Hvordan redigere tekstfiler ved hjelp av gEdit Linux Text Editor

gEdit er en Linux-teksteditor som ofte distribueres som en del av GNOME-skrivebordsmiljøet. Mens de fleste Linux-guider og opplæringer anbefaler å bruke nano-editoren eller vi til å redigere tekstfiler og konfigurasjonsfiler, er gEdit-editoren lettere å bruke enn nano og vi og fungerer på samme måte som Microsoft Windows Notisblokk.


Hvordan starte gEdit

Trykk på på en distribusjon med GNOME-skrivebordsmiljøet Super -tasten (nøkkelen med Windows-logoen på, ved siden av ALT-tasten). Skriv deretter inn Rediger i søkefeltet og velg Text Editor ikonet.

Slik åpner du filer i gEdit:

  1. Åpne filbehandleren Nautilus.
  2. Naviger til mappen som inneholder filen du vil åpne.
  3. Høyreklikk på filen.
  4. Trykk på Åpne med tekst redigerer. Hvis du ikke ser dette alternativet, velger du Åpne med et annet program, velg deretter Tekst redigerer alternativet.

Du kan også redigere filer i gEdit fra kommandolinjen. Åpne en terminal og skriv inn følgende kommando:

For å åpne en bestemt fil, spesifiser filnavnet etter gedit-kommandoen, som følger:

ge

Kjør gedit-kommandoen som en bakgrunns kommando slik at markøren går tilbake til terminalen etter at du har utført kommandoen for å åpne den. Hvis du vil kjøre et program i bakgrunnen, legger du til bokstav symbolet som følger:


Brukergrensesnittet til gEdit

Brukergrensesnittet til gEdit inneholder en enkelt verktøylinje øverst med et panel for å skrive inn teksten under den.

Verktøylinjen inneholder elementer for å åpne og lagre filer, legge til faner og kontrollere vinduet. Plukke ut Åpen for å vise et vindu med søkefelt for å søke etter dokumenter, en liste over nylig tilgjengelige dokumenter og muligheten for tilgang Andre dokumenter. Når du velger Andre dokumenter, vises en fil dialogboks der du kan søke i katalogstrukturen for filen du vil åpne.

Det er et pluss symbol (+) ved siden av Åpen. Når du velger det, legges det til en ny fane slik at du kan redigere flere dokumenter samtidig.

Spar viser filet dialog. Velg et sted i filsystemet for å lagre filen. Du kan også velge tegn koding og filtype.

De alternativer ikonet er betegnet med tre loddrette linjer. Når det er valgt, åpnes det en ny meny med alternativer for å oppdatere skjermen, lagre og skrive ut et dokument, finne informasjon i et dokument, endre visningen og mer.

De andre tre ikonene minimerer, maksimerer og lukker redigeringsprogrammet.


Oppdater dokumentet

Forfriske kan bli funnet på alternativer Meny. Dette alternativet er aktivert når dokumentet du redigerer er endret siden du åpnet det første gang.

Hvis en fil endres etter at du har lastet den inn, vises en melding på skjermen som spør deg om du vil laste den inn på nytt.

Skriv ut et dokument

De Skrive ut ikon på alternativer menyen viser Utskrifts innstillinger på skjermen, og du kan velge å skrive ut dokumentet til en fil eller skriver.


Vis et dokument i fullskjerm

De Full Screen ikon på alternativer menyen viser gEdit-vinduet som et fullskjerm vindu og skjuler verktøylinjen. For å slå av fullskjerm modus, hold musepekeren over toppen av vinduet og klikk på Full Screen ikonet igjen.

Lagre et dokument

De Lagre som menyelementet på alternativer menyen viser Fil Lagre dialogboks. Bruk den til å velge hvor filen skal lagres. De Lagre alle menyelementet lagrer alle filene åpne i alle kategoriene.

Søk etter tekst

De finne menypunktet finner du på alternativer Meny. Velg finne menyelement for å vise en søkefelt. Du kan skrive inn teksten du vil søke etter, og velge retningen du vil søke (opp eller ned på siden).

De Finn og erstatt menyelement åpner et vindu der du kan søke etter tekst og skrive inn teksten du vil erstatte den med. Du kan også matche etter sak, søke bakover, bare matche hele ordet, pakke rundt og bruke vanlige uttrykk. Alternativene på dette skjermbildet lar deg finne, erstatte eller erstatte alle samsvarende oppføringer.

Fjern markert tekst

De Fjern høydepunkt menypunktet finnes på alternativer Meny. Dette fjerner valgt tekst som ble uthevet ved hjelp av finne alternativet.

Gå til en bestemt linje

For å gå til en bestemt linje, velg Gå til linje menyelementet på alternativer Meny. Et lite vindu åpnes der du kan angi linjenummeret du vil gå til.

Hvis linjenummeret du angir er lengre enn filen, flyttes markøren til bunnen av dokumentet.

Vis et side panel

Gå til alternativer og velg Utsikt undermeny for å finne muligheten til å vise eller skjule side panelet. Side panelet viser en liste over åpne dokumenter. Klikk på det for å se et dokument.

Fremhev tekst

De tilgjengelige uthevings alternativene avhenger av dokumenttypen. For å markere tekst, gå til alternativer menyen, velg Utsikt, velg deretter Fremhevings modus. Listen over moduser inkluderer alternativer for programmeringsspråk, inkludert Perl, Python, Java, C, VBScript, Actionscript og mer.

Teksten er uthevet ved hjelp av nøkkelordene for det valgte språket. Hvis du for eksempel valgte SQL som høydepunkt modus, kan skriptet se slik ut:

velg * fra tablenam

Still inn språket

For å stille inn språket i dokumentet, åpner du alternativer Meny. Så, fra verktøy undermeny, velg Angi språk. Du kan velge mellom flere språk.

Sjekk stavemåten

For å stave kontrollere et dokument, åpne alternativer velger du verktøy menyen, og velg deretter Sjekk stavemåten.

Når et ord er feil stavet, vises en liste med forslag. Du kan velge å ignorere, ignorere alt, endre eller endre alle forekomster av feil ord.

Det er et annet alternativ på verktøy menyen heter Uthev feil stavede ord. Når dette er merket av, markeres eventuelle feil stavede ord.

Sett inn dato og klokkeslett

For å sette inn dato og klokkeslett i et dokument, gå til alternativer velger du verktøy menyen, og velg deretter Sett inn dato og klokkeslett. Det vises et vindu der du kan velge format for dato og klokkeslett.

Få statistikk for dokumentet ditt

Under alternativer > verktøy, det er et alternativ som heter Statistikk. Dette viser et nytt vindu med statistikk for antall linjer, ord, tegn (med mellomrom), tegn (uten mellomrom) og byte.

Preferanser

For å finne innstillingene, velg alternativer > Preferanser. Det vises et vindu med fire faner: Vis, Editor, Fonter og farger og Plugins.

  • Gå til Utsikt kategorien for å velge om linjenumre, høyre marg, statuslinje, oversiktskart eller rutenett skal vises. Du kan også slå ord bryting på og av, dele et enkelt ord over flere linjer og kontrollere hvordan utheving fungerer.
  • Gå til editor kategorien for å angi avstanden for faner, sett inn mellomrom i stedet for faner, og velg hvor ofte en fil lagres automatisk.
  • Gå til Skrifter og farger kategorien for å velge temaet som brukes av gEdit, samt standard skrift familie og størrelse.
  • Gå til plugins kategorien for å finne tilgjengelige plugins for gEdit. Noen plugins er uthevet. For å aktivere andre, merker du av i boksen.


Legg igjen en kommentar