Hva er en HTM- eller HTML-fil? (Og hvordan åpne dem)

Hva å vite

  • HTM- og HTML-filer er Hypertext Markup Language-filer.
  • Åpne en med hvilken som helst nettleser eller en tekstredigerer.
  • Konverter til PDF, DOCX eller PNG med FileZigZag.

Denne artikkelen forklarer hva HTML / HTM-filer er, hvordan du viser en eller redigerer kildekoden, og hvordan du konverterer en til forskjellige formater som DOCX, PDF, JPG, etc.


Hva er en HTM- eller HTML-fil?

En HTM- eller HTML-fil er en Hypertext Markup Language-fil og er standard filtype på websiden på internett.

Siden HTM-filer er bare tekstfiler, inneholder de bare tekst (som det du leser nå), samt tekstreferanser til andre eksterne filer (som bildet i denne artikkelen).

HTM- og HTML-filer kan også referere til andre filer som video-, CSS- eller JS-filer.

Web / Michela Buttignol


Hvordan åpne en HTM- eller HTML-fil

Enhver nettleser, som Edge, Firefox, Chrome, Opera, Internet Explorer, etc., vil åpne og vise HTM- og HTML-filer på riktig måte. Å åpne en av disse filene i en nettleser vil med andre ord "dekode" det HTM- eller HTML-filen beskriver og vise innholdet riktig.

Det finnes mange programmer som er designet for å gjøre det enkelt å redigere og lage HTM / HTML-filer. Noen bemerkelsesverdige gratis HTML-redaktører inkluderer Eclipse, Komodo Edit og Bluefish. En annen populær HTM / HTML-editor med mange avanserte funksjoner er Adobe Dreamweaver, selv om det ikke er gratis å bruke. 

Selv om de ikke er så rikt på funksjoner som en dedikert HTM-editor, kan du bare bruke et enkelt notisblokkeprogram til å gjøre endringer i en HTM- eller HTML-fil, som Windows Notisblokk. Vi anbefaler imidlertid å bruke en teksteditor med flere funksjoner som er bygget for en oppgave som denne.

Her er et eksempel på en veldig enkel HTML-side sett på som tekst:

Dette er hvor tittelen går

Her er en overskrift
Et avsnitt kan skrives her.

Som du kan se her, blir denne tekstversjonen av en HTML-fil "konvertert" til en ekte (om enn strippet ned) webside i det øyeblikket en nettleser gjengir informasjonen.


Hvordan konvertere HTML & HTM filer

HTM-filer er strukturert på en bestemt måte og har veldig spesifikk syntaks (regler) for at koden og teksten i den skal vises riktig når de åpnes i en nettleser. På grunn av det er det sannsynligvis ikke noe du vil gjøre for å konvertere en HTM- eller HTML-fil til et annet format fordi du sannsynligvis vil miste funksjonaliteten på siden.

På den annen side, hvis alt du vil gjøre er å konvertere en HTM- eller HTML-fil til et annet format for enkel visning, som et bilde eller en PDF, kan dette være smart og er veldig gjennomførbart. Dette er noen ganger et godt alternativ for å skrive ut det.

I Chrome kan du velge Lagre som PDF fra utskriftsalternativene for å konvertere siden i vinduet til PDF. Også for Chrome er en utvidelse kalt Full Page Screen Capture som konverterer hvilken som helst åpen HTM- eller HTML-fil i Chrome-nettleseren til en PNG-fil.

Andre nettlesere har lignende funksjoner som Firefox-tillegget Lagre som PDF.

Du kan også bruke et nettsted dedikert til HTM / HTML for konvertering av bildefiler, som iWeb2Shot eller Web-capture.

En gratis filkonverter kan brukes til å konvertere en HTM- eller HTML-fil som du har lagret på datamaskinen din. FileZigZag er et gratis dokumentkonverteringsnettsted som konverterer HTM til RTF, EPS, CSV, PDF og mange andre formater.

Det er viktig å innse at du ikke kan konvertere en HTM / HTML-fil til noe annet enn et tekstfilformat. For eksempel kan en HTML-fil aldri konverteres til en MP3-lydfil. Det kan virke som om det er mulig hvis du prøver å laste ned en MP3 fra en webside, men det er ikke riktig vei å gå.


HTM vs. HTML

Bortsett fra bokstaven 'L' selvfølgelig ...

Det korte svaret: det er ingen.

Det lange svaret: det er ingen ... men vær forsiktig med å bare bruke den ene eller den andre.

Tilbake i MS-DOS-dager var filtypene begrenset til tre tegn. I løpet av den relativt korte tidsperioden da nettsider ble opprettet i tillegg til MS-DOS-herredømme over universet, regjerte HTM siden HTML ikke var et alternativ.

I dag er sider som ender på enten HTM eller HTML helt akseptable. Bare vær sikker på at du bruker den ene eller den andre, ikke begge deler, på hele nettstedet ditt for konsistens skyld.

I tillegg kan serveren som er vert for nettsidene dine kreve at indeksiden slutter i den ene eller den andre filtypen. Med andre ord kan det hende du må bruke index.html eller index.htm. Ta kontakt med vertsleverandøren eller programvareprodusenten for webserveren hvis du ikke er sikker.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

HTML- og HTM-filer skal være ganske enkle å åpne, siden de bare er tekstfiler som enhver nettleser kan se. Hvis filen din ikke åpnes med noen av de foreslåtte programmene ovenfra, er det en god sjanse for at du ikke egentlig har å gjøre med en Hypertext Markup Language-fil.

Noen filformater bruker filendelser som ligner på HTML / HTM, men som faktisk ikke er i samme format. Et godt eksempel er HTMLZ-filtypen som brukes til Zipped HTML eBook-filer. Det er HTML-filer inne i HTMLZ-filen, men formatet til hele pakken er ZIP, som ikke åpnes i en nettleser eller med et tekstredigeringsprogram.

I dette eksemplet trenger du en spesifikk HTMLZ-filvisning som Caliber. Eller siden dette filformatet faktisk er et arkiv, kan du åpne det med en filkompressor som 7-Zip, hvoretter du kan åpne alle individuelle HTML-filer med en nettleser eller noen av de andre HTML-visningene / redigererne nevnt ovenfor.

TMLANGUAGE er en annen filtillegg som kan forveksles med en HTML / HTM-fil. Dette er faktisk TextMate Language Grammar-filer som brukes av TextMate for macOS.


Legg igjen en kommentar