Hva er en PDF-fil (og hvordan åpne en)

Hva å vite

  • En PDF-fil er en Portable Document Format-fil.
  • Åpne en med Adobe Reader, SumatraPDF, en nettleser eller en annen PDF-leser.
  • Konverter til DOCX, XLSX, JPG, PNG, etc. med EasyPDF.com eller en dokumentkonverterer.

Denne artikkelen forklarer hva PDF-filer er, hvordan du åpner en, alle de forskjellige måtene du kan konvertere en til et annet format som et bilde eller en redigerbar fil du kan bruke i Word eller Excel, og hvordan du kan passordbeskytte en eller fjerne passordet.


Hva er en PDF-fil?

Utviklet av Adobe, er en fil med .PDF-filtypen en Portable Document Format-fil.

PDF-filer kan ikke bare inneholde bilder og tekst, men også interaktive knapper, hyperkoblinger, innebygde skrifter, video og mer.

Du vil ofte se produkthåndbøker, e-bøker, flygeblad, jobbsøknader, skannede dokumenter, brosjyrer og alle slags andre dokumenter som er tilgjengelige i PDF-format. Nettsider kan til og med lagres i PDF-filer, i full formatering, for senere referanse.

Fordi PDF-filer ikke er avhengige av programvaren som opprettet dem, eller av noe bestemt operativsystem eller maskinvare, ser de like ut uansett hvilken enhet de åpnes på.


Hvordan åpne en PDF-fil

De fleste går rett til Adobe Acrobat Reader når de trenger å åpne en PDF. Adobe opprettet PDF-standarden, og programmet er absolutt den mest populære gratis PDF-leseren der ute. Det er helt greit å bruke, men vi synes det er et noe oppblåst program med mange funksjoner som du kanskje aldri trenger eller vil bruke.

De fleste nettlesere, som både Chrome og Firefox, kan åpne PDF-filer selv. Du trenger kanskje ikke et tillegg eller utvidelse for å gjøre det, men det er ganske praktisk å ha en åpen automatisk når du klikker på en PDF-lenke online.

Vi anbefaler SumatraPDF, Slim PDF Reader eller MuPDF på det sterkeste hvis du er ute etter noe med litt flere funksjoner; alle tre er gratis. Se listen vår over de beste gratis PDF-leserne for flere alternativer.


Hvordan redigere en PDF-fil

Adobe Acrobat er den mest populære PDF-redigereren, men Microsoft Word vil også gjøre det. Andre PDF-redaktører eksisterer også, som blant andre PhantomPDF og Nitro Pro.

PDFescape, DocHub og PDF Buddy er noen gratis PDF-redaktører som er gratis å bruke, som gjør det veldig enkelt å fylle ut skjemaer, som de du noen ganger ser i en jobbsøknad eller et skatteformular. Bare last opp PDF-en din til nettstedet for å gjøre ting som å sette inn bilder, tekst, signaturer, lenker og mer, og deretter laste den ned til datamaskinen din som en PDF.

En lignende PDF-editor på nettet som heter Fill er flott hvis du bare trenger å legge til en signatur i PDF-filen. Den støtter også inkludert avkrysningsbokser, datoer og vanlig tekst, men du kan ikke redigere eksisterende tekst med den eller enkelt fylle ut skjemaer.

Se vår liste over beste gratis PDF-redaktører for en jevnlig oppdatert samling av PDF-redaktører hvis du er ute etter noe mer enn bare skjemautfylling, som å legge til eller fjerne tekst eller bilder fra PDF-en.

Sejda PDF Editor.

Hvis du vil trekke ut en del av en PDF-fil som den er, eller dele en PDF i flere forskjellige individuelle dokumenter, er det flere måter å trekke den av. Se våre beste PDF-splitterverktøy og -metoder for all hjelpen du trenger for å få det gjort.


Hvordan konvertere en PDF-fil

De fleste som ønsker å konvertere en PDF-fil til et annet format, er interessert i å gjøre det slik at de kan redigere innholdet i PDF-filen. Konvertering av en PDF betyr at den ikke lenger vil være en .PDF, og i stedet vil åpne i et annet program enn en PDF-leser.

