M4A-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med M4A-filtypen er en MPEG-4 lydfil. De finnes oftest i Apples iTunes Store som format for nedlasting av sanger.

Mange M4A-filer er kodet med den lossy Advanced Audio Coding (AAC) kodeken for å redusere størrelsen på filen. Noen M4A-filer kan i stedet bruke Apple Lossless Audio Codec (ALAC).

Hvis du laster ned en sang via iTunes Store som er kopi beskyttet, lagres den i stedet med filtypen M4P.

Tim Fisher / Web

M4A-filer ligner MPEG-4-videofiler (MP4), siden de begge bruker MPEG-4-containerformatet. Imidlertid kan M4A-filer bare holde lyd data.


Hvordan åpne en M4A-fil

Mange programmer støtter avspilling av M4A-filer, inkludert VLC, iTunes, QuickTime, Windows Media Player (v11 krever K-Lite Codec Pack), Media Player Classic, Winamp, og sannsynligvis også noen andre populære mediaspillerapplikasjoner.

Android-nettbrett og -telefoner, pluss Apples iPhone, iPad og iPod touch, fungerer også som M4A-spillere, og kan åpne lydfilen direkte fra en e-post eller et nettsted uten å trenge en spesiell app, uansett om filen bruker AAC eller ikke. ALAC. Andre mobile enheter kan også ha innebygd støtte for M4A-avspilling.

Rhythmbox er en annen M4A-spiller for Linux, mens Mac-brukere kan åpne M4A-filer med Elmedia Player.

Fordi MPEG-4-formatet brukes til både M4A- og MP4-filer, bør enhver videospiller som støtter avspilling av en fil, også spille den andre siden de to har nøyaktig samme filformat.


Hvordan konvertere en M4A-fil

Mens M4A-filer kan være en vanlig filtype, trumfer de absolutt ikke MP3-formatet, og det er derfor du kanskje vil konvertere M4A til MP3.

Du kan lage en MP3 fra en M4A-fil ved hjelp av iTunes, noe som er nyttig hvis sangen allerede er i iTunes-biblioteket. Et annet alternativ er å konvertere M4A-filen med en gratis fil konverterer.

For å konvertere M4A til MP3 med iTunes, må du endre iTunes-import innstillingene og deretter bruke Konverter menyvalg for å lage en MP3-kopi.

Konvertere M4A til MP3 med iTunes.

  1. Gå til Rediger > Preferanser og sørg for at du er fokusert i general fanen.

  2. Klikk på Import Settings knapp.

  3. Plukke ut MP3 Encoder fra rullegardinmenyen.

  4. Klikk OK og deretter OK igjen i vinduet Generelle preferanser.

  5. Velg M4A-filen fra biblioteket du vil konvertere.

    Velg for å få tilgang til musikkbiblioteket ditt i iTunes Bibliotek øverst i programmet og deretter sikre musikk er valgt fra rullegardinmenyen til venstre. Til slutt velger du sanger fra venstre rute for å liste opp all musikken din.

  6. Gå til filet > Konverter > Lag MP3 versjon.

iTunes sletter ikke M4A når du konverterer den til MP3. Begge vil forbli i iTunes-biblioteket ditt.

Noen få gratis M4A-filkonverterere som kan konvertere formatet til ikke bare MP3, men andre som WAV, M4R, WMA, AIFF og AC3, inkluderer Switch Sound File Converter, Freemake Audio Converter og MediaHuman Audio Converter.

Noe annet du kan gjøre er å konvertere M4A-filen til MP3 online ved hjelp av en omformer som FileZigZag eller Zamzar. Last opp M4A-filen til et av disse nettstedene, og du vil få mange forskjellige utdataformatalternativer i tillegg til MP3, inkludert FLAC, M4R, WAV, OPUS og OGG, blant andre.

Online M4A-omformere er nyttige fordi de fungerer fra ethvert operativsystem og kjører i utgangspunktet umiddelbart uten programvareinstallasjon. Imidlertid, i motsetning til stasjonære omformere, må du laste opp M4A-filen, vente på at den skal konverteres, og deretter laste ned den konverterte filen, en prosess som kan ta en stund hvis du har en treg internettforbindelse.

Du kan også være i stand til å "konvertere" M4A-filen til tekst ved hjelp av programvare for talegjenkjenning som Dragon. Programmer som dette kan transkribere levende, talte ord i tekst og Dragon er et eksempel som til og med kan gjøre det med en lydfil. Du må imidlertid kanskje først konvertere M4A-filen til MP3 ved hjelp av en av omformerne nevnt ovenfor.


Mer informasjon om M4A-filer

Noen lydbok- og podcastfiler bruker M4A-filtypen, men fordi dette formatet ikke støtter bokmerker for å lagre ditt sist tilgjengelige sted i filen, blir de vanligvis lagret i M4B-format, som kan lagre denne informasjonen.

MPEG-4 Audio-formatet brukes av Apples iPhone i form av ringetoner, men de lagres med M4R-filtypen i stedet for M4A.

Sammenlignet med MP3 er M4A-filer vanligvis mindre og har bedre kvalitet. Dette er på grunn av forbedringer i M4A-formatet som var ment å erstatte MP3, slik som persepsjons basert komprimering, større blokk størrelser i stasjonære signaler og mindre sampleblokkstørrelser.


Mer hjelp med M4A-filer

Hvis filen ikke åpnes eller konverteres med programmene nevnt ovenfor, er det fullt mulig at du leser feil filtypen feil.

For eksempel kan 4MP-filer forveksles med M4A-filer, men fungerer ikke ordentlig hvis du prøver å åpne en med en M4A-spiller. 4MP-filer er 4-MP3 database filer som inneholder referanser til lydfiler, men som faktisk ikke inneholder noen lyd data.

M- og MFA-filer er like i og med at filtypene ligner ".M4A", men de fungerer heller ikke med M4A-spillere og er for det meste fullstendig uavhengige av lydfiler.

Legg igjen en kommentar