Hva er en DAT-fil? (Og hvordan åpne en)

Hva å vite

  • En DAT-fil er en generisk datafil.
  • De fleste kan åpnes med en tekstredigerer som Notepad ++.
  • Bruk det programmet til å konvertere et til CSV-, HTML- eller andre tekstformater.

Denne artikkelen diskuterer de forskjellige typene DAT-filer, hvordan du åpner hver type, og programmene som trengs for å konvertere dem, avhengig av nøyaktig type.


Hva er en DAT-fil?

En fil med DAT-filtypen er vanligvis en generisk datafil som lagrer informasjon spesifikk for applikasjonen den henviser til. Noen ganger finner du dem selv, men ofte er de med andre konfigurasjonsfiler som DLL-filer.

Ingen spesifikke programmer er ansvarlige for å lage eller bruke alle typer DAT-filer. Et bredt utvalg av applikasjoner bruker dem som referanser til visse operasjoner i deres respektive program.

Siden de fleste DAT-filer er gjemt bort fra visningen i programmets datamapper, vil du sannsynligvis se DAT-filer oftest hvis en videofil lagres på denne måten, eller hvis du har mottatt et misdannet e-postvedlegg med utvidelsen.

Fordi DAT-filer ikke er like spesifikke som de fleste filer, siden filtypen ikke umiddelbart forklarer hvordan du åpner en, må du grave litt. For eksempel forteller en MP3-fil deg umiddelbart at du har å gjøre med en lydfil, en TXT-fil forklarer en ren tekstfil etc. Dataene bak en DAT-fil er ikke så åpenbare.

1: 07


Hvordan åpne og lese DAT-filer

DAT-filer er i motsetning til de fleste andre filtyper fordi de, som nevnt ovenfor, ikke har et åpenbart program som åpner dem. De fleste typer filer gjør det.

Hvis du mener at DAT-filen du har skal "åpnes" eller "brukes" på en bestemt måte, må du finne ut om den er tekstbasert, videobasert, et vedlegg eller en annen type DAT-fil.

Hvordan og hvor du fikk DAT-filen gir vanligvis nødvendig informasjon for å begrense etterforskningsarbeidet, men her er mye mer hjelp til å finne ut av det hele:

Tekstbaserte DAT-filer

Noen DAT-filer er tekstbaserte og er veldig enkle å lese med en tekstredigerer. For eksempel kan en DAT-fil på datamaskinen din være her:

C: Program Files (x86) Common Files Adobe XMP ... FileInfo_pt_BR.dat

Eller (som ovenfor):

C: Program Files Common Files microsoft delt ink hwrlatinlm.dat

Siden du ikke er sikker på hvilket program som skal brukes til å åpne denne DAT-filen, bør ditt første forsøk være med en tekstredigerer. Windows Notepad er den grunnleggende tekstredigereren innebygd i Windows, men du kan bruke noe mer avansert fra listen over beste gratis tekstredigerere.

I dette eksemplet kan du se all teksten i DAT-filen og enkelt forstå hva den brukes til. Det er også tydelig i dette eksemplet at filen er tilknyttet et Adobe-program, derav "Adobe" -mappen i filens bane (ligger i tittellinjen).

Imidlertid kan det hende at andre DAT-filer ikke er tekstfiler - det kommer helt an på hva DAT-filen brukes til. Disse typene DAT-filer kan være låste filer som ikke er enkle å slette, flytte eller redigere. Du finner sannsynligvis bare en låst DAT-fil hvis det er en konfigurasjonsfil som alltid brukes av et program, som de som finnes i programmets installasjonskatalog. Disse typer DAT-filer trenger sannsynligvis aldri å åpnes eller manipuleres manuelt på noen måte.

Video DAT-filer

Noen DAT-filer er faktisk videofiler som er lagret fra programmer som VCDGear eller CyberLink PowerDirector, blant andre, og kan derfor åpnes med et av disse programmene.

Tanken er å se hvor DAT-filen er på datamaskinen din. Akkurat som med Adobe-eksemplet ovenfor, hvis DAT-filen er i en programmappe som ser ut til å være koblet til et CyberLink-produkt, er det en god sjanse for at det er programmet som åpner den.

Hvis du er sikker på at det er en videofil, men du ikke vet hvilket program du skal bruke til å spille den, kan du prøve VLC.

