Hvordan programvare gjør datamaskinen til en medieserver

Mediaservere gjør det lettere å dele (streame) innhold med digitale lagrings- og avspillingsenheter i et hjemmenettverk. Uten medieserverprogramvare kan imidlertid foto-, musikk-, video- og datafiler lagres på en stasjon, enhet eller datamaskin, men det kan hende at en nettverksavspillingsenhet ikke kan "se" eller få tilgang til den.

Enheter som NAS-stasjoner og andre typer dedikerte medieservere har allerede den passende delingsprogramvaren innebygd. Imidlertid krever PCer og bærbare datamaskiner ofte installasjon av medieserverprogramvare slik at den kan organisere og gi tilgang til mediefilinnhold på samme måte som en selvstendig medieserver.


Media Server-programvare i Windows

Windows 7, 8 og 10 har innebygd medieserverprogramvare, men du må ta skritt for å aktivere slik at du kan se eller høre de valgte mediefilene dine på andre enheter. En nettverksmediavspillingsenhet kan finne filer som er importert til og spillelister opprettet av Windows Media Player 11 og nyere når PC-en din fungerer som en medieserver.

For Windows 10, her er aktiveringstrinnene som muliggjør grunnleggende medieserverfunksjoner:

  1. Åpen Start.

  2. Gå til kontroll Panel og søk på begrepet media ved å bruke søkeboksen og velge Media Streaming Alternativer under Nettverks- og delingssenter.

    Skjermbilde

  3. Klikk på Slå på mediestreaming -knappen for å slå på media streaming-serveren.

    Skjermbilde

  4. Velg Alternativer for mediestreaming for datamaskiner og enheter, klikk deretter OK nederst på skjermen for å bruke innstillingene.

    Skjermbilde

    Du kan tilpasse streaminginnstillingene ytterligere, men standardinnstillingene lar alle enhetene i ditt lokale nettverk få tilgang til mediefilene i PC-ens mediebiblioteker.

  5. Du kan videre gå inn på Windows Media Player og under Stream rullegardinmeny, plukke ut Tillat enheter å spille media automatisk.

    Skjermbilde 


Tredjeparts programvarealternativer for medieserver

Hvis din PC eller Mac ikke har forhåndsinstallert medieserverprogramvare som du kan aktivere, hvis den allerede innebygde programvaren ikke tilfredsstiller dine behov, kan du velge mellom ett eller flere tredjepartsalternativer som kan legge til eller utvide datamaskinens medieserver evner. Hver har sine egne, men lignende oppsettprosedyrer.

Tredjepartsalternativer for (noen kompatible med både PC og Mac) inkluderer

  • Spill videre
  • Plex
  • Service
  • TVersity
  • Twonky
  • Universal Media Server

PlayOn Desktop App - Kompatible enheter. Skjermbilde


Hva skjer etter at du har installert medieserverprogramvaren

Når du bruker medieserverprogramvare på datamaskinen din, vil den søke etter mediefiler på de vanlige stedene: Bilder mappe for bilder; de musikk mappe for musikk, og Filmer mappe for videoer. De fleste medieserverprogrammer lar deg også spesifisere andre mapper der du har lagret mediene.

Hvis du har lagret musikk- eller filmbiblioteket ditt på en ekstern harddisk som er koblet til datamaskinen, kan du oppgi det som en mappe. Selvfølgelig må harddisken være koblet til datamaskinen for at medieserverprogramvaren skal gjøre disse filene tilgjengelige.

På samme måte må medieserverprogramvare kjøre på datamaskinen din, slik at nettverksmediaavspillingsenheten, som mediestreamer, smart-TV, smart Blu-ray Disc-spiller, nettverks hjemmekino-mottaker eller andre kompatible enheter kan få tilgang til mediefilene.

Vanligvis er programvaren konfigurert til å starte automatisk ved oppstart og kjøre i bakgrunnen når datamaskinen er på, og venter på at en ekstern enhet skal få tilgang til den. Selv om dette er praktisk, bruker det mye av datamaskinens ressurser og kan redusere systemet ditt. Det kan være lurt å slå den av hvis ingen i hjemmenettverket trenger tilgang til filene på datamaskinen din. Du kan alltid starte den når du trenger å dele innhold.


