Validering av MD5-kontrollsummen for en fil

Når du laster ned en stor fil, for eksempel en Linux-distribusjon i form av en ISO, bør du validere den for å sikre at filen lastes ned riktig - uten feil eller uautoriserte endringer.

Utviklere av store filer som ISO-er kjører de fullførte bildene gjennom et program for å generere en MD5-kryptert fil. Denne metoden gir en unik kontrollsum, som er et fingeravtrykk av filen.

Du laster ned ISO og kjører deretter et verktøy som oppretter en MD5-kontrollsum mot den filen. Kontrollsummen som kommer tilbake skal samsvare med den på nettstedet til programvareutvikleren.


Laste ned en fil med en MD5-kontrollsum

For å demonstrere hvordan du validerer kontrollsummen til en fil, trenger du en fil som allerede har en MD5-kontrollsum tilgjengelig for å sammenligne med.

De fleste Linux-distribusjoner gir enten en SHA- eller MD5-kontrollsum for ISO-bildene. En distribusjon som bruker MD5-kontrollsummetoden for å validere en fil, er Bodhi Linux.

Last ned en live versjon av Bodhi Linux fra http://www.bodhilinux.com/.

Den koblede siden har tre versjoner:

  • standard
  • AppPack-utgivelse
  • Legacy Release

Last ned to filer: Bodhi Linux ISO, tilgjengelig på nedlastingskoblingen og MD5-filen. Du sammenligner kontrollsummen du ser i MD5-filen med kontrollsummen du får i en shell-økt.

  1. Last ned ISO-en selv ved å klikke på Last ned-lenken like under Standard Release-delen.

  2. Klikk MD5 for å laste ned MD5-kontrollsummen til datamaskinen din. 

  3. Åpne MD5-filen i et tekstredigeringsprogram. Innholdet ser omtrent slik ut:

    ba411cafee2f0f702572369da0b765e2  bodhi-4.1.0-64.iso


Bekreft MD5-kontrollsummen ved hjelp av Windows

Slik bekrefter du MD5-kontrollsummen:

  1. Åpne ledetekst.

  2. Åpne nedlastingsmappen din ved å skrive cd-nedlastinger. Hvis du lagret filene et annet sted, kan du gå dit i stedet.

  3. typen certutil -hashfile etterfulgt av filnavnet og deretter MD5.

  4. Kontroller at verdien som returneres samsvarer med verdien MD5-filen du lastet ned fra Bodhi-nettstedet (og åpnet i Notisblokk).

  5. Hvis verdiene ikke stemmer overens, er filen ikke gyldig, og du bør laste den ned igjen.


Bekreft MD5-kontrollsummen ved hjelp av Linux

Følg disse instruksjonene for å verifisere MD5-kontrollsummen ved hjelp av Linux:

  1. Åpne en shell-økt og besøk katalogen der du lastet ned filene.

  2. Enter md5sum etterfulgt av filnavnet.

  3. Verdien som vises av kommandoen md5sum skal samsvare med verdien i MD5-filen.

betraktninger

Metoden md5sum for å kontrollere gyldigheten av en fil fungerer bare så lenge nettstedet du laster ned programvaren fra er sikkert. Det fungerer bra når mange speil er tilgjengelige fordi du alltid kan sjekke tilbake mot hovednettstedet.

Men hvis noen hakker hovedsiden og inntrengerne endrer sjekksummen på nettstedet, laster du sannsynligvis ned noe du ikke vil bruke.

Hvis filens kontrollsum ikke samsvarer med verdien i den supplerende nedlastningsfilen, vet du at filen ble ødelagt på en eller annen måte. Prøv å laste den ned på nytt. Hvis flere forsøk mislykkes, må du varsle eieren av filen eller administratoren av nettstedet som betjener den.


Legg igjen en kommentar