Hva er en RAR-fil? (Og hvordan åpne en)

Hva å vite

  • En RAR-fil er en komprimert fil fra Roshal Archive.
  • Åpne en med 7-Zip, Unzip-Online.com eller et annet filutpakkerprogram.
  • Konverter til andre arkivformater som ZIP, 7Z, etc. med IZArc eller Zamzar.

Denne artikkelen forklarer hva en RAR-fil er og hvorfor de brukes, hvordan du åpner en, og de enkleste måtene å konvertere en til et annet arkivformat.


Hva er en RAR-fil?

En RAR-fil (forkortelse for en komprimert fil fra Roshal Archive) er en komprimert fil eller databeholder som inneholder en eller flere andre filer og mapper inne i den.

Tenk på en RAR-fil som en vanlig mappe på datamaskinen din, der det noen ganger er mange andre filer og mapper inne i den for å organisere dem.

Imidlertid, i motsetning til en vanlig mappe, trenger en RAR-fil spesiell programvare (mer om dette nedenfor) for å åpne og "trekke ut" innholdet.

De fleste filutvidelser blir uttalt som deres individuelle bokstaver, men RAR blir vanligvis behandlet som et ord i seg selv og uttalt som "rahr."

 Web / Tim Liedtke


Hva brukes RAR-filer til?

Du vil sannsynligvis bare støte på en RAR-fil når du laster ned dataprogramvare. Fildelingsnettsteder og programvaredistributører legger noen ganger filene sine i en RAR-fil slik at de kan komprimere den til en mindre størrelse, slik at du kan laste den ned raskere enn du ellers kunne. Noen RAR-filer er delt inn i deler for lettere overføring.

Bortsett fra bare å spare på nedlastingstid, kan RAR-filer også beskyttes med et passord og krypteres slik at innholdet inni dem forblir skjult med mindre du vet passordet. Tenk på dette som en liten låst boks full av data, med passordet som nøkkelen.

De fleste RAR-filer har ikke et passord som beskytter dem, og brukes til å lagre bilder, dokumenter, videoer eller hvilken type fil forfatteren ønsket.

En annen gang en RAR-fil kan være nyttig, er når en venn har en lang liste med filer de vil dele med deg, for eksempel bilder. I stedet for å la deg laste ned hver enkelt bildefil hver for seg, kan vennen din først kompilere bildene i en RAR-fil og deretter dele akkurat den ene filen med deg.

Når du har åpnet en RAR-fil, kan du trekke ut dataene fra innsiden og deretter bruke filene som for alle andre filer på datamaskinen.


Hvordan åpne en RAR-fil

Windows-datamaskiner har ikke en innbakt mulighet til å åpne RAR-filer. Hvis du dobbeltklikker eller dobbeltklikker på en RAR-fil uten å ha spesifikk programvare installert for å åpne den, vil du sannsynligvis se en av følgende meldinger: "Windows kan ikke åpne denne filen" eller "Hvordan vil du åpne denne typen fil (.rar)? ".

RAR er faktisk det opprinnelige formatet til et arkivprogram kalt WinRAR. Det eneste problemet med å bruke WinRAR er at det ikke er gratis! Før du stikker av og kjøper den, må du vite at det er mange gratis RAR-åpnere som kan gjøre nøyaktig det samme, men uten kostnad.

Av alle un-RAR-verktøyene der ute, er 7-Zip sannsynligvis den beste.

1: 48

Etter at du har installert 7-Zip, må du sette den opp slik at den automatisk knytter seg til RAR-filer slik at du fremover bare kan åpne en RAR-fil hvor som helst på datamaskinen din, og den åpnes automatisk i 7-Zip.

For å gjøre det, åpne 7-Zip File Manager fra Start-menyen og gå deretter til verktøy > alternativer. Velg rar i listen over filtyper, og velg deretter + knapp for enten den nåværende brukeren eller alle brukerne (eller begge). Et lite diskikon vises ved siden av rar i listen. Lagre endringene med OK knapp.

Hvis 7-Zip fremdeles ikke åpner RAR-filer når du dobbeltklikker på dem, kan du se Hvordan endrer jeg standardprogrammet for en bestemt filtype? for hjelp. Hvis du går denne ruten, må du vite installasjonsplasseringen til 7-Zip File Manager, som på de fleste datamaskiner vil være "C: Program Files (x86) 7-Zip 7zFM.exe".

Du kan også åpne RAR-filer med 7-Zip ved å høyreklikke på dem og velge 7-Zip > Åpent arkiv fra hurtigmenyen. Hvis du har å gjøre med flere RAR-filer (kalt noe som 123.part1.rar, 123.part2.rar osv.), Velger du først alle de forskjellige delene av RAR-filen og høyreklikker deretter på en av dem. fra den menyen, velg 7-Zip > Pakke ut filer.

7-Zip er ikke det eneste gratis programmet som kan åpne RAR-filer. PeaZip og jZip er to alternative RAR-åpnere.

Mac-brukere skal kunne laste ned og bruke Keka eller The Unarchiver til å laste ned RAR-filer.