Ved å konvertere en PDF til en Microsoft Word-fil (DOC og DOCX) kan du for eksempel åpne filen ikke bare i Word, men også i andre dokumentredigeringsprogrammer som OpenOffice og LibreOffice. Å bruke disse programmene for å redigere en konvertert PDF er sannsynligvis en mye mer behagelig ting å gjøre sammenlignet med en ukjent PDF-editor.

Hvis du i stedet vil at en ikke-PDF-fil skal være en .PDF-fil, kan du bruke en PDF-skaper. Disse typer verktøy kan ta ting som bilder, e-bøker og Microsoft Word-dokumenter, og eksportere dem som PDF, som gjør det mulig å åpne dem i en PDF- eller e-bokleser.

Lagring eller eksport fra noe format til PDF kan oppnås ved hjelp av en gratis PDF-skaper. Noen fungerer til og med som PDF-skriver, slik at du praktisk talt kan "skrive ut" stort sett alle filer til en .PDF-fil. I virkeligheten er det bare en enkel måte å konvertere stort sett alt til PDF. Se Hvordan skrive ut til PDF for å se fullstendig på disse alternativene.

Skrive ut en webside til PDF i Chrome.

Noen av programmene fra lenkene ovenfor kan brukes på begge måter, noe som betyr at du kan bruke dem til å konvertere PDF-filer til forskjellige formater, samt å lage PDF-filer. Caliber er et annet eksempel på et gratis program som støtter konvertering til og fra et eBook-format.

Mange av programmene som er nevnt, kan også slå sammen flere PDF-filer til en, trekke ut bestemte PDF-sider og lagre bare bildene fra PDF-filen.

EasePDF er et eksempel på en online PDF til Word-omformer som kan lagre filen i DOCX.

Se Slik konverterer du PDF-filer til JPG hvis du bare vil ha PDF-filen som et bilde, noe som kan være nyttig hvis du ikke er sikker på om personen du sender PDF-filen til, eller vil installere, en PDF-fil. leser.

EasyPDF.com er en annen online PDF-omformer som støtter lagring av PDF i en rekke formater, slik at den er kompatibel med Word, PowerPoint, Excel eller AutoCAD. Du kan også konvertere PDF-sidene til GIF-er eller en enkelt tekstfil. PDF-filer kan lastes inn fra Dropbox, Google Drive eller datamaskinen din. CleverPDF er et lignende alternativ.

En annen konvertering du kan gjøre er PDF til PPTX. Hvis du bruker PDFConverter.com til å konvertere dokumentet, blir hver side av PDF-en delt inn i separate lysbilder som du kan bruke i PowerPoint eller annen presentasjonsprogramvare som støtter PPTX-filer.

Se disse gratis filkonverteringsprogrammene og online-tjenestene for andre måter å konvertere en PDF-fil til et annet filformat, inkludert bildeformater, HTML, SWF, MOBI, PDB, EPUB, TXT og andre.


Hvordan sikre en PDF

Sikring av en PDF kan omfatte å kreve et passord for å åpne den, samt å forhindre at noen skriver ut PDF-en, kopiere teksten, legge til kommentarer, sette inn sider og andre ting.

Noen av PDF-skaperne og omformerne som er koblet til ovenfra, og andre som PDFMate PDF Converter Free, PrimoPDF, FreePDF Creator, Soda PDF og FoxyUtils, er noen gratis applikasjoner av mange som kan endre denne typen sikkerhetsalternativer.

Hvordan passordbeskytte en PDF

Hvordan knekke et PDF-passord eller låse opp en PDF

Selv om det under noen omstendigheter anbefales å beskytte en PDF-fil med et passord, kan du ende opp med å glemme hva passordet er, og deaktivere tilgangen til din egen fil.

Hvis du trenger å fjerne eller gjenopprette PDF-eierpassordet (det som begrenser bestemte aktiviteter) eller PDF-brukerpassordet (det som begrenser åpningen) på en PDF-fil, kan du bruke et av verktøyene i listen Free PDF Password Remover Tools-listen.


Legg igjen en kommentar