Hvordan sjekker og reparerer jeg feil på harddisken min?

Det første tegnet på at en harddisk nærmer seg feil er når du støter på logiske feil på disken. Når en stasjon pådrar seg logiske feil, klassifiseres uleselige deler av stasjonen på nytt som dårlige sektorer. Når en disk har en dårlig sektor, betyr det ikke nødvendigvis at det er noe fysisk galt med disken. du trenger bare å reparere stasjonen med programvare.

Denne artikkelen gjelder spesielt for Windows-PCer. Hvis du vil ha hjelp med Apple-datamaskiner, kan du se Reparere Mac-stasjoner med diskverktøyets førstehjelp.


Hvordan reparere en stasjon med CKHDSK-verktøyet

Den beste måten å holde harddisken i god stand er å bruke CHKDSK-verktøyet. Dette programmet sjekker disken og løser feil på harddisken. CHKDSK skanner harddisken, korrigerer logiske sektorfeil, merker dårlige sektorer som ikke kan løses, og flytter data til sikre, sunne steder på harddisken. Det er et praktisk verktøy, men dette verktøyet fungerer ikke automatisk, og det er mulig det kan sette seg fast.

Den trinnvise prosessen for hvordan du kjører CHKDSK varierer avhengig av hvilken versjon av Windows du har. Verktøyet er primært ment for PCer med harddisker, så hvis du har en datamaskin med en solid state-stasjon (SSD), er CHKDSK virkelig ikke nødvendig. SSD-er leveres med sitt eget innebygde system for å håndtere feil og krever ikke CHKDSK.


Hvordan bruke Windows 10 Disk Checking Utility

Windows 10 leveres med et diskkontrollverktøy som forenkler prosessen for å reparere stasjonsfeil. For å komme i gang:

  1. Åpne et File Explorer-vindu og velg denne PC fra venstre navigasjonspanel.

  2. Høyreklikk på din primære stasjon (den skal være merket C:) under Enheter og stasjoner, velg deretter Eiendommer.

  3. Velg verktøy kategorien og velg deretter Kryss av.

  4. Et nytt vindu vises. Det kan si at Windows ikke har funnet noen feil, men du kan sjekke stasjonen din uansett. Hvis det er tilfelle, velg Skann stasjon og skanningen begynner.


Slik kjører du CHKDSK i Windows 10

I den siste versjonen av Windows kjører det eldre CHKDSK-verktøyet fra ledeteksten. I motsetning til eldre versjoner av CHKDSK, trenger du ikke å starte PCen på nytt for å kjøre verktøyet. For å komme i gang i Windows 10, åpne Kommandoprompt som administrator. For å kjøre sjekkdiskverktøyet på en PC med en stasjon, er alt du trenger å gjøre skriv chkdsk. Denne kommandoen vil bare sjekke disken for feil; det vil faktisk ikke gjøre noe for å fikse eventuelle problemer den finner.

For å fikse problemer må du legge til kommandobrytere, som er valgfrie parametere som forteller et kommandolinjeprogram å ta et ekstra trinn. For CHKDSK er bryterne "/ f" (fix) og "/ r" (gjenopprett lesbar informasjon). Den fulle kommandoen er altså:

Legg merke til mellomrommene i kommandoen, da disse er kritiske for kommandolinjeprogrammer.


Legg igjen en kommentar