CFG- og CONFIG-filer (hva de er og hvordan du åpner dem)

En fil med .CFG- eller .CONFIG-filtypen er en konfigurasjonsfil som brukes av forskjellige programmer for å lagre innstillinger som er spesifikke for deres respektive programvare. Noen konfigurasjonsfiler er vanlige tekstfiler, men andre kan lagres i et format som er spesifikt for programmet.

En MAME-konfigurasjonsfil er et eksempel der CFG-filen brukes til å lagre tastaturinnstillinger i et XML-basert format. Denne filen lagrer hurtigtaster, innstillinger for tastaturkartlegging og andre preferanser som er spesifikke for brukeren av MAME videospillemulator.

Noen programmer kan opprette en konfigurasjonsfil med .CONFIG-filtypen. Et eksempel er Web.config-filen som brukes av Microsofts Visual Studio-programvare.

En Wesnoth Markup Language-fil bruker også CFG-filtypen, men ikke som en konfigurasjonsfil. Disse CFG-filene er vanlige tekstfiler skrevet på WML-programmeringsspråket som gir spillinnhold til The Battle for Wesnoth.

Filutvidelsen for en konfigurasjonsfil blir noen ganger lagt til på slutten av en fil med nøyaktig samme navn. For eksempel, hvis filen inneholder innstillinger for setup.exe, kan CONFIG-filen kalles setup.exe.config.


Hvordan åpne og redigere en CFG / CONFIG-fil

Mange programmer bruker et konfigurasjonsfilformat for å lagre innstillinger. Dette inkluderer blant annet Microsoft Office, OpenOffice, Visual Studio, MAME, BlueStacks, Audacity, Celestia, Cal3D og LightWave. Innenfor disse programmene kan det være spesifikke verktøy som brukes til å faktisk redigere konfigurasjonsfilen, for eksempel Celesia Config Manager.

Kampen om Wesnoth er et videospill som bruker CFG-filer som er lagret i WML-programmeringsspråket.

Noen CFG-filer er Citrix Server Connection-filer som inneholder informasjon for å opprette forbindelse til en Citrix-server, som et serverportnummer, brukernavn og passord, IP-adresse, etc.

Jewel Quest bruker i stedet CFGE-filtypen for samme formål å lagre preferanser. Det kan også inneholde poengsuminformasjon og andre spillrelaterte data.

Det er imidlertid svært lite sannsynlig at noen av disse programmene eller spillene har et "åpent" eller "import" -alternativ for å faktisk se konfigurasjonsfilen. De blir i stedet bare referert til av programmet, slik at det kan lese filen for instruksjoner om hvordan du skal oppføre deg.

Et unntak der filen helt sikkert kan åpnes med applikasjonen som bruker den, er Web.config-filen som brukes av Visual Studio. Visual Web Developer-programmet innebygd i Visual Studio brukes til å åpne og redigere denne CONFIG-filen.

De fleste CFG- og CONFIG-filer har et vanlig filformat som lar deg åpne dem med hvilken som helst teksteditor. Som du kan se her, er denne CFG-filen, brukt av Audacity lydopptak / redigeringsprogram, 100 prosent ren tekst:

[Lokalt]
Språk = no
[Version]
Major = 2
Mindreårig = 1
Micro = 3
[Kataloger]
TempDir = C: \ Brukere \ Jon \ AppData \ Lokal \ Audacity \ SessionData
[AudioIO]
RecordingDevice = mikrofon (blå snøball)
Vert = MS
PlaybackDevice = Høyttalere / hodetelefoner (Realtek
EffectsPreviewLen = 6
CutPreviewBeforeLen = 2
CutPreviewAfterLen = 1
SeekShortPeriod = 1
SeekLongPeriod = 15
Tosidig = 1
SWPlaythrough = 0

Notisblokk-programmet i Windows fungerer fint for visning, redigering og til og med oppretting av tekstbaserte konfigurasjonsfiler som dette. Hvis du vil ha noe mer robust eller trenger å åpne filen på en Mac- eller Linux-datamaskin, kan du se listen vår over de beste gratistekstredigerere.

Det er viktig at du bare redigerer en konfigurasjonsfil hvis du vet nøyaktig hva du gjør. Oddsen er at du gjør det, med tanke på at du har å gjøre med en fil som folk flest ikke tenker seg om to ganger om, men selv en liten endring kan gi en varig effekt som kan være vanskelig å spore hvis det skulle oppstå et problem.


Hvordan konvertere en CFG / CONFIG-fil

Det er sannsynligvis ikke en stor grunn til å konvertere en konfigurasjonsfil til et nytt format, siden programmet som bruker filen trenger den for å forbli i samme format og med samme navn, ellers vet den ikke hvor den skal se etter preferanser og andre innstillinger. En CFG / CONFIG-filkonvertering kan derfor føre til at programmet bruker standardinnstillinger eller ikke vet hvordan det skal fungere i det hele tatt.

Gelatin er et verktøy som kan konvertere tekstfiler som CFG- og CONFIG-filer, til XML, JSON eller YAML. MapForce kan også fungere.

Enhver teksteditor kan også brukes til å konvertere en CFG- eller CONFIG-fil hvis du bare vil at filtypen skal endres slik at du kan åpne den med et annet program. For eksempel kan du bruke et tekstredigeringsprogram til å lagre en .CFG-fil i .TXT slik at den åpnes med Notisblokk som standard. Imidlertid endrer ikke dette faktisk formatet / strukturen på filen; den vil forbli i samme format som den opprinnelige CFG / CONFIG-filen.


Mer informasjon om konfigurasjonsfiler

Avhengig av programmet eller operativsystemet som bruker konfigurasjonsfilen, kan det i stedet bruke filtypen CNF eller CF.

Windows bruker ofte INI-filer til å lagre preferanser mens macOS bruker PLIST-filer.

Noen andre utvidelser som brukes til filer som kan lagre konfigurasjonsinformasjon, inkluderer CONF, JSON og PROPERTIES.

Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Hvis filen din ikke åpner på dette tidspunktet, er det en god sjanse for at du leser filtypen feil. Noen filer bruker en utvidelse som ligner på ".CFG", men den er av med en bokstav eller to, noe som gjør dem ubrukelige i CFG-åpnerne nevnt ovenfor.

CGF er et eksempel. Reservert for Crytek Geometry Format-filer, de er egentlig bare brukbare i sammenheng med CRYENGINE.

SFG er en annen filtillegg som ser veldig ut som CFG. Animasjonsprogramvaren Synfig Studio er ansvarlig for å jobbe med disse filene.


Legg igjen en kommentar