Slik låser du opp bakgrunnslaget i Photoshop

Når du åpner et bilde i Photoshop, er bakgrunnslaget vanligvis låst i Lag palett. For å låse opp den må du konvertere bakgrunnen til enten et nytt lag eller et smart objekt. Alternativt kan du duplisere bakgrunnslaget, gjøre endringene i det nye laget, og deretter slå dem sammen.

Instruksjonene i denne artikkelen gjelder for Photoshop CC 2019 for Windows og Mac.


Hvorfor er bakgrunnslaget låst i Photoshop?

Bakgrunnslaget er låst fordi det er som lerretet for et maleri. Alt er konstruert over det. Av denne grunn støtter ikke bakgrunnslaget visse funksjoner som gjennomsiktighet, og du kan ikke flytte eller slette innholdet. På samme måte kan du bare fylle et utvalg på bakgrunnslaget med en bakgrunnsfarge. Derfor, hvis du vil ha full kontroll over hvordan et bilde ser ut, må du gjøre endringene i et lag som ikke er låst.

I stedet for å låse opp bakgrunnslaget, liker mange proffer å duplisere det låste laget og utføre endringene på duplikatet. På den måten, hvis de gjør en feil, kan de kaste ut det nye laget mens de beholder originalen.

For å duplisere bakgrunnen, høyreklikk på Bakgrunn lag og velg Dupliseringslag.

Når du er fornøyd med endringene, slår du sammen de to lagene ved å velge meny ikonet øverst til høyre på Lag palett og valg Slå sammen synlig.

Bakgrunnslaget vises alltid nederst på Lag palett. Du kan ikke flytte andre lag under den.


Slik låser du opp bakgrunnslaget i Photoshop

Slik konverterer du bakgrunnen til et nytt lag som ikke er låst:

  1. Plukke ut Lag > Ny > Lag fra bakgrunn.

  2. Gi laget et navn og velg OK.

  3. Det nye, ulåste laget erstatter bakgrunnslaget i paletten.

Hvordan konvertere bakgrunnslaget til et smart objekt

En annen tilnærming er å konvertere det låste laget til et smart objekt. Høyreklikk på Bakgrunn lag i Lag paletten og velg Konverter til Smart Object.


Legg igjen en kommentar