Hva er VST-plugins?

Virtual Studio Technology (VST) plugins brukes av både amatører og profesjonelle innspillingsingeniører og artister for å forbedre lydprosjektene sine. Et plugin er en type programvare som fungerer i en annen programvare. I stedet for å jobbe alene kan du koble den til noe annet.

Når det gjelder VST-plugins, er de designet for å fungere innenfor den slags DAW-applikasjoner (digital audio workstation) som du kan bruke til å lage musikk i både hjemme- og profesjonelle studioinnstillinger.

Mens VST-plugins alle er designet for bruk med DAW-applikasjoner, har forskjellige typer VST-plugins forskjellige formål. Plugins med VST-instrument lar deg sette inn et stort utvalg av virtuelle instrumenter i et lydopptak uten å ha tilgang til fysiske versjoner av disse instrumentene, og VST-effekter-plugins lar deg endre lyder på nye og spennende måter.

Brukt sammen kan forskjellige typer VST-plugins hjelpe deg med å lage et betydelig mer overbevisende sluttprodukt.

lechatnoir / E + / Getty


Hva er VST-plugins for?

Den opprinnelige metoden for opptak og blanding krevde fysiske instrumenter og fysisk maskinvare for å oppnå effekter som komprimering og etterklang. Utstyret som kreves for denne typen arbeid er uoverkommelig dyrt og tar mye plass.

Virtual Studio Technology ble utviklet for å erstatte eller komplimentere fysisk utstyr. I stedet for å investere en haug med penger i instrumenter, synthesizere, effekterhardware og annet dyrt utstyr, kan du bruke VST-plugins som er i stand til å utføre de samme grunnleggende funksjonene.

Faktisk kan du lage en hel sang fra bunnen av ved hjelp av VST-plugins og DAW etter eget valg, uten å berøre et fysisk instrument i det hele tatt.


Typer VST-plugins

VST-plugins er vanligvis delt inn i tre hovedkategorier:

  • VST-instrumenter: Disse pluginene kan generere lyd som høres ut som om den ble opprettet av en synthesizer eller et mer tradisjonelt instrument som piano eller gitar. Mange VSTi-plugins er designet for å høres ut og se ut som populære hardware-synthesizere, hvorav mange er uoverkommelige eller ikke lenger tilgjengelige.
  • VST-effekter: Disse pluginene tar lyd og endrer den på en rekke forskjellige måter. De kan ikke lage ny lyd alene, men de kan legge til etterklang og andre effekter. Denne kategorien inkluderer også plugins som gir forskjellige typer visuell tilbakemelding.
  • VST MIDI-effekter: Disse pluginene er designet spesielt for å fungere med Musical Instrument Digital Interface (MIDI) data, enten alene eller sammen med andre VST-plugins. Hvis du er en musiker som er interessert i å koble et instrument som et tastatur til din DAW via en MIDI-forbindelse, er disse ganske nyttige.

VST-instrumenttillegg

VST-instrument-plugins, også kjent som VSTi-plugins, brukes til å etterligne forskjellige instrumenter innen digitale lydstasjoner. Du kan etterligne omtrent ethvert instrument med en VSTi for en hel del mindre enn kostnaden for å kjøpe det faktiske instrumentet.

Fordelen med VSTi-plugins er at de lar deg lage musikk fra bunnen av som høres ut som om den ble spilt på et instrument, som et piano eller saksofon, eller laget med en synthesizer.

En av de mest attraktive tingene med VSTi-plugins er at de er i stand til å etterligne synther som Moog Voyager, Yamaha CS-80, Hammond B3 og mange andre. Disse synthene er kjent for sine ikoniske lyder, og de er så dyre at å kjøpe en ikke er noe de fleste noen gang vil kunne gjøre.

Du kan finne mange flotte VSTi-plugins gratis, og til og med premium VSTi-plugins har en tendens til å være mye rimeligere enn den fysiske maskinvaren de er designet for å etterligne.

Den andre fordelen med å bruke VSTi-plugins over fysiske instrumenter og synths er plass. Hvis du ikke har en stor studioplass for å spille inn musikken din, kan en datamaskin utstyrt med de riktige VSTi-pluginene effektivt kollapse driften din, liten nok til å få plass på hjemmekontoret.


VST Effects Plugins

Der VSTi-plugins skaper lyd fra bunnen av, tar VST-effekter-plugins lyden og endrer den på et stort utvalg av måter. Disse pluginene er ofte modellert etter ekte, fysisk maskinvare på samme måte som mange VSTi-plugins er designet for å høres ut som virkelige instrumenter og synthesizere.

De fleste DAW-er har noen innebygde muligheter for å legge til effekter og finjustere blandingen, men VST-effekter-plugins tar det til neste nivå. De utfører de samme funksjonene som håndteres av den typen dyre, store maskinvarelydprosessorer som du vanligvis finner i et studiostativ.

Enhver form for effekt som du kan bruke på et lydspor kan oppnås med et VST-effektplugin. Enten du vil legge til en enkel etterklang eller pan, eller etterligne lydene fra 80-tallet i et synthwave-spor, kan du gjøre det med effekt-plugins.


VST Midi Plugins

VST MIDI-plugins er som effekter-plugins ved at de ikke lager lyd, men de er designet for å fungere med mididata. Disse programtilleggene kan behandle MIDI-data på egenhånd, eller endre dem og deretter overføre dem til andre programtillegg.

VST MIDI-plugins kan utføre relativt grunnleggende oppgaver som transponering eller arpeggiering, men det er bare toppen av isfjellet.

MIDI er et kraftig verktøy, men kartbaserte MIDI-komposisjoner kan høres kunstige ut for det praktiserte øret. Ved hjelp av riktig VST-plugin kan du faktisk få MIDI-innganger til å høres mer naturlige ut, og endre dem på alle mulige andre måter.

Hvordan bruke VST-plugins

Virtual Studio Technology er utformet på en slik måte at noen VST-er er i stand til å operere alene, men VST-plugins er spesielt ment for bruk i digitale lydarbeidsstasjoner. Hvis du vil bruke et VST-plugin, må du først laste ned og installere en DAW som Ableton Live, FL Studio eller Sonar.

Det er ganske enkelt å komme i gang med VST-plugins. Vanligvis går prosessen omtrent som:

  1. Finn et VST-plugin du vil ha, og last det ned.

  2. Hvis plugin-en er inneholdt i en ZIP-fil, pakker du den ut.

  3. Plasser de utpakkede VST-pluginfilene i en mappe der du vil kunne holde rede på dem.

    Hvis VST leveres med en kjørbar fil, kjører du den. Dette vil starte en installasjonsprosess som vanligvis lar deg velge installasjonsmappen for VST.

  4. Start DAW, og be den søke etter nye VST-er.

  5. Opprett et nytt prosjekt i DAW-en din, og velg din nye VSTi som et instrument, eller plasser de nye effektene dine VST på et spor ved hjelp av mikseren.

Hvor finner du VST-plugins

Hvis du er klar til å begynne å legge til noen VST-plugins til den digitale lydarbeidsstasjonen din, kan du sjekke ut listen vår over de 15 beste gratis VST-pluginene. Denne listen er langt fra uttømmende, men vi har en rekke VSTi og effekter plugins for å hjelpe deg i gang.


Legg igjen en kommentar