Hva er en ZIP-fil?

En fil med ZIP-filtypen er en ZIP-komprimert fil og er det mest brukte arkivformatet du kommer inn i.

En ZIP-fil, som andre arkivfilformater, er ganske enkelt en samling av en eller flere filer og / eller mapper, men er komprimert til en enkelt fil for enkel transport og komprimering.

Den vanligste bruken av ZIP-filer er for nedlasting av programvare. Å pakke et program sparer lagringsplass på serveren, reduserer tiden det tar for deg å laste det ned til datamaskinen, og holder hundrevis eller tusenvis av filer pent organisert i den ene ZIP-filen.

Et annet eksempel kan sees når du laster ned eller deler dusinvis av bilder. I stedet for å sende hvert bilde individuelt via e-post eller lagre hvert bilde en etter en fra et nettsted, kan avsenderen legge filene i et ZIP-arkiv slik at bare en fil trenger å overføres.


Hvordan åpne en ZIP-fil

Den enkleste måten å åpne en ZIP-fil på er å dobbeltklikke på den og la datamaskinen vise deg mappene og filene som er inne. I de fleste operativsystemer, inkludert Windows og macOS, håndteres ZIP-filer internt, uten behov for ekstra programvare.

Imidlertid er det mange komprimerings- / dekompresjonsverktøy som kan brukes til å åpne (og lage!) ZIP-filer. Det er en grunn til at de ofte kalles zip / pakke ut verktøy!

Inkludert Windows, omtrent alle programmer som pakke ut ZIP-filer, har også muligheten til å pakke dem; med andre ord, de kan komprimere en eller flere filer til ZIP-format. Noen kan også kryptere og passordbeskytte dem. Hvis vi måtte anbefale en eller to, ville det være PeaZip eller 7-Zip, begge gode og helt gratis programmer som støtter ZIP-format.

Hvis du helst ikke vil bruke et program for å åpne en ZIP-fil, støtter mange online-tjenester også formatet. Online-tjenester som Files2Zip.com, B1 Online Archiver og ezyZip lar deg bare laste opp ZIP-filen for å se alle filene inne, og deretter laste ned en eller flere av dem hver for seg.

Jeg anbefaler at du bruker en online ZIP-åpner bare hvis ZIP-filen er på den lille siden. Å laste opp en stor ZIP-fil og administrere den online vil trolig ta deg mer tid og energi enn bare å laste ned og installere et offline verktøy som 7-Zip.

Du kan også åpne en ZIP-fil på de fleste mobile enheter. iOS-brukere kan installere iZip gratis, og Android-brukere skal kunne jobbe med ZIP-filer via B1 Archiver eller 7Zipper.

Åpne andre typer ZIP-filer

ZIPX-filer er utvidede zip-filer som er opprettet av og åpnet med WinZip versjon 12.1 og nyere, samt PeaZip og annen lignende arkivprogramvare.

Hvis du trenger hjelp til å åpne en .ZIP.CPGZ-fil, se Hva er en CPGZ-fil ?.


Hvordan konvertere en ZIP-fil

Filer kan bare konverteres til noe av et lignende format. For eksempel kan du ikke konvertere en bildefil som JPG til en MP4-videofil, lenger enn du kan konvertere en ZIP-fil til PDF eller MP3.

Hvis dette er forvirrende, husk at ZIP-filer bare er containere som inneholder komprimerte versjoner av den eller de faktiske filene du er ute etter. Så hvis det er filer inne i en ZIP-fil som du vil konvertere - som for en PDF til DOCX eller MP3 til AC3 - må du først pakke ut filene ved hjelp av en av metodene som er beskrevet i avsnittet ovenfor, og deretter konvertere de ekstraherte filene med en filkonverterer.

Siden ZIP er et arkivformat, kan du enkelt konvertere ZIP til RAR, 7Z, ISO, TGZ, TAR eller hvilken som helst annen komprimert fil, på to måter, avhengig av størrelse:

  • Hvis ZIP-filen er liten, anbefaler vi sterkt å bruke Convert.Files eller Online-Convert.com gratis online ZIP-omformer. Disse fungerer akkurat som de elektroniske ZIP-åpnerne som allerede er beskrevet, noe som betyr at du må laste opp hele ZIP til nettstedet før den kan konverteres.
  • For å konvertere større ZIP-filer som det vil ta mye lengre tid å laste opp til et nettsted, kan du bruke Zip2ISO til å konvertere ZIP til ISO eller IZarc for å konvertere ZIP til mange forskjellige arkivformater.

Hvis ingen av metodene fungerer, kan du prøve en av disse gratis filomformerne for sporadisk brukte formater for å konvertere ZIP-filen til et annet filformat. Den jeg liker spesielt godt er Zamzar, som kan konvertere ZIP til 7Z, TAR.BZ2, YZ1 og andre arkivformater.


Mer informasjon om ZIP-filer

Hvis du har passordbeskyttet en ZIP-fil, men glemt passordet, kan du bruke en passordknekker for å fjerne den for å få tilgang til filene dine igjen. Et gratis program som bruker brutal kraft for å fjerne et ZIP-passord er ZIP Password Cracker Pro.

Noen ZIP-filer kan ha et filnavn med en annen filtypen før den endelige "zip" -utvidelsen. Bare husk, som med alle typer filer, er det alltid den aller siste utvidelsen som definerer hva filen er.

For eksempel er Photos.jpg.zip fremdeles en ZIP-fil fordi JPG kommer før ZIP. I dette eksemplet er arkivet sannsynligvis navngitt på denne måten, så det er raskt og enkelt å identifisere at det er JPG-bilder inne i arkivet.

Noen programvareverktøy for sikkerhetskopiering vil lage sikkerhetskopier av filer i ZIP-format slik at de komprimeres for å spare plass, samlet for enklere henting og inneholdt i et vanlig format slik at sikkerhetskopien kan åpnes selv uten den originale sikkerhetskopiprogrammet. Et slikt program som gjør dette er COMODO Backup.

For å lage en ZIP-fil i Windows, høyreklikker du filene og / eller mappene som skal være i arkivet og velger deretter Send til > Komprimert (zippet) mappe. For å pakke opp filer / mapper i macOS, høyreklikker du dem og velger Komprimer gjenstander fra menyen for å lage en Archive.zip-fil.

En ZIP-fil kan være så liten som 22 byte og så stor som rundt 4 GB. Denne 4 GB-grensen gjelder både komprimert og ikke-komprimert størrelse på en fil i arkivet, så vel som den totale størrelsen på ZIP-filen.

ZIPs skaper Phil Katz 'PKWARE Inc. har introdusert et nytt ZIP-format kalt ZIP64 som øker størrelsesbegrensningen til 16 EiB (rundt 18 millioner TB). Se ZIP File Format Specification for mer informasjon.


Legg igjen en kommentar