OSI-modellagene fra fysisk til applikasjon

Open Systems Interconnection (OSI) -modellen definerer et nettverksrammeverk for å implementere protokoller i lag, med kontroll overført fra ett lag til det neste. Den brukes primært i dag som et læringsverktøy. Den deler konseptuelt datanettverksarkitektur i 7 lag i en logisk progresjon.

De nedre lagene håndterer elektriske signaler, biter av binære data og ruting av disse dataene over nettverk. Høyere nivåer dekker nettverksforespørsler og svar, representasjon av data og nettverksprotokoller, sett fra en brukers synspunkt. 

Web / Colleen Tighe

OSI-modellen ble opprinnelig oppfattet som en standardarkitektur for å bygge nettverkssystemer, og mange populære nettverksteknologier i dag gjenspeiler den lagdelte utformingen av OSI.


Fysisk lag

I lag 1 er det fysiske laget i OSI-modellen ansvarlig for den ultimate overføringen av digitale databiter fra det fysiske laget av den sendende (kilde) enheten over nettverkskommunikasjonsmedier til det fysiske laget av mottakeren (destinasjonsenheten).

 Web / Colleen Tighe

Eksempler på lag 1-teknologier inkluderer Ethernet-kabler og hubber. Huber og andre repeatere er også standard nettverksenheter som fungerer på det fysiske laget, i likhet med kabelkontakter.

På det fysiske laget overføres data ved hjelp av typen signalering som støttes av det fysiske mediet: elektriske spenninger, radiofrekvenser eller pulser av infrarødt eller vanlig lys.


Data Link Layer

Når du henter data fra det fysiske laget, kontrollerer datalinklaget for fysiske overføringsfeil og pakker biter i datarammer. Data Link-laget administrerer også fysiske adresseringsskjemaer som MAC-adresser for Ethernet-nettverk, og kontrollerer tilgangen til nettverksenheter til det fysiske mediet.

Web / Colleen Tighe

Fordi Data Link-laget er det mest komplekse laget i OSI-modellen, deles det ofte i to deler: Media Access Control underlag og Logisk koblingskontroll underlag.


Nettverkslag

Nettverkslaget legger til begrepet ruting over Data Link-laget. Når data kommer til nettverkslaget, blir kilde- og destinasjonsadressene inne i hver ramme undersøkt for å avgjøre om dataene har nådd sitt endelige mål. Hvis dataene har nådd den endelige destinasjonen, formaterer lag 3 dataene i pakker levert til transportlaget. Ellers oppdaterer nettverkslaget destinasjonsadressen og skyver rammen ned til de nedre lagene.

Web / Colleen Tighe 

For å støtte ruting opprettholder nettverkslaget logiske adresser som IP-adresser for enheter i nettverket. Nettverkslaget styrer også kartleggingen mellom disse logiske adressene og de fysiske adressene. I IPv4-nettverk oppnås denne kartleggingen gjennom Address Resolution Protocol (ARP); IPv6 bruker NDP (Neighbor Discovery Protocol).


Transportlag

Transport Layer leverer data på tvers av nettverkstilkoblinger. TCP (Transmission Control Protocol) og UDP (User Datagram Protocol) er de vanligste eksemplene på Transport Layer 4 nettverksprotokoller. Ulike transportprotokoller kan støtte en rekke valgfrie funksjoner, inkludert feilgjenoppretting, strømningskontroll og støtte for re-overføring.

Web / Colleen Tighe

Øktelag

Session Layer styrer sekvensen og strømmen av hendelser som initierer og rive ned nettverkstilkoblinger. I lag 5 er den bygget for å støtte flere typer tilkoblinger som kan opprettes dynamisk og kjøres over individuelle nettverk.

Web / Colleen Tighe  

Presentasjonslag

Presentasjonslaget har den enkleste funksjonen til alle deler av OSI-modellen. I lag 6 håndterer den syntaksbehandling av meldingsdata som formatkonvertering og kryptering / dekryptering som er nødvendig for å støtte applikasjonslaget over det.

Web / Colleen Tighe  

Applikasjonslag

Applikasjonslaget leverer nettverkstjenester til sluttbrukerapplikasjoner. Nettverkstjenester er protokoller som fungerer med brukerens data. I et nettleserprogram, for eksempel, pakker applikasjonslagsprotokollen HTTP dataene som trengs for å sende og motta innhold på websiden. Dette laget 7 gir data til (og innhenter data fra) presentasjonslaget.

Web / Colleen Tighe  


Legg igjen en kommentar