Hvordan utføre en Netsh Winsock-tilbakestilling

Winsock (Windows Socket) er begrepet som brukes av Windows for å beskrive dataene på din PC som programmer bruker for å få tilgang til et nettverk. Hvis du har problemer med å koble til nettet, kan du bruke ledeteksten til å tilbakestille Winsock med netsh kommando.

Disse instruksjonene for tilbakestilling av Winsock gjelder for Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista og Windows XP.


Når skal du utføre en tilbakestilling av Winsock

Hvis du ikke kan se noen nettsider til tross for at du har en stabil Wi-Fi-forbindelse, kan tilbakestilling av Winsock løse problemet. En Winsock-tilbakestilling kan være nyttig hvis du har problemer med internettforbindelsen i disse situasjonene:

  • Etter å ha fjernet skadelig programvare
  • Når du ser nettverksrelaterte popup-feil
  • Når det er problemer med DNS-oppslag
  • Når du nettopp har avinstallert nettverksrelatert programvare som et brannmurprogram eller VPN
  • Når du ser feil med begrenset eller ingen tilkobling
  • Når du slipper og fornyer IP-adressen, gjenopprettes ikke tilkoblingen
  • Når internett fungerer på andre enheter i samme nettverk, men ikke på Windows-PC-en din

En netsh Winsock-tilbakestilling vil bryte funksjonaliteten i noen programmer, så du kan ende opp med å måtte omkonfigurere noe av programvaren din for å få dem til å fungere normalt igjen.


Hva gjør en Netsh Winsock Reset?

Tilbakestilling av Winsock vil angre konfigurasjoner laget i Winsock-katalogen i Windows. Endringer kan gjøres av nettverksprogrammer som nettlesere, e-postklienter eller VPN-programmer. En netsh Winsock-tilbakestilling tilbakestiller wsock32 DLL-filen til standardinnstillingen, og gir slik programvare en ny start på å koble til TCP / IP-trafikk.

Wsock32.dll-filen er ikke den samme som winsock.dll. Se vår guide om feilsøking av winsock.dll-feil hvis det er mer hensiktsmessig.


Hvordan utføre en Netsh Winsock-tilbakestilling

For å tilbakestille Winsock, må du være logget på som administrator eller kjenne Windows-administratorpassordet.

Netsh-kommandoen fungerer bare i Windows XP hvis den installerte oppdateringspakken er versjon 2 eller 3. Finn ut hvilken Windows servicepakke du har installert, og last ned Windows XP SP2 eller SP3 om nødvendig.

  1. Åpne ledeteksten som administrator.

  2. Skriv inn følgende kommando og trykk Enter:

    netsh winsock reset

    Kommandoen skal returnere en melding som følgende:

    Tilbakestill Winsock-katalogen.
    Du må starte datamaskinen på nytt for å fullføre tilbakestillingen.

    Hvis du ser en annen melding etter at du har kjørt kommandoen, åpner du Enhetsbehandling for å aktivere eventuelle deaktiverte nettverkskort og installere eventuelle manglende nettverksdrivere.

  3. Start Windows-PCen på nytt.

    Du kan starte Windows på nytt ved å avslutte / r-kommandoen i ledeteksten.

Etter omstart, åpne et nettsted i Chrome eller en annen nettleser for å se om problemet er løst.


Hvor ofte kan du tilbakestille Winsock?

Det er ingenting galt med å kjøre Winsock reset-kommandoen så ofte du trenger, men du trenger ikke å gjøre det mer enn bare noen få ganger gjennom hele datamaskinens levetid. Å måtte tilbakestille Winsock oftere enn det antyder et underliggende problem som må løses.

Legg merke til programvaren du installerer, og når du opplever nettverksfeil. Å vite når PCen støter på et problem, vil hjelpe deg med å finne ut årsaken. Det er også viktig å alltid ha et antivirusprogram på datamaskinen for å fange infeksjoner som kan forårsake Winsock-relaterte feil.

Hvis alt annet mislykkes, bør en fullstendig installering av systemet gjøre susen. Imidlertid bør en Windows-installering definitivt være siste utvei, da den vil tørke alle filene og programvaren på harddisken.


Legg igjen en kommentar