Hva Apples nye Mac-reparasjonsprogram betyr for deg

Nøkkelfunksjoner

  • USA-baserte Mac-verksteder kan nå få offisiell Apple-støtte.
  • Du kan enkelt gjøre mange reparasjoner og oppgraderinger selv.
  • Apple-sanksjonerte reparasjoner er dyrere enn vanlige reparasjoner, selv når de utføres i samme butikk.

Web / Charlie Sorrel

Apples løsere holdning til uavhengige verksteder kan se ut som det myker opp med hensyn til reparasjoner og brukeroppgraderinger, men det kan bare være at Apple prøver å unngå myndighetstilsyn.

Tidligere måtte du få Macene dine fikset av Apple eller av dets autoriserte tjenesteleverandører. Nå kan du få reparert din ødelagte Mac på et uavhengig verksted ved hjelp av offisielle Apple-deler og teknikker. Uavhengige verksteder har alltid vært et tredje alternativ, men det er først nå de kan operere med Apples godkjennelse.

"Jeg tror dette handler om å gjøre seg klar for lovgivning," sa Kyle Wiens, grunnlegger av reparasjonsveiledningssiden iFixit, til Web via e-post. "De ser Rett til reparasjon i horisonten og vil være klare for det."


Hva er forskjellen på IRP?

Independent Repair Provider Program (IRP) har vært tilgjengelig for iPhone-reparasjoner siden i fjor; nå er den tilgjengelig for Apples stasjonære og bærbare datamaskiner.

Enhver indieutvikler kan allerede reparere Mac-en din, men noen reparasjoner er alt annet enn umulige uten Apples verktøy og materialer. Du kan bare fortsette å bruke et pålitelig lokalt verksted, enten det er Apple-sertifisert eller ikke, for mer grunnleggende reparasjoner. Og faktisk kan det være et bedre, eller i det minste billigere, alternativ.

"Med T2 [sikkerhetsbrikke] på moderne Mac-maskiner er det ikke mulig å reparere uten kalibreringsprogramvaren," sier Wiens. "Ærlig talt er Apples IRP-ting ikke veldig utbredt, og prisene Apple tar for deler er så høye at de fleste steder som gjør det, gir kundene begge valg."

iFixit publiserer reparasjonsveiledninger for folkemengder og tar til orde for retten til reparasjon - en bevegelse som presser produsenter til å publisere reparasjonsmanualer og designe sine produkter for å gjøre hjemmefiksingen enklere. Bevegelsen presser på for å bruke vanlige skruer i stedet for spesielle sikkerhetsskruer for å holde bærbare datamaskiner sammen, for eksempel, og bruke skruer i stedet for lim og lodde for å gjøre demontering og utskifting av deler mulig.

Så betyr dette at Apple vil gjøre reparasjonsmanualer tilgjengelige for Mac-maskiner? Eller gjøre det lettere å komme inn i tarmene? Sannsynligvis ikke.

"[Apple] la ut tjenestemanualen til iMac i 2019 for publikum, men har ikke lagt ut mer," sier Wiens. "[Det] burde - det er en veldig forbrukervennlig ting å gjøre. Apple burde gjøre det riktige av sine kunder og kloden ved å publisere alle servicehåndbøkene sine. ”

Hva med lekkede håndbøker fra IRP-sertifiserte verksteder? Usannsynlig. "Det største problemet med IRP er de kontraktsmessige begrensningene og NDA-ene de setter på verksteder," sier Wiens.


DIY reparasjoner

Takket være nettsteder som iFixit trenger du ikke en offisiell reparasjonsmanual for å fikse din egen Mac. Eldre modeller er mer reparerbare, rett og slett fordi de er lettere å åpne og har diskrete deler skrudd eller klippet på plass. Hvis du for eksempel har en eldre iMac, er det en grei jobb å fjerne skjermen med en sugekopp og en skrutrekker. Når du er inne, kan du bytte ut harddisken, bytte inn en SSD for den foreldede DVD-stasjonen og bytte ut vifter og andre deler.

Nyere Mac-maskiner krever spesialverktøy og ekstra tålmodighet når du forsiktig skraper bort lim, men det er fortsatt mulig å utføre mange reparasjoner og oppgraderinger med en trinnvis reparasjonsveiledning.

Hvis du tar Mac eller iPhone inn for reparasjon, bør du først ta noen forholdsregler:

  • Sikkerhetskopier dataene dine ved hjelp av Time Machine, iCloud Backup eller andre metoder. Du bør kunne gjenopprette denne sikkerhetskopien til enheten din enkelt.
  • Tørk av enheten. IPhone-, iPad- og T2-utstyrte Mac-maskiner kan tilbakestilles sikkert bare ved å skrive inn passordet ditt. Dette hindrer en reparatør i å få tilgang til dine private data.
  • Gi aldri en reparatør Apple ID-passordet ditt. Dette gir dem tilgang til alle dine tilkoblede enheter, samt dataene dine.

Hvis du tørker av enheten før reparasjon, og deretter gjenoppretter fra en sikkerhetskopi etterpå, trenger du ikke å bekymre deg for å ha skadelig programvare plantet på maskinen din. 


Fremtiden for reparasjon

Det er flere grunner til at et selskap som Apple ikke vil tillate reparasjoner og oppgraderinger av hjemmebrukere. Den ene er at Apple er avhengig av hemmelighold og kan betrakte reparasjonsdokumentene sine som firmahemmeligheter.

En annen er at reparasjonsevnen er fienden til små og tynne. Et flyttbart batteri kaster bort plass inne i en iPhone eller en Mac. Hvis du skulpturerer batteriet slik at det passer perfekt inn i et merkelig stort gap, kan du for eksempel gjøre enheten tynnere. Apple er ganske flinke til å resirkulere og bruke færre ressurser under produksjon og distribusjon, men det ser ikke ut til å la andre gjøre det samme.

eple

"Jeg synes det er riktig å si at #RightToRepair-aktivisme har presset Apple til å endre seg," leder av United States Public Interest Research Group Nathan Proctor på Twitter, "men jeg tror vi gir for mye kreditt til det Apple gjør med sine utvidet program for uavhengig verksted. ”

Selv om denne avslappingen av reparasjonsreglene bare er et forebyggende svar på lov om rett til reparasjon, er det velkommen. Gjør-det-selv-reparasjon er ikke for alle, og det er nesten like viktig å få den gamle Macen din løst som å få nye dekk til bilen din.


Legg igjen en kommentar