Sikker modus: Hva det er og hvordan du bruker det

Sikker modus er en diagnostisk oppstartsmodus i Windows-operativsystemer som brukes som en måte å få begrenset tilgang til Windows når operativsystemet ikke starter normalt.

Normal modus er altså det motsatte av sikkermodus ved at den starter Windows på vanlig måte.

Sikker modus kalles Safe Boot på macOS. Begrepet Sikker modus refererer også til en begrenset oppstartsmodus for programmer som e-postklienter, nettlesere og andre. Det er mer om det nederst på denne siden.


Sikker modus tilgjengelighet

Sikker modus er tilgjengelig i Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP og de fleste eldre versjoner av Windows også.

Hvordan du vet om du er i sikker modus

I sikkermodus erstattes skrivebordsbakgrunnen med en solid svart farge med ordene sikkermodus i alle fire hjørner. Øverst på skjermen viser også det nåværende Windows build- og servicepakkenivået.

Hvordan Safe Mode ser ut i Windows 10.


Hvordan få tilgang til sikker modus

Sikker modus er tilgjengelig fra oppstartsinnstillinger i Windows 10 og Windows 8, og fra avanserte oppstartsalternativer i tidligere versjoner av Windows.

Hvis du klarer å starte Windows normalt, men av en eller annen grunn vil starte i sikkermodus, er en veldig enkel måte å gjøre endringer i systemkonfigurasjonen.

Hvis ingen av tilgangsmetodene for sikker modus nevnt ovenfor fungerer, kan du tvinge Windows til å starte på nytt i sikker modus.


Hvordan bruke sikkermodus

For det meste brukes Sikker modus akkurat som du bruker Windows normalt. Det eneste unntaket fra å bruke Windows i sikkermodus som du ellers ville gjort, er at visse deler av Windows kanskje ikke fungerer eller ikke fungerer så raskt som du er vant til.

For eksempel, hvis du starter Windows i sikkermodus og vil rulle tilbake en driver eller oppdatere en driver, vil du gjøre det akkurat som du ville gjort når du bruker Windows normalt. Det er også mulig å skanne etter skadelig programvare, avinstallere programmer, bruke Systemgjenoppretting, etc.


Alternativer for sikker modus

Det er faktisk tre forskjellige alternativer for sikkermodus tilgjengelig. Å avgjøre hvilket alternativ for sikkermodus du vil bruke, avhenger av problemet du har.

Her er beskrivelser av alle tre og når du skal bruke hvilke:

sikker~~POS=TRUNC

Sikker modus starter Windows med absolutt minimum drivere og tjenester som er mulige for å starte operativsystemet.

Velg sikker~~POS=TRUNC hvis du ikke får tilgang til Windows normalt, og du ikke forventer å trenge tilgang til internett eller ditt lokale nettverk.

Sikkermodus med nettverk

Sikker modus med nettverk starter Windows med samme sett med drivere og tjenester som sikkermodus, men inkluderer også de som er nødvendige for at nettverkstjenestene skal fungere.

Velg Sikkermodus med nettverk av samme grunner valgte du sikkermodus, men når du forventer å trenge tilgang til nettverket eller internett.

Dette Safe Mode-alternativet brukes ofte når Windows ikke starter, og du mistenker at du trenger tilgang til internett for å laste ned drivere, følge en feilsøkingsveiledning, etc.

Sikkermodus med ledetekst

Sikker modus med ledetekst er identisk med sikkermodus bortsett fra at ledetekst er lastet inn som standard brukergrensesnitt i stedet for Explorer.

Velg Sikkermodus med ledetekst hvis du har prøvd sikkermodus, men oppgavelinjen, startskjermen eller skrivebordet lastes ikke riktig.

Andre typer sikker modus

Som nevnt ovenfor er sikkermodus vanligvis betegnelsen for å starte et program i en modus som bruker standardinnstillinger, med det formål å diagnostisere hva som kan forårsake problemer. Den fungerer omtrent som Safe Mode i Windows.

Tanken er at når programmet bare starter med standardinnstillingene, er det mer sannsynlig å starte uten problemer og la deg ytterligere feilsøke problemet.

Det som vanligvis skjer er at når programmet begynner uten å laste inn tilpassede innstillinger, modifikasjoner, tillegg, utvidelser, etc., kan du aktivere ting en etter en og deretter fortsette å starte applikasjonen slik at du kan finne den skyldige.

Noen smarttelefoner kan også startes i sikkermodus. Du bør sjekke den spesifikke telefonhåndboken, siden det vanligvis ikke er opplagt hvordan du gjør det. Noen kan ha deg til å trykke og holde inne menyknappen mens telefonen starter, eller kanskje både volum opp og volum ned-tastene. Noen telefoner gjør at du holder nede strømmen for å avsløre Safe Mode-bryteren.

macOS bruker Safe Boot for samme formål som Safe Mode i operativsystemene Windows, Android og Linux. Den aktiveres ved å holde nede Skift-tasten mens du slår på datamaskinen.

Du kan også bruke Microsoft Outlook i sikker modus. Å gjøre det deaktiverer leseruten, utvidelser og noen egendefinerte innstillinger, slik at du kan feilsøke hva som hindrer Outlook i å starte normalt.

Firefox-nettleseren er et annet eksempel på et program som kan startes i sikker modus for feilsøkingsformål. Det samme gjelder Chrome med inkognitomodus, og Internet Explorer's "NoAdd-ons" -modus som er tilgjengelig med iexplore -extoff Run-kommandoen.


Legg igjen en kommentar