En annen metode er å bruke Unzip-Online, som lar deg åpne RAR-filer uten å ha installert programvare, takket være at den fungerer gjennom nettleseren din. Se vår gjennomgang av Unzip-Online for alle detaljer.

Flere nedlastingskoblinger til gratis RAR-ekstraktorer finner du i denne listen over gratis filpakkerprogrammer.

WinZip Free blir ofte foreslått som en gratis RAR-åpner, men det er egentlig bare prøvevare. Det er ingen grunn til å bruke prøveprogramvare eller kjøpe en RAR-ekstraktor når det er mange helt gratis.


Sprekker en passordbeskyttet RAR-fil

Noen RAR-filer kan sikres bak et passord. Med disse RAR-filene må du angi riktig passord før du kan pakke ut filene fra arkivet.

Et problem med passordbeskyttelse av en RAR-fil er at du kanskje har laget ditt eget RAR-arkiv og sikret det med et passord, men siden har glemt hva passordet er! Det er her en RAR-passordknekker er nyttig.

Et spesielt effektivt og helt gratis program som kan bryte passordet i en RAR-fil er RAR Password Cracker Expert. Den kan bruke en brutal kraft og / eller et ordbokangrep (med inkluderte ordlister) for å prøve alle mulige vinkler for å gjenopprette passordet. Mange forskjellige alternativer lar deg tilpasse hvordan de forskjellige angrepene skal fungere.

Hvis programmet ovenfor ikke er i stand til å låse opp RAR-filen, bør du prøve Free RAR Password Recovery. Den bruker brute force for å gjette forsøk på passordet. Den støtter prøvetall, symboler, store bokstaver, latin og mellomrom.


Hvordan konvertere en RAR-fil

Å konvertere en RAR-fil betyr å endre den fra en fil med RAR-utvidelsen til en fil med en annen utvidelse, vanligvis 7Z, ZIP, LGH, TGZ, TAR, CAB eller noe annet arkivformat.

Før vi kommer for langt inn i RAR-konvertering, bør vi avklare noe viktig: du kan ikke konvertere fra en RAR-fil til et ikke-zip-format. Bruk mye tid på å lete etter RAR-filer, og du vil se søkeforslag som "RAR til MP3-omformer" eller "RAR til PDF-omformer" ... ingen av dem eksisterer faktisk!

Som du nå vet, ligner en RAR-fil en mappe som inneholder andre filer. Hvis RAR-filen din inneholder MP3-filer, for eksempel, må du åpne RAR-filen, ikke konvertere den, for å få MP3-filene. Les avsnittet ovenfor om åpning av RAR-filer for å lære hvordan du faktisk pakker ut MP3-filer (eller PDF-filer, eller hva som helst i RAR-filen du vil ha tilgang til).

Hvis konvertering av en RAR-fil til en ZIP- eller 7Z-fil (andre arkivformater) faktisk er det du vil gjøre, fortsett å lese ... det er noen måter å gjøre dette på.

Den raskeste og mest effektive metoden for å konvertere en RAR til ZIP, eller et annet vanlig arkivformat, er en gratis filkonverterer som støtter RAR-konverteringer, som Zamzar eller FileZigZag. Disse to RAR-omformerne er online-tjenester, noe som betyr at du bare laster opp RAR-filen til nettstedet og deretter laster ned den konverterte filen.

En gratis online RAR-omformer er perfekt hvis RAR-filen du jobber med er liten, men du sannsynligvis ikke vil bruke en online omformer på en stor RAR-fil. Du må først vente på at RAR-filen skal lastes opp, og deretter vente på at den konverterte filen skal lastes ned, noe som kan ta ganske lang tid for en virkelig stor fil.

Hvis du konverterer en stor RAR-fil, kan du prøve IZArc. Det er superenkelt å konvertere en RAR til 7Z, eller et av flere andre arkivfilformater, fra IZArc verktøy menyen.

Hvordan lage en RAR-fil

Å finne et gratis verktøy som kan bygge en RAR-fil er ikke så enkelt som å finne en som kan åpne RAR-filer. Dette er fordi programvareutviklere må ha eksplisitt tillatelse fra Alexander Roshal (copyright-eieren) for å gjenopprette RAR-komprimeringsalgoritmen.

Det beste forslaget vi har for å lage en RAR-fil er å bruke prøveversjonen av WinRAR. Selv om det er en tidsbestemt prøveversjon, teknisk gyldig i mindre enn 30 dager, er det den enkleste måten å bygge en ny RAR-fil på.

Vi vil generelt anbefale at du velger å ikke komprimere filer i RAR-format, hovedsakelig fordi det er så mange andre, mer tilgjengelige komprimeringsformater, som ZIP og 7Z.

Mer informasjon om RAR-filer

Selv om du sannsynligvis aldri vil finne en så stor, er den maksimale filstørrelsen på en hvilken som helst RAR-fil i underkant av 8 exbytes. Det er over 9 millioner terabyte!

Chrome OS er et operativsystem som naturlig støtter RAR-filekstraksjoner, omtrent som hvordan Windows opprinnelig støtter utpakking av ZIP-arkiver. Dette betyr at Chrome OS kan få filer ut av en RAR-fil uten å bruke programvare fra tredjepart.


Legg igjen en kommentar