Hvordan fikse det når det oppstår en feil med disklesing

Når det er et harddisk- eller partisjonsproblem i Windows, kan det vises en advarsel om at det oppstod en "feil på disken". Denne meldingen følges sannsynligvis med instruksjoner om å trykke Ctrl + Alt + Del for å starte på nytt, noe du bør gjøre for å se om problemet er løst. Imidlertid, hvis datamaskinen bare starter på nytt for å vise den samme feilmeldingen, er det nødvendig å feilsøke problemet.

Disse instruksjonene gjelder Windows 10, Windows 8 og Windows 7.


Årsaker til disklesingsfeil

Selv om opprinnelsen til denne feilen kan variere fra datamaskin til datamaskin, er det noen vanlige årsaker, inkludert følgende:

  • Utilstrekkelig RAM.
  • Løse eller defekte tilkoblinger.
  • En skadet harddisk.
  • En skadet boot-konfigurasjonsdatalager (boot-sektor).

Viktor Hanacek / Pexels


Hvordan fikse det når det oppstår en feil med disklesing

Selv om det kan virke som å se på harddisken først, ville være den beste løsningen, det er flere andre potensielle løsninger for disklesefeil. Å gå gjennom potensielle løsninger av hyppige årsaker til denne feilen, kan finne og løse problemet.

  1. Kjør et verktøy for rengjøring av skrivebordet. Dette fjerner alle filer som kan forårsake en minnefeil. Selv om feilfilen kan være et symptom på mer alvorlige problemer, er det bra å vedlikeholde å rydde opp på skrivebordet.

  2. Defragmenter datamaskinen. Under visse omstendigheter kan dette løse problemet. Du må kanskje koble harddisken til en annen maskin for å utføre defragmentering og deretter starte opp fra den.

  3. Test RAM. Et problem ved oppstart kan være et resultat av datamaskinens minne. Du kan bruke Windows Memory Diagnostic ved å angi mdsched inn Windows Search (eller Start søk) og trykke på Enter. Verktøyet kjører automatisk når du starter datamaskinen på nytt. Alternativt er det flere gratis minnetestprogrammer du kan prøve.

  4. Sjekk kablene. Løse tilkoblinger eller defekte kabler kan forårsake problemer med oppstart og harddiskfeil. Se etter frakoblede kabler. Hvis det er mulig, bytter du ut kablene med reservedeler. I det minste kobler du fra dem, inspiserer kablene for skader, og sett dem deretter på plass igjen.

  5. Test harddisken. Dette kan bety at du fjerner harddisken fra din nåværende maskin og kobler den til en fungerende datamaskin, der du kan skanne etter dårlige sektorer. Dette kan bidra til å avgjøre om problemet kan repareres, eller om du trenger en ny harddisk (HDD) og en ny installasjon av Windows.

  6. Tilbakestill BIOS. Å tilbakestille BIOS til standardinnstillinger kan løse problemet. Få tilgang til BIOS ved oppstart og se etter et alternativ for å laste standardinnstillinger for BIOS-oppsett, som kan være ett av følgende eller lignende:

    • Last inn BIOS-standardinnstillinger
    • Last inn opprinnelige innstillinger
    • Last inn feilsikker standard

    Alternativt kan du oppdatere BIOS-versjonen til den siste tilgjengelige.

  7. Sett datamaskinens RAM på nytt. På grunn av varme kan RAM vrikke seg delvis ut av sporet, og utløse en minnefeil.

  8. Bytt RAM. Eller hvis det er to RAM-moduler i systemet, bytter du sporene deres.

  9. Gjenoppbygg støvlesektoren. Når du ikke klarer å starte datamaskinen og se en diskavlesningsfeil, kan oppstartskonfigurasjonsdatalageret (BCD) være ødelagt, manglende eller feil konfigurert. I tillegg bruker du Bootrec.exe-verktøyet for å feilsøke andre oppstartsproblemer. For eksempel tillater fixmbr-kommandoen reparasjon av en ødelagt eller skadet Master Boot Record, og fixboot-kommandoen skriver en ny partisjonsstart sektor.

  10. Redningsdata. I noen tilfeller kan det hende at en hardt ødelagt eller sviktende harddisk må byttes ut. Hvis dette er tilfelle, kan du gjenopprette filer, selv om datamaskinen ikke starter. Selv om det kan ta litt innsats, kan bruk av et datagjenopprettingsprogram lagre viktige filer.


Legg igjen en kommentar