WAV- og WAVE-filer (hva de er og hvordan du åpner dem)

En fil med .WAV- eller .WAVE-filtypen er en Waveform Audio-fil. Dette er et standard lydformat sett hovedsakelig på Windows-datamaskiner. Filen er vanligvis ikke komprimert, men komprimering støttes.

Ukomprimerte WAV-filer er større enn andre populære lydformater, som MP3, så de brukes vanligvis ikke som det foretrukne lydformatet når du deler musikkfiler på nettet eller kjøper musikk, men i stedet for ting som lydredigeringsprogramvare, operativsystemfunksjoner og video spill.

Waveform Audio er en utvidelse av bitstreamformatet Resource Interchange File Format (RIFF), som du kan lese mye mer om på soundfile.sapp.org. WAV ligner på AIFF- og 8SVX-filer, som begge ses oftere på Mac-operativsystemer.


Hvordan åpne en WAV / WAVE-fil

WAV-filer kan åpnes med Windows Media Player, VLC, iTunes, Groove Music, Winamp, Clementine, XMMS, og sannsynligvis også noen andre populære mediaspillerapplikasjoner.

I noen tilfeller brukes DTS-lydkodeken til å lage en DTS-WAV-fil som bruker .WAV-utvidelsen. Hvis det er det du har, kan du prøve å bruke foobar2000 for å åpne den.

Med tanke på antall lydavspillerprogrammer der ute, og at det er veldig sannsynlig at du har mer enn ett installert akkurat nå, kan du oppdage at ett program automatisk åpner WAV- og WAVE-filer når du faktisk foretrekker en annen. I så fall kan du se hvordan vi endrer filassosiasjoner i Windows for å få hjelp til å gjøre det.

Det er lite sannsynlig at filen din er noe annet enn en lydfil, men det er mulig at den kan lagres i et annet format, men fortsatt bruke WAV- eller WAVE-utvidelsen. For å teste dette, åpne det i et friteksteditor for å se det som et tekstdokument.

Hvis den første oppføringen du ser er "RIFF", er det en lydfil som skal åpnes med et av programmene som er oppført ovenfor. Hvis den ikke gjør det, kan filen din være skadet (prøv å laste ned eller kopiere den igjen). Hvis teksten leser noe annet, eller hvis du helt sikkert vet at det ikke er lyd, er det en ting du kan gjøre å prøve å lete etter et annet ord eller en annen setning i filen som kan hjelpe deg med å søke etter hvilken type fil det kan være.

I den usannsynlige situasjonen hvor filen bare er et tekstdokument, noe som ville være tilfellet hvis teksten er lesbar og ikke gibberish, kan hvilken som helst teksteditor brukes til å åpne og lese filen.


Hvordan konvertere en WAV / WAVE-fil

WAV-filer konverteres best til andre lydformater (som MP3, AAC, FLAC, OGG, M4A, M4B, M4R, etc.) med et av verktøyene i listen over gratis lydkonverteringsprogrammer.

Hvis du har iTunes installert, kan du konvertere WAV til MP3 uten å måtte laste ned ekstra programvare. Dette er hvordan:

  1. Når iTunes er åpent, naviger til Rediger > Preferanser menyen i Windows, eller iTunes > Preferanser på en Mac.

  2. Når kategorien Generelt er valgt, velger du Import Settings.

  3. Velg ved siden av rullegardinmenyen Importer ved hjelp MP3 Encoder.

  4. Plukke ut OK et par ganger for å gå ut av innstillingsvinduene.

  5. Velg en eller flere sanger du vil at iTunes skal konvertere til MP3, og bruk deretter filet > Konverter > Lag MP3 versjon menyvalg. Dette vil beholde den originale lydfilen, men også lage en ny MP3 med samme navn.

Noen andre gratis filkonverterere som støtter konvertering av en WAV-fil til et annet format, er FileZigZag og Zamzar. Dette er online-omformere, noe som betyr at du må laste opp filen til nettstedet, konvertere den og deretter laste den ned til datamaskinen din. Denne metoden er flott for mindre filer.


Mer informasjon om WAV- og WAVE-filer

Dette filformatet begrenser filstørrelsene til 4 GB, og noen programmer kan til og med begrense dette ytterligere, til 2 GB.

Noen WAV-filer brukes faktisk til å lagre data som ikke er lyd, for eksempel signalformer som kalles bølgeformer.

Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Hvis filen din ikke åpnes etter bruk av programmene ovenfra, er det en veldig god sjanse for at du leser feil filtypen feil.

Det kan være lett å forvirre en filtype for en annen hvis de er stavet på samme måte, noe som betyr at selv om de kan se relaterte ut, kan de være i to helt forskjellige filformater som krever forskjellige filåpnere.

WVE er et eksempel på en filtype som ligner WAVE og WAV, men det er ikke en lydfil i det hele tatt. WVE-filer er Wondershare Filmora Project-filer som åpnes med Wondershare Filmora videoredigeringsprogram. Andre kan være WaveEditor Project-filer som brukes med CyberLink Media Suite.

Hvis det ikke egentlig er en WAV- eller WAVE-fil du har, kan du undersøke den faktiske filtypen for å lære hvilke programmer som kan åpne eller konvertere den.


Legg igjen en kommentar