TGA-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med TGA-filtypen er en Truevision Graphics Adapter-bildefil. Det er også kjent som en Targa Graphic-fil, Truevision TGA, eller bare TARGA, som står for Truevision Advanced Raster Graphics Adapter.

Bilder i Targa Graphic-format kan lagres i rå form eller med komprimering, noe som kan være å foretrekke for ikoner, strektegninger og andre enkle bilder. Dette formatet blir ofte sett assosiert med bildefiler som brukes i videospill.

TGA står også for forskjellige ting som ikke har noe å gjøre med TARGA-filformatet. For eksempel bruker The Gaming Armageddon og Tandy Graphics Adapter TGA-forkortelsen. Sistnevnte er imidlertid relatert til datasystemer, men ikke til dette bildeformatet; det var en skjermstandard for IBM-videokort som kunne vise opptil 16 farger.


Hvordan åpne en TGA-fil

TGA-filer kan åpnes med Adobe Photoshop, GIMP, Paint.NET, Corel PaintShop Pro, TGA Viewer, og sannsynligvis også noen andre populære foto- og grafiske verktøy.

Hvis TGA-filen er av relativt liten størrelse, og du ikke trenger å beholde den i TGA-format, kan det være mye raskere å bare konvertere den til et mer vanlig format med en online filkonverterer (se nedenfor). Deretter kan du se den konverterte filen med et program du sannsynligvis allerede har, som standard bildeviser i Windows.


Hvordan konvertere en TGA-fil

Hvis du allerede bruker en av bildeviserne / redaktørene ovenfra, kan du åpne TGA-filen i programmet og deretter lagre den til noe annet som JPG, PNG eller BMP.

En annen måte å konvertere en TGA-fil på er å bruke en gratis bildekonverteringstjeneste. Online konvertere som FileZigZag og Zamzar kan konvertere TGA-filer til populære formater, så vel som de som TIFF, GIF, PDF, DPX, RAS, PCX og ICO.

Du kan konvertere TGA til VTF (Valve Texture), et format som ofte brukes i videospill, ved å importere det til VTFEdit.

En TGA til DDS (DirectDraw Surface) konvertering er mulig med Easy2Convert TGA til DDS (tga2dds). Alt du trenger å gjøre er å laste TGA-filen og deretter velge en mappe for å lagre DDS-filen i. Batch TGA til DDS-konvertering støttes i den profesjonelle versjonen av programmet.


Mer informasjon om TARGA-formatet

Targa-formatet ble opprinnelig designet i 1984 av Truevision, som senere ble kjøpt av Pinnacle Systems i 1999. Avid er nå den nåværende eieren av Pinnacle Systems.

AT&T EPICenter spesifiserte TGA-formatet helt fra starten. De første to kortene, VDA (videoadapter) og ICB (image capture board), var de første som brukte formatet, og derfor brukte filer av denne typen filtypene .VDA og .ICB. Noen TARGA-filer kan også ende med .VST.

TARGA-formatet kan lagre bildedata i 8, 15, 16, 24 eller 32 bits per piksel. Hvis 32, 24 bits er RGB, og de andre 8 er for en alfakanal.

En TGA-fil kan være rå og ukomprimert, eller den kan bruke en tapsfri, RLE-komprimering. Denne komprimeringen er flott for bilder som ikoner og strektegninger, fordi de ikke er så kompliserte som fotografiske bilder.

Da TARGA-formatet ble utgitt for første gang, ble det bare brukt med TIPS-malingsprogramvare, som var to programmer hver for seg kalt ICB-PAINT og TARGA-PAINT. Den ble også brukt til prosjekter knyttet til online eiendom og videokonferanser.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Noen filformater bruker filtyper som deler noen av de samme bokstavene eller ser veldig like ut. Imidlertid, bare fordi to eller flere filformater har lignende filtyper, betyr det ikke at filene i seg selv er relaterte i det hele tatt og kan åpnes med de samme programmene.

Hvis filen din ikke åpnes med noen av forslagene fra oven, må du kontrollere om du ikke leser feil filtypen. Du kan forveksle en TGZ- eller TGF-fil (Trivial Graph Format) -fil med en Targa-grafikkfil.

Andre filformater som bruker lignende bokstaver, inkluderer DataFlex Data (TAG), Microsoft Groove Tool Archive (GTA) og TuxGuitar Document (TG).

Legg igjen en kommentar