Programvare for medieserver gjør mer enn å gjøre filer tilgjengelige

Medieserverprogramvare finner ikke bare mediefiler og mappene de ligger på på datamaskinen din, men ved å bruke informasjon innebygd i mediefilene (metadata), samler den også og organiserer dem i sine egne mapper for mer presis tilgang.

Når du åpner medieserveren på kildelisten til nettverksmediespillerenheten, kan du få tilgang til filene enten ved hjelp av "mapper" som du har opprettet på datamaskinen eller enheten, eller du kan åpne mapper opprettet av medieserverprogramvaren.

De medieserveropprettede mappene organiserer mediefiler slik at det blir lettere å finne filer ved å gruppere dem på måter du kan søke etter dem. For eksempel:

  • Fotofiler kan grupperes i mapper for "kamera" (kameraet som brukes til å ta bildet), eller "året" det ble tatt.
  • Musikkmapper kan inneholde "artist", "genre", "personal rating" og "most played" eller "playlist".
  • Videomapper kan inneholde "nylig spilt", "etter dato," "sjanger" eller "spilleliste".

år 


Ikke all medieserverprogramvare er den samme

Mens all medieserverprogramvare fungerer på samme måte, har noen spesielle funksjoner, inkludert hvilke typer mapper den kan opprette, konvertere filformater (transkoding) og kompatibilitet med mediebiblioteker for bestemte programmer. Dette er spesielt viktig for Mac-datamaskiner, da alle medieserverprogramvare ikke har tilgang til Photo- og iTunes-biblioteker.

I tillegg til å organisere brukerlagrede mediefiler, gir noen medieserverprogramvareløsninger, som PlayOn og Plex, også tilgang til et utvalgt antall internett-streamingtjenester, som Netflix, Hulu, Vudu og YouTube.

Spill videre

Media Server Software og DLNA

For ekstra tilgangsfleksibilitet er mange medieserverprogramvareløsninger (inkludert Windows 10) DLNA-sertifiserte. Programvare som er DLNA-sertifisert, forsikrer at den kan kommunisere med enheter som er DLNA-sertifiserte som mediespillere, mediegjengivere og mediekontrollere.

TwonkyMedia Server har blitt brukt som referanse ved testing av DLNA-sertifiserte hjemmenettverksenheter fordi den har vært pålitelig kompatibel.

Andre eksempler på DLNA-kompatible medieserverprogramvareplattformer inkluderer PlayOn, Plex, Serviio, TVersity og Universal Media Server. Hvis avspillingsenheten din er kompatibel med en eller flere av disse plattformene, kan du få tilgang til dem direkte via en generell medieavspillingsapp. Et eksempel er mediaspiller-appen for Roku.

år

Imidlertid, selv om alt i nettverket ditt er DLNA-sertifisert, for å få tilgang til mediefiler gjennom spesifikk medieserverprogramvare, kan det hende du må installere en avspillings- eller klientapp for den spesifikke programvaren på en kompatibel Smart TV, mediestreamer eller andre enheter.

Dette er viktig hvis du har mer enn en type medieserverprogramvare installert på din PC eller bærbare datamaskin. Det er for eksempel mulig å ha både PLEX og PlayOn installert på samme PC.

Kompatibilitet for avspilling av mediefiler

Mens medieserverprogramvare lar deg streame eller dele musikk-, bilde- og videofiler på tvers av enheter i hjemmenettverket, vil ikke alle avspillingsenhetene dine nødvendigvis være kompatible med alle digitale mediefilformater eller de som er DRM-kodet (kopibeskyttet ). Du må sjekke brukerhåndboken for avspillingsenheten for å finne ut hvilke filformater de er kompatible med.

Bunnlinjen

Med aktivering eller tillegg av programvare kan en PC eller Mac fungere som hjemmemediaserveren din. Det er en spesielt praktisk måte å få tilgang til og dele alle bildene, videoene og musikken du har lastet ned og lagret på den med andre nettverksmedieavspillingsenheter du kan ha rundt huset, for eksempel smarte TV-er, mediestreamere, Blu-ray Disc spillere, noen hjemmekino-mottakere og spillkonsoller, og til og med smarttelefonen din.


Legg igjen en kommentar