Hva er en SRT-fil (og hvordan åpne en)

Hva å vite

  • En SRT-fil er en SubRip Subtitle-fil.
  • Åpne en med en video ved hjelp av VLC, MPC-HC eller KMPlayer.
  • Konverter til VTT, TXT og lignende formater med Jubler eller Rev.com.

Denne artikkelen forklarer hva en SRT-fil er, hvordan du redigerer eller lager en egen, hvilke programmer som kan spille av filen sammen med en video, og hvordan du konverterer en til et annet undertekstformat.


Hva er en SRT-fil?

En fil med .SRT-filtypen er en SubRip Subtitle-fil. Disse filtypene inneholder informasjon om undertekster på videoen, som start- og sluttidskodene for teksten og det sekventielle antallet undertekster.

Det er viktig å merke seg at SRT-filer i seg selv bare er tekstfiler som brukes sammen med videodata. Dette betyr at selve SRT-filen ikke inneholder noen video- eller lyddata.


Hvordan åpne SRT-filer

Enhver teksteditor kan brukes til å åpne SRT-filer, siden de bare er vanlige tekstfiler. Se listen vår over de beste gratis tekstredigererne for noen alternativer, eller vurder å bruke en dedikert SRT-editor som Jubler eller Aegisub.

Den vanligste grunnen til at noen ønsker å åpne en SRT-fil, er imidlertid å bruke den sammen med en videospiller slik at undertekstene kan spilles sammen med filmen.

I så fall kan du åpne en SRT-fil med programmer som VLC, MPC-HC, KMPlayer, MPlayer, BS.Player eller Windows Media Player (med VobSub-plugin). SRT-formatet støttes også for YouTube-videoer, noe som betyr at du til og med kan bruke undertekstene i en av YouTube-videoene dine.

For eksempel, når du har en film åpen i VLC, kan du bruke Undertittel > Legg til undertittelfil menyen for å åpne SRT-filen og få den til å spille med videoen. En lignende meny finnes i alle de andre videospillerne som er nevnt ovenfor.

Noen av disse multimediaspillerne kan sannsynligvis ikke åpne en SRT-fil med mindre en video allerede er åpen. For å åpne en SRT-fil uten video, bare for å se teksten, bruk en av tekstredigererne nevnt ovenfor

Se artikkelen Slik endrer du standardprogrammet for en bestemt filtype i Windows hvis SRT-filen din åpnes i et annet program enn du vil at den skal åpne med. Husk imidlertid at fordi de fleste videospillere som støtter SRT-filer sannsynligvis har en spesiell meny for å åpne den, som med VLC, må du kanskje åpne programmet først og deretter importere SRT-filen i stedet for bare å dobbeltklikke på den.


Hvordan konvertere en SRT-fil

Noen av SRT-redaktørene og videospillerne ovenfor kan konvertere SRT-filer til andre undertekstformater. Jubler kan for eksempel lagre en åpen SRT-fil i en SSA-, SUB-, TXT-, STL-, XML- eller DXFP-fil, som alle er forskjellige typer undertekstformater.

Du kan også konvertere SRT-filer online på nettsteder som Rev.com og Subtitle Converter. Rev.com kan for eksempel konvertere SRT-filen til SCC, MCC, TTML, QT.TXT, VTT, CAP og andre. Det kan gjøre det i batch og vil til og med konvertere SRT-filen til flere formater samtidig.

En SRT-fil er bare en tekstfil, ikke en video- eller lydfil. Du kan ikke konvertere SRT til MP4 eller noe annet multimediaformat, uansett hva du leser andre steder!


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Hvis du ikke kan åpne filen din på de måtene som er beskrevet ovenfor, dobbeltsjekker du filtypen. Noen filer bruker en lignende utvidelse selv om formatene slett ikke er relatert.

SRF og HGT er bare et par eksempler.

Hvordan lage en SRT-fil

Du kan bygge din egen SRT-fil ved hjelp av hvilken som helst teksteditor, så lenge du holder formatet riktig og lagrer det med .SRT-filtypen. En enklere måte å bygge din egen SRT-fil på er imidlertid å bruke Jubler- eller Aegisub-programmet som er nevnt øverst på denne siden.

En SRT-fil har et bestemt format den må eksistere i. Her er et eksempel på bare en kodebit fra en SRT-fil:

1097
01:20:45,138 --> 01:20:48,164
Du vil si hva som helst nå
for å få det du vil.

Det første tallet er rekkefølgen som denne undertekstklumpen skal ta i forhold til alle de andre. I hele SRT-filen heter neste seksjon 1098, og deretter 1099, og så videre.

Den andre linjen er tidskoden for hvor lenge teksten skal vises på skjermen. Den er satt opp i formatet HH: MM: SS, MIL, som er timer: minutter: sekunder, millisekunder. Dette forklarer hvor lenge teksten skal vises på skjermen.

De andre linjene er teksten som skal vises i løpet av tidsperioden som er definert rett over den.

Etter en seksjon må det være en linje med tomrom før du starter den neste, som i dette eksemplet vil være:

1098
01:20:52,412 --> 01:20:55,142
Du vil synes synd på deg selv,
ikke sant?


Mer informasjon om SRT-format

Programmet SubRip trekker ut undertekster fra filmer og viser resultatene i SRT-format som beskrevet ovenfor.

Et annet format som opprinnelig ble kalt WebSRT, bruker også filtypen .SRT. Det heter nå WebVTT (Web Video Text Track) og bruker .VTT-filtypen. Selv om den støttes av store nettlesere som Chrome og Firefox, er den ikke så populær som SubRip Subtitle-format og bruker ikke nøyaktig samme format.

Du kan laste ned SRT-filer fra en rekke nettsteder. Et eksempel er Podnapisi.net, som lar deg laste ned undertekster for TV-serier og filmer ved hjelp av et avansert søk for å finne den nøyaktige videoen etter år, type, episode, sesong eller språk.

MKVToolNix er et eksempel på et program som kan slette eller legge til undertekstfiler fra MKV-filer.


Legg igjen en kommentar