DAE-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med filtypen DAE er en Digital Asset Exchange-fil. Som navnet antyder, brukes det av forskjellige grafikkprogrammer til å utveksle digitale eiendeler under samme format. De kan være bilder, teksturer, 3D-modeller osv.

DAE-filer er basert på XML COLLADA-format, som er en forkortelse for Collaborative Design Activity.

DAE er også en forkortelse for noen teknologibetingelser som ikke har noe å gjøre med dette filformatet, for eksempel disk array kabinett og digital lydmotor.


Hvordan åpne en DAE-fil

DAE-filer kan åpnes eller importeres til Adobe Photoshop, SketchUp, Chief Architect, DAZ Studio, Cheetah3D, Cinema 4D, MODO og Autodesk's AutoCAD, 3ds Max og Maya-programmer. Andre applikasjoner støtter sannsynligvis også DAE-formatet, som gratis og åpen kildekode-blenderverktøy.

COLLADA-plugin for Maya og 3ds Max er nødvendig for disse programmene, og dette COLLADA-pluginet er nødvendig for å åpne DAE-filer i Blender.

En annen DAE-åpner for Linux er GLC Player. MacOS-brukere kan bruke Apple Preview til å åpne DAE-filen. Noen DAE-filer kan også åpnes i Eskos gratis Studio Viewer.

Clara.io er en gratis og enkel måte å vise DAE-filer i nettleseren din, slik at du ikke trenger å laste ned programvare.

Noen filtyper kan vises med et program som kun bruker tekstfiler. Selv om dette gjelder for en DAE-fil, siden de er XML-baserte, er det ikke den ideelle løsningen, siden den bare viser deg teksten som utgjør filen. Den beste måten å se en 3D DAE-fil på er å bruke en fullverdig seer, for eksempel et av de ovennevnte programmene.

Hvis du finner ut at et program på din PC prøver å åpne DAE-filen, men det er feil program, eller hvis du heller vil at et annet installert program skal åpne DAE-filer, har vi en veiledning om hvordan du gjør den endringen i Windows.


Hvordan konvertere en DAE-fil

En enkel å bruke DAE-omformer er Online 3D Converter. Bare last opp DAE-filen til nettstedet og velg mellom forskjellige formater for å lagre den, som OBJ, 3DS, STL, PLY, X og andre.

FBX Converter er et gratis verktøy fra Autodesk for Windows og macOS som konverterer DAE-filer til FBX, med støtte for flere versjoner av FBX-formatet.

DAE-filer kan også konverteres til GLB-filer for bruk i CesiumJS. Du kan gjøre dette med Cesiums eget online COLLADA to gITF-verktøy.

Etter å ha importert en DAE-fil til SketchUp Pro, kan programmet brukes til å eksportere modellen til DWG, DXF og flere andre lignende formater.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Hvis du ikke kan åpne filen på dette tidspunktet, er det sannsynlig at du har å gjøre med en fil som er i et helt annet format. Dette kan skje ganske enkelt hvis du har lest feil filtypen feil. Noen utvidelser ser like ut selv om filformatene ikke er relaterte.

For eksempel har DAE-filer ingenting å gjøre med DAR-, DAA-, DAT- eller DAO-filer (Disk at Once CD / DVD Image).

ADE er en annen du kan forvirre for DAE. Selv om alle de samme filtypenes bokstaver er til stede, er ADE-filer Access Project Extension-filer som bare kan brukes i Microsoft Access-programmet.

Legg igjen en kommentar