DICOM-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

DICOM er et akronym for Digital Imaging and Communications in Medicine. Filer i dette formatet er mest sannsynlig lagret med enten en DCM eller DCM30 (DICOM 3.0) filtype, men noen har kanskje ikke en utvidelse i det hele tatt.

DICOM er både en kommunikasjonsprotokoll og et filformat, noe som betyr at den kan lagre medisinsk informasjon, for eksempel ultralyd og MR-bilder, sammen med pasientens informasjon, alt i en fil. Formatet sørger for at alle data holder seg sammen, samt gir muligheten til å overføre informasjonen mellom enheter som støtter DICOM-formatet.

DCM-utvidelsen brukes også av macOS DiskCatalogMaker-programmet som DiskCatalogMaker Catalog-format.

Ikke forveksle DICOM-formatet, eller en fil med en DCM-utvidelse, med DCIM-mappen som digitalkameraet eller smarttelefonappen din lagrer bilder i.


Åpne DICOM-filer med en gratis visningsprogram

© Peter Dazeley / Photographers Choice / Getty Images

DCM- eller DCM30-filer du finner på en plate eller flash-stasjon gitt til deg etter en medisinsk prosedyre, kan vises med den medfølgende DICOM-visningsprogramvaren som du også finner på platen eller stasjonen. Se etter en fil som heter setup.exe eller lignende, eller se gjennom dokumentasjonen du har fått med dataene.

Hvis du ikke kan få DICOM-seeren til å fungere, eller det ikke var en som fulgte med de medisinske bildene dine, er det gratis MicroDicom-programmet et alternativ. Med den kan du åpne røntgen eller et annet medisinsk bilde direkte fra platen, via en ZIP-fil, eller til og med ved å la den søke i mappene dine for å finne DICOM-filene. Når en er åpnet i MicroDicom, kan du se metadataene, eksportere den som JPG, TIF eller en annen vanlig bildefiltype og mer.

MicroDicom er tilgjengelig for både 32-biters og 64-biters versjoner av Windows i både en installerbar og en bærbar form (noe som betyr at du ikke trenger å installere den for å kunne bruke den).

Hvis du heller vil bruke et nettbasert verktøy for å åpne DICOM-filene dine, er den gratis Jack Imaging-visningen ett alternativ - bare dra filen inn i firkanten på skjermen for å se den. Hvis du har mottatt en fil fra legen din som skal ha medisinske bilder på den, som fra en røntgen, vil dette verktøyet la deg se den online i en lek.

DICOM Library er en annen gratis online DICOM-visning du kan bruke som er spesielt nyttig hvis DICOM-filen er veldig stor, og RadiAnt DICOM Viewer er et program som kan lastes ned til DICOM-filer, men det er bare en evalueringsversjon av fullversjonen.

View My Scans er en lignende online DICOM-visning som støtter enkeltfiler samt ZIP-arkiver.

DICOM-filer kan også åpnes med IrfanView, Adobe Photoshop og GIMP.

Hvis du fortsatt har problemer med å åpne filen, kan det være fordi den er komprimert. Du kan prøve å gi den et nytt navn slik at den ender i .zip, og deretter komprimere den med et gratis filutpakkerprogram, som PeaZip eller 7-Zip.

macOS DiskCatalogMaker Katalogfiler som er lagret ved hjelp av DCM-utvidelsen, kan åpnes ved hjelp av DiskCatalogMaker.


Hvordan konvertere en DICOM-fil

MicroDicom-programmet som er nevnt noen ganger allerede, kan eksportere hvilken DICOM-fil du har til BMP, GIF, JPG, PNG, TIF eller WMF. Hvis det er en serie bilder, støtter den også lagring av dem i en videofil i WMV- eller AVI-format.

Noen av de andre programmene ovenfra som støtter DICOM-formatet, kan også lagre eller eksportere filen til et annet format, et alternativ som sannsynligvis filet > Lagre som or Eksport menyen.

Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Hvis du ikke kan åpne filen din ved hjelp av programmene eller webtjenestene som er nevnt ovenfor, dobbeltsjekker du filtypen til filen for å sikre at den faktisk leser ".DICOM" og ikke bare noe som er stavet på samme måte.

For eksempel kan det hende du virkelig har en DCO-fil som ikke har noe å gjøre med DICOM-formatet eller bilder generelt. DCO-filer er virtuelle, krypterte disker som brukes med Safetica Free.

Det samme kan sies om lignende filutvidelser som DIC, selv om dette kan være vanskelig. DIC-filer kan faktisk være DICOM-bildefiler, men filtypen brukes også til ordboksfiler i noen tekstbehandlingsprogrammer.

Hvis filen din ikke åpnes som et DICOM-bilde, kan du legge den gjennom en friteksteditor. Det kan inneholde ordbokrelaterte termer som peker på at filen er i filformatet Dictionary i stedet.

DICOM brukes også noen ganger som en forkortelse for Distributed Component Object Model Remote Protocol, men det har ingenting å gjøre med filformatene beskrevet ovenfor.


Legg igjen en kommentar