Igjen, de fleste DAT-filer som ligger i programkataloger på datamaskinen din, vil være ganske ubrukelige fordi de fleste (om ikke alt) av det vil være gibberisk datakode.

DAT-filer som e-postvedlegg

En DAT-fil du mottar som e-postvedlegg, kommer vanligvis i form av en winmail.dat- eller ATT0001.dat-fil. Disse typene DAT-filer er sannsynligvis misdannede vedlegg fra en Microsoft-e-postklient som Outlook, Outlook Express, Windows Live Mail eller Microsoft Exchange.

I dette scenariet bør du lagre DAT-filen på datamaskinen din og enten laste den opp til Winmaildat.com eller importere den til Winmail Opener for å trekke ut selve vedlegget. Klammer kan åpne winmail.dat-filer på macOS.

Det vedlegget kan til slutt ende opp med å bli en hvilken som helst annen fil, som et dokument, et bilde osv.

Andre typer DAT-filer

DriveImage XML er et eksempel på et annet program som bruker DAT-filer for et helt annet formål enn alle programmene nevnt ovenfor. I dette spesifikke sikkerhetskopiprogrammet lagres hele sikkerhetskopien i en enkelt DAT-fil, ledsaget av en XML-fil.

Denne DAT-filen kunne på ingen måte vises i et tekstredigeringsprogram, videoredigeringsprogram eller noe lignende. I stedet, fordi DriveImage XML er skaperen av denne spesielle DAT-filen, trengs det samme programmet for å faktisk bruke DAT-filen.

I dette tilfellet betyr det å gjenopprette DAT-filen til en harddisk ved hjelp av den tilknyttede XML-filen:

Det er så mange andre programmer som også bruker DAT-filer. Bitcoin Core bruker en fil med navnet wallet.dat som Bitcoin-klientens lommebokfil. Minecraft og SimCity bruker DAT-filer for en rekke formål. Porteus Linux-operativsystemet holder containerfiler lagret med DAT-filtypen. Piriform-applikasjoner lagrer portabilitet og registreringsinformasjon i DAT-filer. Windows-registeret bruker DAT-filer til å lagre elveblest og annen registerinformasjon. Ulike programmer som bruker Inno Setup, bruker en DAT-fil til å lagre avinstalleringsinformasjon. Det er utvilsomt flere titalls eller hundrevis av andre.

Noen filer ligner på denne, selv om de egentlig ikke er relaterte. Hvis filen din ikke åpnes med disse forslagene, dobbeltsjekker du filtypen. Du kan forveksle noe annet, som en DAR-fil, med denne.


Hvordan konvertere en DAT-fil

De fleste filer kan konverteres ved hjelp av en gratis filkonverterer, men som du kan se ovenfor, er DAT-filer ikke som de fleste filer. Trinnene for å konvertere en DAT-fil avhenger helt av typen DAT-fil du jobber med.

Det er egentlig ingen grunn til å konvertere en DAT-fil til et annet format hvis den brukes av et bestemt program for å lagre konfigurasjonsinformasjon, som i det første eksemplet ovenfra. Å konvertere den slags DAT-fil til noe annet vil sannsynligvis gjøre filen, og muligens til og med programmet, ubrukelig.

DAT-filer som er videofiler, kan åpnes i videoredigeringsprogramvaren som opprettet den, og deretter eksporteres eller lagres i et annet format, sannsynligvis som MP4, AVI, WMV eller FLV. Se denne listen over gratis videokonvertere for andre måter å konvertere denne typen DAT-filer på.

Husk rådene om winmail.dat og ATT0001.dat arkiverer flere avsnitt ovenfor hvis et e-postvedlegg er kilden til DAT-filen.

Du kan vanligvis ikke endre en filtillegg til en som datamaskinen din gjenkjenner, og forventer at den nylig omdøpte filen skal være brukbar. Imidlertid, i tilfelle en DAT-fil du mottok via e-post som du vet skal være, for eksempel en Word-dokumentfil, men den ender i stedet i DAT-utvidelsen, prøv å gi den navnet til riktig utvidelse og prøv.

Gi for eksempel navn på DAT-filen til DOC eller DOCX for en Microsoft Word-fil, JPG eller PNG for et bilde osv.

Før du kan gi nytt navn til filtypen, må du sørge for at Windows er konfigurert til å vise dem riktig, noe som blir forklart her.


Legg igjen en kommentar