Hva er en emulator?

En emulator er en datamaskin eller et program som etterligner, eller etterligner, en annen datamaskin eller et program. For eksempel gjør emulatorer det mulig å kjøre Windows på en Mac-datamaskin og omvendt. Lær om hvordan emulatorer fungerer og hvorfor noen kan bruke dem.


Hva er en emulator?

Konseptet med datamaskinemulering ble oppfattet av IBM som en måte å kjøre programmer designet for sine eldre enheter på nyere modeller. Metoden de brukte var avhengig av en kombinasjon av programvare og maskinvare dedikert til emulering. I stedet for å designe helt nye applikasjoner for sine nye datamaskiner, ga innebygd bakoverkompatibilitet utviklere større fleksibilitet.

I dag brukes begrepet emulator ofte i sammenheng med videospill. Videospillemulatorer ble populære i løpet av 1990-tallet fordi de tillot folk å spille eldre konsollspill på moderne stasjonære datamaskiner. Med spredningen av smarttelefoner og nettbrett er det også stadig større etterspørsel etter emulatorer som kan kjøre iOS eller Android på PC-er.


Hvordan emulatorer fungerer

Ulike typer emulatorer benytter forskjellige emuleringsteknikker, men det endelige målet er alltid det samme: å gjenskape opplevelsen av å bruke den originale maskinvaren eller programvaren. Noen emulatorer overgår til og med ytelsen til det originale produktet og inkluderer tilleggsfunksjoner.

Emulering krever mye beregningsressurser. På grunn av denne "emuleringsskatten" henger mange etter sine kolleger i den virkelige verden når det gjelder ytelse. Siden de vanligvis er opprettet av ubetalte programmerere, kan det ta lang tid å utvikle emulatorer.

Emulering er nært knyttet til begrepet virtualisering. Virtuelle maskiner er en type emulator som kan kjøres på den underliggende maskinvaren til vertssystemet. Derfor er det ingen emuleringsavgift, men virtuelle maskiner er begrenset i hva de kan gjøre sammenlignet med den opprinnelige maskinen.


Hvorfor bruke emulatorer?

Programvare har en tendens til å være plattformsspesifikk, og det er derfor utviklere lager separate applikasjoner for Android, iOS, Windows og Mac. Hvis du er en Mac-bruker og du vil bruke en app som bare er tilgjengelig for Windows, er det eneste alternativet (foruten å kjøpe en Windows-datamaskin) å bruke en emulator.

Emulatorer spiller også en viktig rolle i digital bevaring. Programmer som er lagret i foreldede formater, for eksempel gamle spillkassetter, kan lastes ned som ROM-filer (skrivebeskyttet minne) ved hjelp av en spesiell enhet. ROM-ene kan deretter spilles ved hjelp av en emulator for det originale spillsystemet de var designet for.


Eksempler på emulatorer

Det er utallige kommersielle og open source-emulatorer tilgjengelig for alle større operativsystemer. Her er noen eksempler:

  • Emulatorer som BlueStacks gjør det mulig å bruke Android-apper på Windows og Mac.
  • Programmer som Xcode kan kjøre iOS på Mac og Windows.
  • Appetize.io er en nettleserbasert emulator som lar deg bruke iOS-apper på hvilken som helst PC.
  • WINE kjører Windows-applikasjoner på Linux OS.
  • Emulatorer som Nestopia kan spille Nintendo-spill på Linux.
  • Konsollemulatorer som SNES Classic er frittstående maskinvare som lar spillere spille gamle videospill på moderne HD-TV.
  • Mange emulatorer for PlayStation Portable lar brukerne spille spill for andre konsoller på Sonys mobile system.

Legg igjen en kommentar