Skjulte Android-administratorapper

Skjulte administratorapper er en type skadelig programvare som er målrettet mot Android-enheter. Disse truslene er preget av stealthimplementering og forhøyede brukerrettigheter, slik at du ikke lett ser dem, og de kan gjøre mer enn en vanlig app kan.

Ikke alle Android-administratorapper er ondsinnede, og ikke alle ondsinnede apper er skjult eller har administratorrettigheter, men det er mulig at falske apper, spionprogrammer og andre uønskede apper er begge deler.


Hva gjør skjulte administratorapps?

En skjult administrasjonsapp for enheten - et annet navn for denne skadelige programvaren - er et infisert program som installeres med administratorrettigheter. Appen kan gjemme seg bort fra alle de andre appene dine, så du har vanskelig for å vite om den til og med er installert. Siden du ikke ser det på startskjermen, kan du ikke enkelt fjerne det.

Hva mer er at en app med administratorrettigheter ikke kan slettes på vanlig måte, selv om du finner den. Du må fjerne den administrative statusen før du kan slette den. Det er en legitim grunn til en slik begrensning (for eksempel kan en antivirusapp ha administratorrettigheter slik at skadelig programvare ikke kan slette den), men problemet her er at det er installert en ondsinnet admin-app.

Med administratorrettigheter får skadelig programvare kontroll over enheten og kan kjøre hvilken som helst kode som appen har innebygd i den, inkludert installering av ekstra skadelig programvare, stjeling av passord eller filer, deltakelse i botnett og gruvedrift-kryptovaluta.


Hvordan finne og slette skjulte administratorapper

Når skadelig programvare prøver å installere, vil den be deg om å gi den forhøyede privilegier. Hvis du nekter denne forespørselen, viser appen hyppige popup-meldinger, ofte etter at du har startet enheten på nytt, og ber igjen om disse rettighetene.

Pop-up-meldinger betyr imidlertid ikke nødvendigvis at appen er skadelig. En bedre måte å bekrefte om du har installert uønskede, skjulte admin-apper, er å sjekke en bestemt innstilling på telefonen / nettbrettet.

Bruk enhetens innstillinger

  1. Finn alle appene som har administratorrettigheter. Dette er den vanlige måten å liste dem på, men veien du tar for å komme dit, avhenger av Android-versjonen din:

    • Sikkerhet > Enhetsadministrasjonsapper
    • Sikkerhet og personvern > Enhetsadministrasjonsapper
    • Sikkerhet > Enhetsadministratorer
    • Lås skjerm og sikkerhet > Andre sikkerhetsinnstillinger > Telefonadministratorer.

  2. Når du har åpnet listen over enhetsadministratorapper, deaktiverer du administratorrettigheter ved å trykke på alternativet til høyre for appen. Dette fjerner haken eller bytter knappen til av-posisjon.

  3. Nå kan du slette appen normalt. På noen enheter kan du trykke på appen akkurat der i admin-applisten og deretter bruke Avinstaller appen lenke for å fjerne den umiddelbart.

Dessverre vil denne metoden ikke fungere for alle varianter av denne skadelige programvaren, siden noen skjulte administratorapper kan skjule dette deaktiveringsalternativet. Du kan finne andre installerte apper gjennom innstillinger > Apper og varsler > Se alle <#> appeneeller innstillinger > Apps > Alle.

Hvis du ikke er sikker på hva du leter etter, men du mistenker at det er installert en skjult Android-app, kan dette være et godt tidspunkt å slette alle apper du ikke bruker uansett, slik at bare legitime apper du kjenner igjen. blir igjen på enheten.

Prøv en tredjepartsapp

Hvis du har problemer med å finne den skjulte Android-administrasjonsappen, bør Malwarebytes være nyttig. Trykk på på menyen Personvernrevisjon og deretter kan være enhetsadministrator. Oppført er det alle appene som er installert på enheten din som kan ta en administratorrolle.

Hvis du velger en av disse appene, trykker du på Appinfo på neste side for å finne Avinstaller alternativet.

Kjør en virusscanner

Malwarebytes-appen som er oppført ovenfor, inneholder en malware-skanner, men det finnes andre antivirusapper for Android som du kan bruke i stedet for eller i tillegg til Malwarebytes.

En virusscanner bør være nyttig fordi den skjulte admin-appen mest sannsynlig inkluderer signaturer som samsvarer med skadelig programvare, i hvilket tilfelle antivirusappen kan slette den.


Hvordan forhindre skjulte administratorapper

Det beste forsvaret ditt mot skjulte Android-admin-apper er forsiktig når du laster ned og installerer alle apper.

Følg disse grunnleggende gode fremgangsmåtene for sikkerhet når du arbeider med Android-apper:

  • Vær nøye med hvor du fant appen. Bare last ned fra en anerkjent appbutikk, som Google Play eller Amazon Appstore, og unngå piratkopierte og uoffisielle kilder.
  • Les appanmeldelser før du laster ned en app. Brukere vurderer ofte en infisert app dårlig og advarer andre om å unngå den.
  • Se hvem som slipper appen. Hvis det ikke er navnet på selskapet som laget appen, eller det er et navn du ikke kjenner igjen, kan du undersøke dem og besøke nettstedet deres for å få full forståelse av hvem de er og hvorfor de tilbyr den appen.
  • Vær oppmerksom på instruksjonene du ser på enheten. Hvis en app ber om administratorrettigheter, kan du spørre deg selv om det virkelig er nødvendig. Det er fornuftig for legitime sikkerhetsrelaterte apper å be om slike tillatelser, slik at skjermen kan låses av appen eller data kan slettes eksternt, men andre apper trenger vanligvis ikke disse rettighetene, som en kalkulator, meldingsapp, bankapp , etc.
  • Hold enheten oppdatert for å løse sikkerhetsfeil som en skjult administratorapp har tilgang til.

Andre typer skjulte apper

Noen Android-apper er ikke skjult fordi de er ondsinnede, men i stedet fordi de målrettet var skjult. For eksempel kan en tenåring gjemme bilder, videoer eller andre apper borte fra foreldrene.

Se gjennom listen over apper på enheten for å se alt som er installert, ikke bare det som er synlig på startskjermen. Se også etter apper laget spesielt for å skjule ting. De kan gå under navnet AppLock, App Defender eller Privacy Manager. I noen tilfeller, hvis det er en hvelv-app, kan navnet bli tildekket for å forbli iøynefallende. De fleste personvernappene er sannsynligvis passordbeskyttet.

Legg igjen en kommentar