Kodi: Hva det er og hvordan du bruker det

Kodi er et populært program med åpen kildekode som gjør datamaskinen eller mobilenheten din til et virtuelt knutepunkt for dine multimediabehov. Bruk Kodi til å spille av lyd, videoer og lysbildefremvisninger i dusinvis av filformater. Du kan utvide Kodis funksjonelt ytterligere gjennom offisielle og uoffisielle tillegg.

Informasjonen i denne artikkelen gjelder Kodi versjon 18.7 (Leia) og senere for Android, iOS, Linux, macOS og Windows.


Hva er Kodi?

Tidligere kjent som XBMC, er Kodi et gratis program som gjør det lettere å få tilgang til musikk, filmer og TV-serier. Den har et brukergrensesnitt som skaleres sømløst fra de minste smarttelefonene til de største TV-skjermene.

Mens Kodi ikke inneholder noe innhold, letter det tilgang til filmer, musikk og spill gjennom det tilpassbare grensesnittet. Slike medier kan være vert på en ekstern harddisk, optiske formater som Blu-ray Disc, eller i skyen.

Last ned og installer Kodi

For å komme i gang, installer du versjonen av Kodi for operativsystemet ditt. Plattformspesifikke instruksjoner finner du på det offisielle nettstedet til Kodi. Det anbefales at du kjører den siste stabile versjonen av applikasjonen. Selv om utviklingsbygg kan være tilgjengelig med nye funksjoner, kan det hende at disse versjonene ikke fungerer som de skal.

Hvis du har programmet installert, må du sørge for å oppdatere Kodi til den nyeste versjonen.


Hvordan TV og hvordan musikktillegg

Du kan bruke Kodi til å spille musikk og filmer du eier. Du kan også se og lytte til streaminginnhold som er tilgjengelig på nettet. Du får tilgang til disse strømningene ved hjelp av Kodi-tillegg, små programmer som utvider applikasjonens innebygde funksjonalitet.

De fleste Kodi-tilleggene ligger i repositorier. Det er to typer Kodi-arkiver, utpekt som offisielle eller uoffisielle. Følg trinnene nedenfor for å installere tillegg fra både offisielle og uoffisielle Kodi-arkiver.


Slik installerer du offisielle Kodi-tillegg

Offisielle arkiver vedlikeholdes av Team Kodi og er inkludert som standard i applikasjonen. Tillegg som finnes innenfor grenene til disse offisielle arkivene, er sanksjonert av XBMC Foundation. Disse kan vanligvis betraktes som legitime og trygge å bruke.

Slik får du tilgang til offisielle Kodi-tillegg:

Hvis du bruker en tilpasset hud for Kodi, kan grensesnittet avvike fra bildene nedenfor.

  1. Åpne Kodi, gå deretter til menyen til venstre og velg Add-ons.

  2. Velg pakke ikonet.

  3. Plukke ut Installer fra depotet.

  4. Du blir ført til en liste over over et dusin mapper som finnes i det offisielle Kodi-depotet. Velg en kategori, og velg deretter tillegget du vil ha.

    Hvis du installerte et uoffisielt lager, ser du en liste over tilgjengelige arkiver. Velg den som er merket Kodi Add-on-depot med Team Kodi oppført som eier.

  5. Plukke ut Install på detaljeskjermen for tillegget.

  6. Plukke ut OK for å installere Kodi-tillegget.

  7. Press Esc på tastaturet til du kommer tilbake til Kodi-hovedskjermen, og velg deretter det nylig installerte tillegget.

  8. Det er flere alternativer tilgjengelig nederst på skjermen. For eksempel kan du deaktivere det nye tillegget, konfigurere innstillingene og aktivere automatiske oppdateringer. Velg for å starte tillegget Kjør.


Slik installerer du uoffisielle Kodi-tillegg

Uoffisielle arkiver er eksternt vert og administreres av en tredjepart. Slik får du tilgang til uoffisielle tillegg for Kodi:

Tillegg som ikke er godkjent av Team Kodi, kan inneholde sikkerhetsproblemer og skadelig programvare.

  1. Start Kodi og velg Innstillinger gir.

  2. Plukke ut system for å åpne Kodi System Settings.

  3. Plukke ut standard nederst til venstre på skjermen slik at alternativet endres til Avansert.

  4. Plukke ut Add-ons i menyruten til venstre, og slå deretter på Ukjente kilder vippebryter for å aktivere den.

  5. Det vises en advarsel som beskriver de mulige farene ved å stole på ukjente kilder. Plukke ut Ja å fortsette.

  6. Trykk på Esc på tastaturet for å gå tilbake til system og velg deretter File manager.

  7. Plukke ut Legg til kilde på venstre side av Filbehandling.

  8. Legg til filkilde popup-vindu, velg none.

  9. Du blir bedt om å angi banen til depotet du vil legge til. Du kan vanligvis få denne adressen fra depotets nettsted eller forum. Når du har angitt URL-en, velger du OK.

    Du blir bedt om å gi depotet et navn. Velg hvilket navn du vil ha. Den vil bli brukt til å referere til kildestien i hele applikasjonen.

  10. Press Esc på tastaturet til du kommer tilbake til Kodi-hovedskjermen, og velg deretter Add-ons i menyruten til venstre.

  11. Velg pakke ikonet.

    Alternativt kan du velge en kategori (for eksempel video, musikk eller spill) og velge Gå inn i tilleggsleser.

  12. Plukke ut Installer fra zip-fil.

  13. Velg kildenavnet du skrev inn i trinn 9. Avhengig av vertserverens konfigurasjon, kan du bli presentert med et sett med mapper og undermapper. Naviger til riktig bane og velg .zip-filen for depotet du vil installere.

    Du kan også installere et lager fra en .zip-fil som ligger på harddisken eller den flyttbare disken. Noen nettsteder lar deg laste ned filen som kreves for å installere et lager.

  14. Etter at depotet er installert vellykket, velger du Installer fra depotet.

  15. Velg det nylig installerte depotet.

  16. Du ser en liste over mapper som er funnet i det uoffisielle depotet. Velg en kategori, og velg deretter tillegget du vil ha.

  17. Plukke ut Install på detaljeskjermen for tillegget, og velg deretter OK å bekrefte. Når installasjonen er fullført, trykker du på Esc for å gå tilbake til Kodi-startskjermbildet der du skal se det nye tillegget.

Flere uoffisielle tillegg kan streame opphavsrettsbeskyttet innhold, inkludert filmer, musikk, TV-serier og direktesendinger. Streaming av slikt innhold i landet ditt kan være ulovlig.

De beste uoffisielle Kodi Add-on Repositories

Det er mange uavhengige Kodi-arkiver på nettet, med flere som dukker opp hele tiden. Nedenfor er noen av de beste når det gjelder oppetid og tilgjengelige tillegg:

  • SuperRepo
  • Noobs og Nerds
  • Mucky Ducks

For en liste over andre uoffisielle arkiver, besøk Kodi wiki.


Legg igjen en kommentar