GIF-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med GIF-filtypen er en Graphical Interchange Format-fil. Selv om GIF-filer ikke inneholder lyddata, blir de ofte sett på nettet som en måte å dele videoklipp på. Nettsteder bruker ofte også GIF-filer for å vise animerte objekter som knapper eller topptekstbilder.

Fordi GIF-filer lagres i et tapsfritt format, blir ikke bildekvaliteten svekket når det brukes med GIF-komprimering.

Mens det er to måter å uttale "GIF", sier skaperen Steve Wilhite at det skal snakkes med en myk G som jif.


Hvordan åpne en GIF-fil

Før du ser på programmene nevnt nedenfor, må du først bestemme hva det er du vil. Ønsker du et program som kan spille GIF som en video- eller bildeviser, eller vil du ha noe som lar deg redigere GIF?

På nesten alle operativsystemer, de fleste nettlesere (Chrome, Firefox, Internet Explorer, etc.) åpner GIF-er online uten problemer - du trenger ikke noe annet program på datamaskinen. Åpne lokale GIF-er med Åpen menyen eller muligens med dra og slipp inn i nettleservinduet.

Imidlertid, med andre applikasjoner som Adobe Photoshop, mens programvaren teknisk kan åpne GIF som den kan med annen grafikk, viser den ikke egentlig GIF som du forventer at den skal. I stedet åpner den hver ramme i GIF som et eget lag i Photoshop. Selv om dette er flott for redigering av GIF, er det ikke så bra å spille / se på det enkelt som i en nettleser.

Ved siden av en grunnleggende nettleser er standard grafikkviseren i Windows, kalt Microsoft Windows Photos, sannsynligvis den enkleste måten å åpne dem i det operativsystemet.

Noen andre programmer for Windows som kan åpne GIF-filer er Adobes Photoshop Elements og Illustrator-programmer, CorelDRAW, Corel PaintShop Pro, ACD Systems 'Canvas og ACDSee, Laughingbird's The Logo Creator, Nuance's PaperPort og OmniPage Ultimate og Roxio Creator NXT Pro.

Hvis du bruker macOS, kan Apple Preview, Safari og Adobe-programmene nevnt ovenfor fungere med GIF-filer. På Linux bruker du GIMP, mens iOS- og Android-enheter (og ethvert stasjonært operativsystem) kan se GIF-filer i Google Drive.

Noen mobile enheter åpner GIF-filer i sine respektive standard fotoapplikasjoner. Det kan avhenge av hvor gammel enheten din er, eller om programvaren er oppdatert, men de fleste av dem kan laste ned og vise GIF-filer uten at du trenger å installere noen ekstra apper.

Tatt i betraktning antall programmer som åpner GIF-filer, og at du kanskje har minst to installert akkurat nå, er det en veldig reell sjanse for at den som er satt til å åpne dem som standard (dvs. når du dobbeltklikker eller dobbeltklikker på en ) er ikke den du vil bruke. Hvis du finner ut at det er tilfelle, kan du endre det standard GIF-programmet.


Hvordan konvertere en GIF-fil

Det er enklest å konvertere en GIF-fil til et annet filformat hvis du bruker en online filkonverterer. På den måten trenger du ikke å laste ned et program bare for å konvertere et par GIF-er.

FileZigZag er et fantastisk nettsted som konverterer GIF til bildeformater som JPG, PNG, TGA, TIFF og BMP, men også til videofilformater som MP4, MOV, AVI og 3GP. Zamzar er lik.

GIF-seerne nevnt ovenfor kan være noen andre alternativer for å lagre GIF-filen i et nytt format. De fleste av disse programmene er bildeditorer, så sjansen er stor for at du faktisk kan bruke dem til å redigere GIF, samt lagre den i et video- eller bildefilformat.


Hvordan lage GIF og laste ned gratis GIF

For å lage din egen GIF fra en video, bruk gratis online GIF-verktøy. Imgur lager for eksempel GIF-filer fra onlinevideoer ved å la deg velge hvilken del av videoen som skal være en GIF. Det lar deg til og med legge over tekst.

I tillegg til Imgur er GIPHY et av de beste stedene å finne populære og nye GIF-er som du deretter kan laste ned eller enkelt dele på andre nettsteder. Du kan dele GIF til Facebook, Twitter, Reddit og flere andre steder, pluss å laste den ned selv. GIPHY publiserer også en lenke til HTML5-versjonen av hver av GIF-ene sine.

Automatiseringsappen Workflow tilgjengelig på iPhones og iPads er en annen enkel måte å lage GIF-er fra dine egne bilder og videoer.


Mer informasjon om GIF-filer

Deler av en GIF-fil kan være gjennomsiktige for å avsløre bakgrunnen bak bildet.

Siden GIF-filer vanligvis er begrenset i antall farger de kan vise (bare 256), fungerer andre grafiske formater som JPG, som kan lagre mange millioner farger, best for hele bilder som de som er laget med et digitalt kamera. GIF-filer brukes da på nettsteder når det ikke trenger å være et stort utvalg av farger, som for knapper eller bannere.

GIF-filer kan faktisk lagre mer enn 256 farger, men det innebærer en prosess som resulterer i at filen blir mye større enn den trenger - noe som kan oppnås av JPG uten å påvirke størrelsen så mye.


Noe historie på GIF-format

Det opprinnelige GIF-formatet ble kalt GIF 87a og ble utgitt av CompuServe i 1987. Et par år senere oppdaterte selskapet formatet og ga det navnet GIF 98a. Det var den andre iterasjonen som inkluderte støtte for gjennomsiktig bakgrunn og lagring av metadata.

Mens begge versjonene av GIF-formatet tillater animasjoner, var det 98a som inkluderte forsinket animasjonsstøtte.

Legg igjen en kommentar