til du ser en melding som sier Du er nå en utvikler!

    Du vil sannsynligvis ikke motta tilbakemelding etter de første få trykk. Fortsett å tappe, så vil du til slutt se en melding som sier: "Du er nå x skritt unna å være en utvikler." Før du kan fullføre prosessen, kan det hende at telefonen ber deg om PIN-koden din.

  4. Når du ser meldingen om at du er en utvikler, betyr det at du har slått på utviklermodus. Hvis du prøvde å installere eller bruke en app som krever utviklermodus, kan du gå tilbake til den appen og bør ha tilgang til alle de eksklusive utvikleralternativene.


Hvordan få tilgang til alternativer for utviklermodus på Android

I noen tilfeller er det ikke nok å aktivere utviklermodus. Hvis du for eksempel prøver å spoof GPS-en din, må du gjøre flere endringer i menyen for utvikleralternativer etter at du har aktivert utviklermodus. Heldigvis kan du enkelt få tilgang til alternativmenyen for utviklere fra systemmenyen på telefonen.

Hvis en app krever utviklermodus og det er en pålitelig app, er det generelt trygt å slå på utviklermodus. Aktivering og endring av forskjellige utvikleralternativer, uten å forstå hva du gjør, kan imidlertid ha uønskede effekter. Bruk bare alternativmenyen for utviklere hvis du vet hva du gjør, eller hvis du nøye følger instruksjonene fra en slik app.

  1. naviger til innstillinger > system.

  2. Plukke ut Avansert, velg deretter Utviklermuligheter.

  3. Når menyen for utvikleralternativer er åpen, har du tilgang til informasjon om telefonen din som du ellers ikke ville sett. Du vil også kunne aktivere en rekke avanserte alternativer.


Slik deaktiverer du utviklermodus på Android

Du kan trygt la utviklermodus være på, selv om du ikke bruker den til noe. Hvis du bestemmer deg for at du helst ikke vil ha utviklermodus aktivert, kan du deaktivere den fra menyen for utvikleralternativer:

  1. naviger til innstillinger > system, og velg Avansert.

  2. Plukke ut Utviklermuligheter, og velg deretter "På" -bryteren øverst på utviklerskjermbildet.

  3. Vekselen vil gli til venstre, og teksten øverst på siden endres fra On til Av.

  4. Du kan når som helst aktivere utviklermodus på nytt ved å navigere til innstillinger > Om telefonen og tappe Bygg nummer til den aktiveres.

Legg igjen en kommentar