Hvordan fikse en datamaskinvifte som er høy eller støyer

En høyere enn vanlig fan på datamaskinen din, eller en som lager rare lyder, er ikke noe å ignorere. Disse lydene er vanligvis en indikasjon på at en fan ikke fungerer som den skal - et potensielt alvorlig problem.

Vifter på innsiden av datamaskinen hjelper deg med å fjerne den store mengden varme som genereres av CPU, grafikkort, strømforsyning og annen maskinvare på datamaskinen. Når det samler seg varme inne i datamaskinen, varmes disse delene opp til de slutter å fungere ... ofte permanent.

Nedenfor er tre forskjellige strategier for å løse et støyende fanproblem, som alle er verdt å investere litt tid og krefter i. Når det er sagt, bør rengjøring av viftene være prioritert hvis du leter etter den mest sannsynlige løsningen.

Mange andre artikler om "feilsøking av datamaskinvifter" der ute, anbefaler programvareverktøy som tvinger datamaskinens fans til å bremse, men vi anbefaler dem aldri. Det er vanligvis en veldig god grunn til at en fan løper fort eller lager støy, og den grunnleggende årsaken du jobber med å løse, med trinnene nedenfor.


Start med å rengjøre datamaskinens vifter

Tid kreves: Det vil sannsynligvis ta rundt 30 minutter å rense alle viftene på datamaskinen din, kanskje mindre hvis du har en bærbar PC eller et nettbrett, og mer hvis du bruker et skrivebord.

Web / Theresa Chiechi

  1. Rengjør CPU-viften, samt grafikkortvifter og andre komponentvifter du måtte ha for RAM-moduler eller andre hovedkortbaserte sjetonger.

    Hermetisert luft fungerer utmerket for rengjøring av CPU og komponentvifte. Du kan vanligvis hente en flaske for rundt $ 5 USD på Amazon. Hold den stående, sørg for at datamaskinen er slått av, og gjør støv som blåser utendørs hvis mulig.

    Bærbare datamaskiner og nettbrett: Enheten din har kanskje ikke en CPU-vifte og har sannsynligvis ikke en vifte for andre komponenter. Hvis du har problemer med å finne ut hvilket panel du vil fjerne for å få tilgang til CPU og vifte, kan du ta en titt på datamaskinens håndbok online.

    Stasjonære datamaskiner: Datamaskinen din vil nesten helt sikkert ha en CPU-fan og vil sannsynligvis ha en grafikkortvifte (en GPU-fan). Se hvordan du åpner en sak for stasjonære datamaskiner hvis du aldri har hatt å komme inn før.

  2. Rengjør strømforsyningsviften og eventuelle vifter. Hermetisert luft fungerer også bra her.

    Bærbare datamaskiner og nettbrett: Datamaskinen din har sannsynligvis bare en vifte, og den blåser ut. Unngå å blåse støvet direkte tilbake i datamaskinen, noe som kan forsterke viftestøyproblemet i fremtiden. I stedet blåser du luft mot viften i en vinkel, og blåser støvet bort fra vifteristene.

    Stasjonære datamaskiner: Datamaskinen din har en strømforsyningsvifte og kan eller ikke har til- og utløpsvifter. Blås disse viftene fra utsiden og innsiden til du ikke ser mer støv flyte ut av dem.

    På grunn av sikkerhetshensyn med strømforsyninger, må du ikke åpne strømforsyningen og bare bytte ut viften. hele strømforsyningen bør erstattes i stedet. Jeg vet at det kan være en stor utgift, og fans er billige, men det er ikke verdt risikoen.

  3. Hvis det ikke beveger seg i det hele tatt etter rengjøring av en vifte, er det på tide å bytte den ut. Sjekk først at viften er koblet til hovedkortet eller hva som helst som gir strøm, men utover det er det tid for et nytt.

    Hvis viften fremdeles fungerer, men ikke mye bedre, eller hvis den fremdeles ikke oppfører seg som du synes den burde være, kan du fortsette å lese for noen flere ideer.


Sørg for at datamaskinen din ikke blir så varm i utgangspunktet

Det er veldig mulig at fansen din er i perfekt stand, og nå som de er rene, kjører de bedre enn noen gang. Men hvis de fremdeles lager mye støy, kan det være fordi de blir bedt om å gjøre mer enn de er designet for å gjøre.

Med andre ord, datamaskinen din er veldig varm, og selv med store fans som kjører i full hastighet, kan de ikke kjøle ned maskinvaren din nok til å bremse - og dermed støyen!

Det er mange måter å kjøle ned datamaskinen din, fra å flytte dit den er, til å oppgradere til en bedre vifte, etc. Se måter å holde datamaskinen kald for en fullstendig oversikt over alternativene dine.

Hvis disse ideene ikke fungerer, eller du ikke kan prøve dem, er det på tide å se på hvorfor maskinvaren din kanskje blir presset til det ytterste.


Sjekk oppgavebehandling for sultne programmer

Med mindre din viftekjølte maskinvare har et fysisk problem og varmer opp og gjør viften støyende av den grunn, er operativsystemet og programvaren din den viktigste grunnen til at maskinvaren fungerer mer (dvs. blir varmere).

I Windows er Oppgavebehandling verktøyet som lar deg se hvordan individuelle programmer bruker datamaskinens maskinvare, og viktigst av alt CPU. Dette er hvordan:

  1. Åpne Oppgavebehandling. De Ctrl + Shift + Esc hurtigtastkombinasjon er den raskeste veien dit, men lenken har også noen andre metoder.

    Oppgavebehandling er en behemoth av et program. Se Task Manager: A Complete Walkthrough hvis du er interessert i alt den kan gjøre.

  2. Velg prosesser kategorien. Hvis du ikke ser det, kan du prøve Mer informasjon link nederst i Oppgavebehandling.

  3. Velg prosessor kolonnen slik at programmene som bruker det meste av CPU-kapasiteten, vises først.

Vanligvis, hvis et enkelt program er "ute av kontroll", vil prosentsatsen for CPU være veldig høy - på eller nær 100%. Programmer som er oppført i ensifrene, til og med opptil 25% eller mer, er vanligvis ikke noe å bekymre seg for.

Hvis en bestemt prosess ser ut til å kjøre CPU-bruk gjennom taket, noe som nesten alltid vil reflekteres som alvorlig datamaskinvifteaktivitet, kan det hende at programmet eller prosessen må repareres.

Det beste alternativet er å notere navnet på programmet og deretter søke online etter prosessen og høy CPU-bruk. For eksempel, chrome.exe høy CPU-bruk hvis du skulle finne Chrome som synderen.

Oppdatering av driverne til skjermkortet er et enkelt trinn du kanskje også vil prøve, spesielt hvis GPU-viften er den som ser ut til å forårsake problemet. Dette er ikke en sannsynlig løsning for en rask GPU-fan, men det kan hjelpe og er superenkelt å gjøre.

Se Slik oppdaterer du drivere i Windows hvis du trenger hjelp.


Legg igjen en kommentar