Hva er en RSS-feed? (Og hvor du får tak i det)

RSS står for Really Simple Syndication, og det er en enkel, standardisert distribusjonsmetode for innhold som kan hjelpe deg å holde deg oppdatert med favoritt nyhetssendinger, blogger, nettsteder og sosiale mediekanaler. I stedet for å besøke nettsteder for å finne nye innlegg eller abonnere på nettsteder for å motta varsel om nye innlegg, finn RSS-feeden på et nettsted og les nye innlegg i en RSS-leser.


Hvordan RSS fungerer

RSS er en måte for nettsteds forfattere å publisere varsler om nytt innhold på nettstedet sitt. Dette innholdet kan inneholde nyhetssendinger, blogg innlegg, værmeldinger og pod caster.

For å publisere disse varslene oppretter nettsteds forfatteren en tekstfil med XML-filtypen for RSS-feeden som inneholder tittel, beskrivelse og lenke for hvert innlegg på nettstedet. Deretter bruker nettsteds forfatteren denne XML-filen til å legge til en RSS-feed på websidene på nettstedet. XML-filen syndikerer automatisk nytt innhold gjennom denne RSS-feeden i et standardformat som vises i hvilken som helst RSS-leser.

Når besøkende på nettstedet abonnerer på denne RSS-feeden, leser de det nye nettsteds innholdet i en RSS-leser. Disse RSS-leserne samler innhold fra flere XML-filer, organiserer informasjonen og viser innholdet i ett program.

Det er mye du kan gjøre med en RSS-feed og en RSS-leser. Her er bare noen få eksempler:

  • Følg diskusjoner på nettsider og i forum uten å besøke hver side for å lese listen over innlegg.
  • Hold deg oppdatert på den velsmakende maten favoritt bloggerne dine retter opp og del oppskrifter med vennene dine.
  • Hold deg oppdatert med lokale, nasjonale og internasjonale nyheter fra flere kilder.

Hva er en RSS-feed?

En RSS-feed konsoliderer informasjonskilder på ett sted og gir oppdateringer når et nettsted legger til nytt innhold. Med sosiale medier er alt du ser favoritt tingene folk deler. Med en RSS-feed ser du alt et nettsted publiserer.

For å finne en RSS-feed på et nettsted, se på nettstedets hoved- eller startside. Noen nettsteder viser RSS-feeden sin som en oransje knapp som kan inneholde forkortelsene RSS eller XML.

Ikke alle RSS-ikonene ser like ut. RSS-ikoner kommer i forskjellige størrelser og farger. Ikke alle disse ikonene inneholder akronymer RSS eller XML. Noen nettsteder bruker et syndikat Denne lenken eller en annen type lenke for å indikere en RSS-feed.

Noen nettsteder tilbyr lister over RSS-feeder. Disse listene kan inneholde forskjellige emner for et omfattende nettsted eller liste feeder fra mange nettsteder som dekker et lignende emne.

Når du finner en RSS-feed som høres interessant ut, klikker du på RSS-ikonet eller lenken for å vise XML-filen som styrer nettstedets feed. Du bruker denne RSS-lenken for å abonnere på feeden i en RSS-leser.

Hvis nettstedet er drevet av WordPress, kan du legge til /mate/ til slutten av nettadressen (for eksempel www.example.com/feed/) for å se RSS-feeden.


Hvordan finne en RSS-kobling i Google Chrome

Hvis du ikke ser RSS-ikonet eller lenken, kan du undersøke side kilden til websiden. Slik viser du side kilden i Chrome og får en RSS-lenke.

  1. Åpne en nettleser og gå til en webside.
  2. Høyreklikk på websiden Og velg Vis side kilde.

  3. Trykk på innstillinger > finne.

  4. Typen RSS og trykk Enter.

  5. Forekomsten av RSS er uthevet i side kilden.
  6. Høyreklikk på RSS-feed-URL og velg Kopier adresse lenken.

  7. Bruk denne URL-en til å abonnere på RSS-feed i en RSS-leser.

Hva er en RSS-leser?

Tenk på en RSS-leser som e-post innboksen din. Når du abonnerer på RSS-feeden for et nettsted, viser RSS-leseren innhold fra nettstedet. Bruk RSS-leseren til å se innholdet, eller gå til nettstedet. Når du leser hvert stykke nytt innhold, markerer RSS-leseren det innholdet som lest.

Det er en rekke RSS-lesere. Hvis du foretrekker å lese blogg- og nyhets innlegg i en nettleser, velger du en gratis online RSS-leser. Hvis du helst vil lese RSS-feeds i en app, kan du utforske de forskjellige gratis Windows RSS-feed leserne og nyhets aggregatene.

En populær RSS-leser er Feedly. Feedly er en sky basert RSS-leser som er tilgjengelig på en rekke plattformer, inkludert Android, iOS, Windows, Chrome og andre nettlesere. Det fungerer også med tredjeparts apper. Å komme i gang med Feedly er enkelt.

Slik abonnerer du på en RSS-feed i Feedly på et skrivebord:

  1. Kopier URL-en til en RSS-feed.
  2. Lim inn URL-en i Feedly Søk og velg RSS-feed fra kildelisten.

  3. Trykk på Følg.

  4. Trykk på Nyhetsvarsel.

  5. Skriv inn et beskrivende navn for feeden.
  6. Trykk på Opprett.

  7. Velg RSS-feed i venstre rute.
  8. Velg innholdet du vil lese.
  9. For å lagre innholdet for å lese senere, hold markøren over bokmerke ikonet (Les senere) eller stjernen (Lagre på tavle).

Historien om RSS-standarden

I mars 1999 opprettet Netscape RDF Site Summary som var den første versjonen av RSS. Den ble brukt av web utgivere for å vise innholdet på nettstedet på My.Netscape.com og andre tidlige RSS-portaler.

Noen måneder senere forenklet Netscape teknologien og omdøpte den til Rich Site Summary. Netscape sluttet å delta i RSS-utvikling like etter da AOL overtok Netscape og omstrukturerte selskapet.

En ny versjon av RSS ble utgitt i 2002, og teknologien ble omdøpt til Really Simple Syndication. Med denne nye versjonen og opprettelsen av RSS-ikonet for Mozilla Firefox-nettleseren i 2004, ble RSS-feeder mer tilgjengelige for besøkende.

Legg igjen en kommentar