Systemgjenoppretting (hva det er og hvordan du bruker det)

Systemgjenoppretting er et gjenopprettingsverktøy for Windows som lar deg reversere visse typer endringer som er gjort i operativsystemet.

Systemgjenoppretting brukes til å returnere viktige Windows-filer og innstillinger - som drivere, registernøkler, systemfiler, installerte programmer og mer - tilbake til tidligere versjoner og innstillinger.

Tenk på Systemgjenoppretting som en "angre" -funksjon for de viktigste delene av Microsoft Windows.


Hva gjør systemgjenoppretting?

Å gjenopprette datamaskinen til en tidligere tilstand påvirker bare Windows-filer. Det er den typen data som normalt er skyld i problemer som vil be deg om å bruke Systemgjenoppretting.

Hvis det for eksempel skjer rare ting med datamaskinen din etter en driverinstallasjon, kan du oppdage at problemet ved å gjenopprette systemet til en tidligere tilstand før driverinstallasjonen løser, fordi Systemgjenoppretting vil angre installasjonen.

Som et annet eksempel, si at du gjenoppretter datamaskinen til den den var i for en uke siden. Alle programmer du har installert i løpet av den tiden vil bli avinstallert under systemgjenoppretting. Det er viktig å forstå dette slik at du ikke blir igjen og tenker at datamaskinen din er i enda verre tilstand når du oppdager at et program eller to mangler etter gjenopprettingen.

Systemgjenoppretting garanterer ikke at problemet blir løst. Si at du bare akkurat nå opplever et problem med skjermkortdriveren, så du gjenoppretter datamaskinen til noen dager siden, men problemet vedvarer. Det er mulig at sjåføren ble ødelagt for tre uker siden, og i så fall vil det ikke hjelpe å rette opp problemet for noen få dager siden, eller et hvilket som helst punkt i løpet av de siste tre ukene.


Hva systemgjenoppretting ikke gjør

Systemgjenoppretting påvirker ikke dine personlige filer som bilder, dokumenter, e-post osv. Du kan bruke Systemgjenoppretting uten å nøle, selv om du nettopp har importert noen titalls bilder til datamaskinen din - den "angrer" ikke importen.

Det samme konseptet gjelder nedlasting av filer, redigering av videoer osv. - alt blir værende på datamaskinen din.

Selv om Systemgjenoppretting kan fjerne et program du har installert, vil det ikke også slette filene du har laget gjennom programmet. For eksempel, selv om Systemgjenoppretting sletter Adobe Photoshop-installasjonen og Microsoft Word-programmet, blir ikke bildene og dokumentene du har opprettet eller redigert med dem, også fjernet - de regnes fortsatt som dine personlige filer.

Siden Systemgjenoppretting ikke gjenoppretter personlige filer, er det ikke en tilbakefallsløsning hvis du har glemt å ta sikkerhetskopier av dataene dine, eller hvis du vil angre en endring du har gjort i en fil. En online sikkerhetskopieringstjeneste eller et program for sikkerhetskopiering av filer er det du trenger for å ta sikkerhetskopier av filene dine. Du kan imidlertid vurdere Systemgjenoppretting som en "system backup" -løsning fordi den faktisk tar sikkerhetskopi og gjenoppretter viktige systemfiler.

På dette notatet er heller ikke Systemgjenoppretting et filgjenopprettingsverktøy som lar deg "angre" filene dine. Hvis du ved et uhell slettet en mappe full av viktige dokumenter, og du ikke kan gjenopprette den fra papirkurven, er ikke systemgjenoppretting det du vil bruke for å få disse tingene tilbake. For det, se denne listen over gratis datarekonstruksjonsverktøy for et program laget spesielt for å grave opp slettede filer.


Hvordan gjøre en systemgjenoppretting

Systemgjenopprettingsverktøyet kan nås på flere måter i Windows. Når dette verktøyet er startet, er det designet som en trinnvis veiviser, noe som gjør det veldig enkelt å velge et punkt tidligere, kalt et gjenopprettingspunkt, for å returnere viktige filer og innstillinger til.

Se Hva er et gjenopprettingspunkt? for mye mer om gjenopprettingspunkter, inkludert når de er opprettet, hva de inneholder osv.

Se Slik bruker du systemgjenoppretting i Windows for en fullstendig gjennomgang av prosessen.

Systemgjenoppretting er tilgjengelig fra Microsoft Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP og Windows Me, men ikke noen Windows Server-operativsystemer.

Hvis du ikke får tilgang til Windows normalt, kan systemgjenoppretting også startes fra sikkermodus i alle versjoner av Windows. Du kan også starte Systemgjenoppretting fra ledeteksten.

Du kan til og med kjøre Systemgjenoppretting utenfor Windows fullstendig via avanserte oppstartsalternativer i Windows 10 og Windows 8, eller Systemgjenopprettingsalternativer i Windows 7 og Windows Vista.


Legg igjen en kommentar