Hva er en kodek og hvorfor trenger jeg den?

En kodek - begrepet er en blanding av ordene kode og dekode - er et dataprogram som bruker komprimering for å krympe en stor filmfil eller konvertere mellom analog og digital lyd. Du ser kanskje ordet som brukes når du snakker om lydkodeker eller videokodeker.

Roy Scott / Getty Images


Hvorfor kodeker er nødvendige

Video- og musikkfiler er enorme, noe som betyr at de vanligvis er vanskelige å overføre over internett. For å øke hastigheten på nedlastinger, kodes eller krymper algoritmer, et signal for overføring og deretter dekoder det for visning eller redigering. Uten kodeker vil nedlastinger av video og lyd ta tre til fem ganger lengre tid enn de gjør nå.

Hvor mange kodeker trenger jeg?

Det er hundrevis av kodeker i bruk; du trenger kombinasjoner som spesifikt spiller av filene dine.

Ulike kodeker spesialiserer seg på lyd- og videokomprimering, for streaming av media over internett, tale, videokonferanser, avspilling av MP3 og skjermopptak. Hvis du er en vanlig nedlasting, trenger du sannsynligvis 10 til 12 kodeker for å spille av alle de forskjellige typene musikk og filmer du har.

Noen mennesker som deler filene sine på nettet, velger å bruke uklare kodeker for å krympe filene.


Vanlige kodeker

Noen vanlige kodeker er MP3, WMA, RealVideo, RealAudio, DivX og XviD, men det er mange andre.

AVI er en vanlig filtillegg du ser knyttet til mange videofiler, men det er ikke i seg selv en kodek. I stedet er det et containerformat som mange forskjellige kodeker kan bruke. Hundrevis av kodeker er kompatible med AVI-innhold.

Hvordan vet jeg hvilken kodek jeg skal laste ned og installere?

Fordi det er så mange kodekvalg, er kodekpakker et praktisk alternativ. Codec-pakker er samlinger av kodeker samlet i enkeltfiler. Det er debatt om det er nødvendig å ha en stor gruppe kodekfiler, men det er absolutt det enkleste og minst frustrerende alternativet for nye nedlastere. 

Her er kodekpakningene du mest sannsynlig trenger:

  • CCCP (Combined Community Codec Pack) er en av de mest omfattende kodekpakkene du kan laste ned. CCCP ble satt sammen av brukere som liker å dele og se filmer på nettet, og kodene den inneholder er designet for 99 prosent av videoformatene du opplever som en peer-to-peer-nedlasting. Vurder CCCP hvis du tror datamaskinen din trenger oppdaterte kodeker.
  • X Codec-pakke er en slank, alt-i-ett, spyware-fri og adware-fri kodeksamling som ikke er veldig stor, så det tar ikke lang tid å laste den ned. X Codec Pack er en av de mest komplette samlingene av kodeker som trengs for å spille av alle de store lyd- og videoformatene.
  • K-Lite Codec Pack er godt testet og lastet med godbiter. Den lar deg spille av alle de populære filmformatene. K-Lite kommer i fire smaker: Basic, Standard, Full og Mega. Hvis alt du trenger er å spille er DivX- og XviD-formater, gjør Basic det helt fint. Standardpakke er den mest populære. Den har alt en gjennomsnittlig bruker trenger for å spille av de vanligste filformatene. Full pakke, designet for strømbrukere, har enda flere kodeker i tillegg til kodingsstøtte.
  • K-Lite Mega Codec Pack er en omfattende pakke. Den har alt annet enn en kjøkkenvask. Mega inneholder til og med Media Player Classic.

Hvis du bruker Windows Media Player, prøver den ofte å kommunisere til deg den fire tegn store koden til den spesifikke kodeken den trenger. Legg merke til denne koden og besøk FOURCC for å få tak i den manglende kodeken. FOURCCs eksempler-side tilbyr noen vanlige spørsmål hvis du trenger mer informasjon om hva som tilbys der.

Et annet alternativ for å få kodeker er å laste ned mediespillere som inkluderer dem. Noen ganger installerer en video- eller lydspiller viktige og vanlige kodeker når du først installerer applikasjonen. VLC er en flott gratis mediespiller som kan spille alle slags filtyper.


Legg igjen en kommentar