Bruk ‘Kjør som’ for å utføre programmer som administrator

Å kjøre et program som administrator er en vanlig oppgave i Windows. Du må ha administratorrettigheter når du installerer programmer, redigerer bestemte filer osv. Du kan enkelt gjøre dette med "kjør som" -funksjonen.

Å kjøre en oppgave som administrator er tydeligvis bare nyttig hvis du ikke allerede er administratorbruker. Hvis du er logget på Windows som en vanlig standardbruker, kan du velge å åpne noe som en annen bruker som har administrative rettigheter, slik at du kan unngå å måtte logge av og deretter logge på som administrator bare for å utføre en eller to oppgaver.


Hvordan bruke 'Kjør som'

Alternativet "kjør som" i Windows fungerer ikke nøyaktig på samme måte i alle versjoner av Windows. Nyere Windows-versjoner - Windows 10, Windows 8 og Windows 7 - krever andre trinn enn tidligere versjoner.

Hvis du bruker Windows 10, 8 eller 7, følger du disse trinnene:

  1. Hold nede Skift høyreklikk deretter på filen.

  2. Velg Kjør som en annen bruker fra kontekstmenyen.

  3. Angi brukernavn og Passord for brukeren hvis legitimasjon skal brukes til å kjøre programmet. Hvis brukeren er på et domene, er riktig syntaks å skrive domenet først og deretter brukernavnet, slik: domene brukernavn.

Windows Vista er litt annerledes enn de andre versjonene av Windows. Du må enten bruke programmet nevnt i tipset nedenfor eller redigere noen innstillinger i Group Policy Editor for å åpne programmer som en annen bruker.

  1. Søk etter gpedit.msc i Start-menyen og deretter åpne gpedit (Local Group Policy Editor) når du ser det i listen.

  2. naviger til Lokal datamaskinpolicy> Windows-innstillinger> Sikkerhetsinnstillinger> Lokale retningslinjer> Sikkerhetsalternativer.

  3. Dobbeltklikk Brukerkontokontroll: Oppførsel til høydemelding for administratorer i administrasjonsgodkjenningsmodus.

  4. Endre rullegardinalternativet for å være Be om legitimasjon.

  5. Klikk OK for å lagre og gå ut av vinduet. Du kan også lukke vinduet Local Group Policy Editor.

Nå, når du dobbeltklikker på en kjørbar fil, blir du bedt om å velge en brukerkonto fra listen for å få tilgang til filen som den andre brukeren.

Windows XP-brukere trenger bare å høyreklikke på filen for å se alternativet "kjør som".

  1. Høyreklikk på filen og velg Løp så... fra menyen.

  2. Velg alternativknappen ved siden av Følgende bruker.

  3. Skriv inn brukeren du vil ha tilgang til filen som, eller velg den fra rullegardinmenyen.

  4. Skriv inn brukerens passord i Passord: feltet.

  5. Press OK for å åpne filen.

Hvis du vil bruke "kjør som" -alternativet i hvilken som helst versjon av Windows uten å bruke høyreklikkalternativet, laster du ned ShellRunas-programmet fra Microsoft. Dra og slipp kjørbare filer direkte på ShellRunas programfil. Når du gjør dette, blir du umiddelbart bedt om å gi alternative legitimasjonsbeskrivelser.

Du kan også bruke "kjør som" fra kommandolinjen via ledeteksten. Slik må kommandoen settes opp, hvor alt du trenger å endre er fet skrift:

runas / bruker: brukernavn "sti til fil"

For eksempel vil du utføre denne kommandoen for å kjøre en nedlastet fil (PAssist_Std.exe) som en annen bruker (jfisher):

runas / user: jfisher "C: Users Jon Downloads PAssist_Std.exe"

Du blir bedt om brukerens passord der i ledetekstvinduet, og deretter åpnes programmet normalt, men med brukerens legitimasjon.

Du trenger ikke gjøre noe for å "slå av" denne typen tilgang. Bare programmet du kjører med "kjør som" vil kjøre med kontoen du velger. Når programmet er lukket, avsluttes den brukerspesifikke tilgangen.


Hvorfor ville du gjøre dette?

Sikkerhetsadministratorer og eksperter forkynner ofte at brukere skal bruke den minst privilegerte brukerkontoen de kan, uten å påvirke produktiviteten negativt, til daglige oppgaver og aktiviteter. Allmektige kontoer som administratorkontoen i Microsoft Windows bør kun reserveres når de er nødvendige.

En del av årsaken er slik at du ikke ved et uhell får tilgang til eller endrer filer eller systemkonfigurasjoner som du ikke skal håndtere. Den andre er at virus, trojanere og annen skadelig programvare ofte kjøres ved hjelp av tilgangsrettighetene og privilegiene til kontoen som brukes. Hvis du er logget på som administrator, vil et virus eller annen malwareinfeksjon kunne utføre nesten hva som helst med supernivå-rettigheter på datamaskinen. Innlogging som en vanlig, mer begrenset bruker kan bidra til å sikre og beskytte systemet ditt.

Det kan imidlertid være frustrerende å måtte logge ut og logge på som administrator for å installere et program eller endre en systemkonfigurasjon, og deretter logge av igjen og logge på igjen som en vanlig bruker. Heldigvis inkluderer Microsoft "kjør som" -funksjonen som lar deg kjøre programmer med et annet brukernavn og passord enn de som brukes av den som nå er pålogget.


Legg igjen en kommentar